Sofia Kenin a természetéből fakadóan jól kezeli a nyomást a fontos pillanatokban. Ez egy olyan képessége, mely élete során sokszor segített már neki megoldani a legkülönfélébb problémákat. Persze még egy ilyen jó versenyzőnek is elkél egy kis extra segítség, mondjuk egy akkora bajnoktól, mint amilyen Novak Djokovic. 


Kenin az Abu-Dzabiban zajló bemutatótorna sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a szerb világelső tanácsokkal látta őt el a 2020-as Ausztrál Open döntője előtt. Az egyik újságíró arról kérdezte, hogy konzultál-e valakivel arról, hogy mekkora nyomást és kihívást jelent majd címvédőként pályára lépni Melbourne-ben. Az amerikai ekkor tért ki a Djokoviccsal folytatott beszélgetéseire.
"Nem, eddig még nem beszéltem senkivel arról, hogy hogyan kezeljem majd ezt a nyomást, de Novakkal mindenképpen fogok"
- mondta
Kenin
.
"Tudják, mi időnként beszélünk, szóval úgy érzem, ő mindenképpen tudna nekem segíteni. Ráadásul ugye mindketten címvédők vagyunk, úgyhogy szerintem ő az, aki adhat majd nekem néhány hasznos tanácsot."
Tenisz
Zverev nem számít zökkenőmentes visszatérésre súlyos bokasérüléséből
6 ÓRÁJA
Kenin elmesélte, hogy Djokovic a tavalyi döntő előtt nem sokkal elegyedett vele szóba, amikor egymás melletti pályákon edzettek. Az amerikai nem bocsátkozott részletekbe, de azt egyértelművé tette, hogy a nyolcszoros Ausztrál Open-bajnok szavai sokat jelentettek a számára.
"Egymás mellett edzettünk, odajött hozzám, és remek tippeket adott a döntőm előtt. Ez nagyon kedves volt tőle, és az egész beszélgetés különleges élmény volt a számomra. Nyilvánvalóan iszonyúan ideges voltam, erre ő mondott nekem néhány dolgot, amiket most nem fogok elárulni. Ezeket inkább titokban tartanám."
Kenin egyébként azt mondja, a nyomás őt valahogy mindig is feldobta. Ez egy olyan tulajdonság, amely születésétől fogva jellemzi őt. 
"Mindig is kemény voltam magamhoz. Utáltam veszíteni még edzéseken is, olyankor mindig sírtam, amikor kicsi voltam. A nyomás alapjait én tettem le magamban, és igen, az évek alatt hozzá is szoktam."
Sofia Kenin, aki úgy nyert Grand Slam-döntőt, ahogy talán még Federer sem tudott | Eurosport
Ahhoz, hogy Sofia Kenin megszerezze pályafutása első Grand Slam-címét, mindössze azt kellett tennie, ami amúgy a természetéből is fakad: küzdeni, beleadni mindent és kitenni a szívét a pályára. A győzelemig vezető úton a 21 éves amerikai legyőzte Csang Suajt, Coco Gauffot, Ons Jaubert, a világelső Ashleigh Barty-t, hogy aztán a fináléban megütközhessen a kétszeres GS-bajnok, ismét korábbi önmagát idéző Garbine Muguruzával.
A világranglista-4. ugyanakkor elismeri, hogy címvédőnek egy Grand Slam-tornán, az egy új helyzet, egy új kihívás, melyet nem lesz könnyű kezelnie.
"Címvédő vagyok, úgyhogy ez mindenképpen egy új szituáció, sőt, még Párizsban, ahol döntőt játszottam, még ott is lesz rajtam nyomás. Ezen a két versenyen mindenképpen jól akarok szerepelni, meg akarom mutatni, hogy az ilyen helyzetekkel is meg tudok birkózni."
A WTA Kenint választotta 2020-ban az Év Játékosának. Az amerikai a GS-eken 16-2-es mutatóval zárt, megnyerte az Ausztrál Opent és döntőzött a Roland Garroson. Szeretne erőt meríteni 2020 sikereiből és önbizalommal nekivágni a következő szezonnak.
"Most már topjátékosnak érzem magam, és ezt bizonyítottam is. Határozottan nőttek az elvárások velem szemben, és persze egy kicsit én is nagyobb nyomást helyezek magamra. Az önbizalmam is nőt, hisz teniszszempontból egy kifejezetten jó év van mögöttem. Próbálom a megszerzett lendületet átvinni 2021-re is."
TennisNow
Tenisz
Jogos vagy igazságtalan, hogy Djokovicot nem jelölték az ATP Sportszerűségi Díjára?
11 ÓRÁJA
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
18 ÓRÁJA