Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz elvérezhet Djokovic ellen, a Sinner-henger ismét elgázolhatja Medvedevet

Kálmán Laci

Frissítve 18/11/2023 - 11:42 GMT+1

Nitto ATP Finals - Ha nem is érvényesült minden meccsen az abszolút papírforma, azzal, hogy Novak Djokovic Carlos Alcaraz ellen vívja az egyik, míg Daniil Medvedev Jannik Sinner ellen a másik elődöntőt, egy szavunk sem lehet. Ők négyen a legjobbak most a világon, úgyhogy remélhetőleg vár még ránk ezen a vb-n három pazar meccs, kezdjük a mai elődöntőkkel.

Olasz meló: Sinner maratoni csatában verte először Djokovicot, véget ért a nagy sorozat

Ők a jelenlegi Nagy Négyes, ez nem kérdés. Ők állnak a világranglista első négy helyén, ők szerezték meg a négy Grand Slam-címet, és övék lett a kilenc 1000-es trófeából hét.
Ez az összegzés persze elég sommás, úgyhogy még mielőtt Novak Djokovic legharcosabb hívei tiltakozni kezdenének, gyorsan leszögezzük, hogy egyértelműen a szerb volt az idén a legjobb mind közül.
Ez nem is lehet vita tárgya, hisz Djokovic nyert három majort, a negyediken, Wimbledonban is döntős volt, de ott végül kikapott Carlos Alcaraztól. Mindezek mellé pedig behúzott még két 1000-est is, Cincinnatit és Párizst.
Alcaraz Wimbledon mellé Indian Wellst és Madridot tette még oda, és bár neki a szezon második fele egy kicsit halványabbra sikerült, a vb-n újra emelni tudott a játéka színvonalán. Daniil Medvedev Miamiban és Rómában, míg Jannik Sinner Kanadában nyert 1000-est.
Nézzük, mire számíthatunk az elődöntőkben! Mindkét párosítás esetén kifejezetten érdekes a dinamika, úgyhogy már csak ezért is örülhetünk, hogy így alakult.

Tovább száguldhat a Sinner-henger

Nagy formában van az olasz, nem csak itt a világbajnokságon, hanem úgy egyáltalán az utóbbi hetekben, hónapokban. Saját bevallása szerint abban, hogy így megy a szekér, komoly érdemei vannak elődöntős ellenfelének, Medvedevnek is.
„Köszönöm, hogy sokkal jobb játékossá tettél” – mondta a 22 éves olasz a 27 éves orosznak, miután legyőzte őt néhány héttel ezelőtt a pekingi döntőben 7:6, 7:6-ra.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Fontos volt ez a meccs, hisz korábban hatból hat meccsüket Medvedev nyerte. Azt pedig, hogy ez a győzelem nem csak egy kiszaladt eredmény volt Sinner részéről, az bizonyítja leginkább, hogy rá egy hétre Bécsben ismét legyűrte az oroszt.
Az elődöntőjük azért is lehet egy brutálisan nagy meccs, mert mindkét játékos extrán motivált. Sinner folytatni akarja remek szériáját, és mindenképpen döntőzni akar hazai közönség előtt. Medvedev pedig eléggé régen nyert már tornát, az utóbbi időben inkább döntőket bukott, úgyhogy most nyilván javítani akar, és egy esélyt magának, hogy másodszor is világbajnok legyen.
Ráadásul aligha akar kikapni hat héten belül háromszor is egy olyan valakitől, aki ellen korábban semmiféle problémája sem volt.
Sinner számára az agresszivitás és a türelem tökéletes kombinációja hozta meg a sikert az elmúlt két meccsükön. A szerváival és a tenyereseivel szerzett előnyt magának abból, hogy Medvedev mélyen hátul állt. Gyakran jött fel a hálóhoz is, a pekingi és a bécsi meccsükön kétszer olyan gyakran, mint az orosz. Az is fontos volt, hogy az olasz mentálisan is erős volt a kulcspillanatokban, sokkal inkább hitt magában, mint korábban.
Medvedev azt mondta, hogy jobban kell adogatnia Sinner ellen, és támadóbbnak kell lennie akkor, amikor az igazán számít. Ez persze nem lesz könnyű, hisz a borítás gyors, Sinner pedig iszonyú gyors tempón teniszezik, úgyhogy nem egykönnyen fogja védekezésre kényszeríteni az olaszt. A célzott agresszivitást és a kiváló elütéseket viszont Medvedev komoly fegyverként használhatja majd.
Ami pedig Sinnert illeti, neki azt kell tennie, amit az előző két meccsükön, és hinni abban, hogy ez a támadótenisz ezúttal is működni fog az orosz ellen.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A lassan magára találó Alcaraz elvérezhet Djokovic ellen

„Fenn és lenn, elképesztő pontok, majd gyenge gémek, őrületes ütésváltások” – így jellemezte Djokovic a legutóbbi meccsüket, mely három és fél órán át tartott Cincinnatiben. A szerb győzött, amivel, mondjuk úgy, visszavágott Wimbledonért.
Persze lehet, Djokovic úgy érzi, ott és akkor csak törlesztett valamennyit, és most még be kell fejeznie a melót. Főleg, hogy a jelenlegi 2-2-es egymás elleni mérleget nyilván a maga javára akarja billenteni.
A meccseiknek mindig különleges energiája van, és mindig brutáljó teniszt hoznak ki egymásból. Vegyük a Roland Garrost, ahol két embertelen nagy szettet toltak, mielőtt Alcaraz elkezdett görcsölni. A wimbledoni ötszettesről talán nem is érdemes beszélni, hisz egy igazi klasszikus volt, Cincinnatit pedig Djokovic már összegezte egy mondatban, tényleg hatalmas csata volt.
A szerb tűnik úgy, hogy jobb formában van az elmúlt hetekben, hónapokban, a világranglistán is megnőtt kettejük között a különbség. Úgy tűnt, Wimbledon egyfajta őrségváltást jelenthet, ám a spanyol azóta nem nyert tornát, Djokovicnak pedig volt egy 19 meccses győztes sorozata, nyerte egy GS-t és két 1000-est.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

A szerb ráadásul – jó szokásához híven – kiválóan hozta le a szoros meccseket, melyek közül csak a Sinner elleni csoporttalálkozó jelent kivételt, a spanyol ugyanakkor nem igazán tudott konzisztensen magas szinten teniszezni az elmúlt hónapokban.
És hogy mi dönthet? Mivel gyors a pálya, vélhetően sokat jönnek majd fel a hálóhoz annak ellenére, hogy mindketten szeretnek hátulról játszani, és ebben a szerb tűnik feltétlenül erősebbnek. Igaz, Medvedev ellen Alcaraz azért megmutatta, hogy az ő hálójátéka is eléggé rendben van.
A spanyol számára fontos lesz még a tenyerese. Ha sül a keze, a szerbnek gondjai lehetnek, viszont, ha bizonytalan lesz, vagy nem lesz meg bennük az átütő erő, Djokovic büntetni fog.
Bár Alcaraz kezdi elkapni a fonalat, kezd ráérezni a saját játékára, és egyre inkább komfortosan mozog ezen a gyors borításon is, mégis úgy érezzük, Djokovic nyeri a párharcot.
Szerintünk ott van a fejében, hogy nem vágott még vissza eléggé Wimbledonért, és jön még eggyel Alcaraznak.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

via részben tennis.com

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása