2018 februárjában az azóta jobb létre szenderült budapesti Challenger-torna első fordulójában az első helyen kiemelt Fucsovics Márton ellenfele egy húszesztendős, akkoriban a világranglista 225. helyén jegyzett lengyel játékos volt.

Az elsőszámú magyar teniszező, aki akkoriban már TOP 100-asnak vallhatta magát, szetthátrányból volt kénytelen megfordítani a mérkőzést, amelyet követően, a születésnapi tortájának felvágása előtt elismerően nyilatkozott az általa legyőzött lengyel kemény adogatásairól és tenyereseiről. Az a lengyel játékos bizony nem volt más, mint Hubert Hurkacz.
Az azóta eltelt bő három év során a lengyel játékos teljesítménye meredeken ívelt felfelé, ami a ranglistás helyezésén is meglátszott. 2019-ben Winston-Salemben megnyerte élete első ATP-tornáját, 2020-ban pedig stabilizálta helyét a TOP 50-ben. 2021 eddig eltelt részében azonban minden eddiginél nagyobb lendülettel teniszezik, aminek fényes jelét adta a vasárnap végetérő Miami versenyen is. Az évet a Delray Beach-i 250-es torna megnyerésével kezdte, ahol a döntőben azt a Sebastian Kordát tudta viszonylag könnyedén, két szettben legyőzni, aki azóta bejött a TOP 100-ba, és Miamiban is el tudott jutni egészen a negyeddöntőig. A sikeres évkezdetet nem követte azonnal hasonló folytatás, hiszen az Ausztrál Openen és Montpellierben is az első körben búcsúzott, míg Rotterdamban és Dubajban sem jutott neki több egy győztesen teljesített körnél. A jelek szerint azonban a tengerentúlon, azon belül is Floridában szinte második otthonra lelt a lengyel, hiszen a szintén az államban található Delray Beach-i tornát követően Miamiban sem talált legyőzőre.
Tenisz
Venus Williams folytatni szeretné, 2023-ban is megcéloz néhány versenyt
2 ÓRÁJA
“Életem eddigi legjobb teniszével tudtam nyerni.” – kezdte a Jannik Sinner elleni döntőt követően, immáron Masters-győztesként adott első interjúját. “A teljes torna alatt koncentrálni tudtam, és úgy érzem, minden egyes körre újra és újra fel tudtam szívni magam. Sőt, azt hiszem, mérkőzésről-mérkőzésre erősebben tudtam kimenni a pályára. Ez még számomra is új volt magamtól.”

Hubert Hurkacz Miami 2021

Fotó: Getty Images

Igaz, ami igaz, az ellenfeleket elnézve a lengyelnek szüksége is volt az eddigi legjobb teniszére. Miamiban ugyanis kiemeltként csak a második fordulóban kellett bekapcsolódnia a tornába, ahol Dennis Kudla személyében közel sem egy a “futottak még” kategóriájába tartozó ellenfelet kapott. Kétszettes győzelme talán már jelezte, hogy akár egy nagyobb eredmény is benne lehet. A döntőig vezető úton aztán ugyancsak két szettben győzte le Denis Shapovalovot és Andrey Rublevet is, valamint háromjátszmában jutott túl Milos Raonicon és Stefanos Tsitsipason is. Valamennyi győzelmének megvan a maga értéke, hiszen Shapovalov a teljes mezőny egyik legkreatívabb játékosa, Rublev formája és eredménysora pedig magáért beszél, az ő legyőzésük “kettőben” tehát már önmagában említésre méltó bravúr. A mezőny egyik legnagyobb adógatójaként nyilvántartott Raonic ellen szetthátrányból tudott visszajönni úgy, hogy a második játszmában brékelte a kanadait, az pedig, hogy a döntő játszmát rövidítésben tudta megnyerni, jól mutatja, hogy az idegei is rendben vannak. A második kiemelt Tsitsipas ellen szintén elbukta a nyitó játékrészt, azonban ellene is fel tudott állni és kiharcolta a továbbjutást. A döntőben aztán a még mindig csak tizenkilenc éves Jannik Sinnerrel találta szemben magát, akivel amellett, hogy időnként egy párost alkotnak a pályán, azon kívül is bevallottan jó barátok.

Jannik Sinner - Hubert Hurkacz

Fotó: Other Agency

Hubert Hurkacz sikerei mögött Craig Boynton edzői munkája is ott van, ezt pedig a lengyel teniszező nem is felejtette el méltatni. A korábban Jim Courier és John Isner edzéseit is irányító tampai szakember rengeteget javított lengyel tanítványa mozgásán, ez pedig az elért eredményeken is meglátszik. Edzője kedvéért Hurkacz rengeteg időt tölt a tengerentúlon, az ottani levegő pedig a jelek szerint jótékony hatást gyakorolt az ottani körülményekhez való adaptációs képességére:
Tavaly nagyjából az év felét Floridában töltöttem Craiggel. Nagyon keményen dolgoztunk, azt hiszem, sikerült is hozzászoknom az itteni körülményekhez. Úgy vélem, ez is hozzájárult az utóbbi időben itt aratott sikereimhez.
Miami győzelmével Hubert Hurkacz huszonegy helyet ugrott előre az aktuális világranglistán, ahol immáron a karriercsúcsot jelentő tizenhatodik helyen áll. Sikere soha nem látott magasságokba emeli a lengyel férfiteniszt, amelynek női ága 2020 októbere és a Roland Garros óta Iga Swiatek révén is csillog.
Elképesztően büszke vagyok arra, amit Iga elért. Az ő sikere hitet adott sok lengyel játékosnak, köztük nekem is, hogy kemény munkával mi is nyerhetünk igazán nagy tornákat. Remélem, hogy talán az én játékom is hatással lesz pár honfitársamra, akik közül néhányan talán pont miattam kezdenek el teniszezni. Borzasztóan büszke vagyok arra, hogy lengyel vagyok, és hálás vagyok az otthonról kapott támogatásért.

Swiatek, a Garros 2020-as győztese ünnepel

Fotó: AFP

Sokatmondó adat Hurkacz eddigi évéről, hogy a karrierje során eddig aratott összesen hatvankét ATP-szintű győztes mérkőzése közül tizennégy is 2021-hez fűződik, kijelenthető tehát, hogy élete formájában játszik. A Miamiban gyűjtött ezer ponttal nagyjából el is intézte ezt az évet, innentől pedig felszabadultan, teher nélkül játszhat. Amennyiben tartani tudja a Floridában mutatott formáját, az elkövetkező tornákon komoly veszélyt jelenthet akár a nagyokra is. Komolyabb pihenésre mindenesetre sok ideje nem lesz, ott lesz ugyanis Monte-Carlóban, ahol vasárnap kezdődik az év második ATP 1000-es versenye.
Forrás: atptour.com
Tokyo 2020
Tokió 2020: a Williams testvérek legszebb olimpiai pillanatai
3 ÓRÁJA
Tenisz
Figyelemzavar a teniszben: valós probléma vagy csak sumákolás?
12 ÓRÁJA