Novak Djokovic még csak hétéves volt, amikor elkészítette a saját kis wimbledoni trófeáját, és elképzelte, hogy ő a világ legjobb teniszezője. Azóta eltelt 26 év és tényleg ő lett az, legalábbis, ha a világranglista élén eltöltött hetek számát vesszük alapul, akkor biztosan. 


A világelső a CNN munkatársának adott interjújában hitetlenkedve beszélt erről a közbülső 26 évről. Mintha még mindig nehezen tudná felfogni és megemészteni azt a sok sikert, amit ez idő alatt elért. Roger Federer 310 héten keresztül vezette a világranglistát, ami rekordnak számított a férfiak között, egészen hétfőig. Mivel Djokovic megkezdte a 311. hetét is az első helyen, mostantól ő a csúcstartó.
A szerb az elmúlt másfél évtizedben számos nagy címet szerzett. Hogy mást ne mondjunk, 18-szoros Grand Slam-győztes, öt alkalommal megnyerte az ATP-világbajnokságot is, ám neki ez a világelsőségi rekord az egyik kedvence.
Australian Open
Keys - Wang - Australian Open
27 PERCE
"Örömben és boldogságban úszom" - mondta Djokovic. "Úgy értem, borzasztó izgatott vagyok, és büszke, rendkívül büszke mindarra, amit elértem. Ezzel most megkoronáztam a profi pályafutásom elmúlt bő tizenöt évét."
"Most visszamegyek az időben és felidézem, hogy milyen szerényen és egyszerűen kezdődött minden. Eszembe jut, amikor először fogtam ütőt a kezembe és rögtön beleszerettem a sportágba. Nem tudom elfeledni azt a támogatást, amit a szüleimtől és más emberektől kaptam azért, hogy valóra válthassam az álmom. Úgyhogy most végtelenül boldog vagyok."
"Most itthon vagyok Szerbiában, és mivel rengetegen megkerestek, és rengetegen gratuláltak nekem, úgy érzem, ez nem csak az én ünnepem, hanem az egész ország ünnepe. Így aztán most még intenzívebben, még mélyebben élem meg ezeket a pillanatokat, mint egyébként tenném. Reggel felkeltem, olyan volt, mint egy átlagos nap, tettem a dolgom. Akkor értettem meg ennek az eseménynek a jelentőségét, amikor először vettem fel a telefont, amikor elkezdtem találkozni az emberekkel. Rájöttem, hogy ez egy különleges nap, amiért rendkívül hálás vagyok."
Djokovic úgy érzi, a sikerei jelentős részét a szülei támogatásának és kitartásának köszönheti. Annak ellenére, hogy a háború sújtotta Belgrádban nőtt fel, a szülei biztosították számára mindazt, amire szüksége volt ahhoz, hogy követni tudja az álmait és profi teniszező váljon belőle. 

Novak Djokovic

Fotó: Eurosport

Vajon mit mondana Djokovic a hétéves önmagának? Annak a kis srácnak, aki létrehozta a wimbledoni bajnokok falát a saját kis szobájában. 
"Azt, hogy az álmok valóra válhatnak. Ha nagyot álmodsz, minden lehetséges. Merni kell nagyot álmodni, nem szabad hagyni, hogy a társadalom, a környezetünk elbátortalanítson bennünket. Nem szabad hagyni, hogy lebeszéljenek minket azokról a dolgokról, amik örömöt okoznak nekünk, amik boldoggá tesznek minket."
"Én szerencsés voltam, hogy a szüleim egy háború közepén is olyan erősek voltak minden nehézség ellenére is. Feltétel nélkül szerettek, és támogattak engem, hogy egy olyan sportot űzzek, amelynek semmiféle hagyománya nem volt sem a családban, sem az országban."
"Ez egy drága sport, de valahogy megoldották, és ütőket vettek nekem, edzőt biztosítottak a számomra, és minden olyat megadtak, amire szükségem volt ahhoz, hogy profi teniszező válhasson belőlem. Úgyhogy az álmok igenis valóra válhatnak."
CNN
Australian Open
Kecmanovic - Sonego - Australian Open
39 PERCE