Naomi Osaka, az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyesének győztese úgy vélekedett, hogy két évvel ezelőtt nem tudta volna megnyerni ugyanezt a mérkőzést.


A negyedik helyen kiemelt japán játékos ellenfele, a fehérorosz Victoria Azarenka 6:1, 2:0-ra vezetett a szombati döntőben, az immár háromszoros Grand Slam-tornagyőztes Osakának innen sikerült fordítania, és 1 óra 53 perc után győznie 1:6, 6:3, 6:3-ra.
"Úgy érzem, két évvel ezelőtt talán összecsuklottam volna szett- és brékhátrányban, de az összes meccs, amit azóta játszottam, formált és érettebbé tett" - mondta Osaka.
Tenisz
Gyermekkora óta édesapja készítette fel, most új edzőt keres az Ausztrál Open-bajnok
4 PERC
Hozzátette, komplettebb játékosnak tartja magát, és sokkal inkább tisztában van azzal, amit csinál, vagyis sokkal tudatosabbá vált.
A 22 éves teniszező elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet alatt volt ideje a számvetésre, amire a 2018-as US Open-sikere óta nem volt lehetősége.
A fináléra visszatérve Osaka kifejtette, a rossz kezdés után változtatnia kellett a gondolkodásmódján.
"Úgy gondoltam, nagyon kínos lenne egy órán belül veszíteni, ezért véget kell vetnem ennek a rossz hozzáállásnak, és meg kell próbálnom, amit csak lehet. A második szettben korán brékhátrányba kerültem, ami nem igazán segített, de akkor is csak arra gondoltam, hogy pozitívnak kell lennem, nehogy 6:1, 6:0-ra kikapjak"
- nyilatkozta.
A győztes azt is elárulta, miért nem rogyott a földre örömében az utolsó labdamenet után.
"Mindig azt látom, hogy a győztesek összeesnek a mérkőzés után, de olyankor arra gondolok, hogy akár meg is sérülhetnek, ezért én inkább biztonságosan örültem" - mondta.
Azarenka kijelentette, nem csalódott, nem rágódik a vereségen, és büszke arra, amit három hét alatt elért New Yorkban, hiszen a US Open előtti - Cincinnatiból áthelyezett - tornát ő nyerte. Annak a döntőjében is Osaka volt az ellenfele, ám a japán combsérülés miatt visszalépett.
"Nem vagyok csalódott, de fáj a vereség, hiszen közel voltam a sikerhez. Nem fogok túl sokáig gondolkodni a történteken, és nem fogom rosszul érezni magamat, mert az eredményt azzal sem tudom megváltozni"
- nyilatkozta a korábbi világelső, aki sorozatban 11 mérkőzést nyert meg New Yorkban.
Hozzátette, nagyon jó két hetet produkált, mindent megtett, amit tudott és élvezte a teljesítményét. A fehérorosz teniszező úgy vélekedett, talán játszhatott volna jobban, de ezúttal mindent kiadott magából.
"Minden elismerés megilleti Naomit, hiszen megnyerte a mérkőzést, és ő a bajnok. Remélem, még találkozunk néhány döntőben" - mondta Azarenka.
"Én nem igazán szeretnék több döntőt játszani veled. Nem igazán élveztem, mert nagyon kemény mérkőzés volt számomra" - válaszolta viccesen Osaka.
Azarenka 2012 és 2013 után harmadszor volt döntős a US Openen, de ezúttal sem tudott győzni.
"Úgy gondoltam, harmadszor sikerül, de újra meg kell próbálnom, és ezt fogom tenni" - mondta.
A 31 éves játékos elárulta, vasárnap (ma) máris Rómába utazik, hogy részt vegyen a salakpályás tornán, ami remek felkészülési lehetőséget kínál a két hét múlva kezdődő francia nyílt bajnokságra. Eddigi pályafutása 21 trófeája közül csak egyet nyert salakon, a Roland Garroson pedig a 2013-as elődöntőbe jutás a legjobb eredménye.
"Kicsit izgatott vagyok, hogy salakon játszhatok, hisz évek óta nem vagyok a legjobb viszonyban ezzel a borítással" - mondta Azarenka, akinek Venus Williams lesz az első ellenfele az olasz fővárosban.
Hozzáfűzte, nagy érdeklődéssel várja, Párizsban hogyan kezelik majd a koronavírus-járvány miatt kialakult rendhagyó helyzetet.
"Remélem, a pénzkeresés helyett a játékosok védelme lesz az elsődleges" - mondta.
MTI
ATP Madrid
Ruud is bejutott a madridi elődöntőbe
16 ÓRA
ATP Madrid
Nadal-Zverev Madrid összefoglaló
16 ÓRA