Csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy Sinner játszani fog, mégis könnyedén nyert, így még a továbbjutásra is maradt esélye. A US Open-bajnok Medvedev pedig Zverev elleni sikerével már biztosan elődöntős.

Érzelmes napot élt meg az olasz közönség a torinói ATP-vb-n. Sokáig kérdéses volt, hogy a nyitókörben Zverev ellen mérkőzését sérülés miatt feladni kényszerülő Matteo Berrettini pályára tud-e lépni. Az első számú olasz teniszező végül nem vállalta a folytatást, helyette honfitársa, Jannik Sinner kapta meg a lehetőséget tartalékként, aki ki is használta ezt az esélyt. A 20 éves olasz könnyedén, mindössze négy játékot veszítve győzte le a vb-indulást tőle Párizsban elszipkázó Hubert Hurkaczot. Sinnernek ezáltal eggyel kevesebb mérkőzést lejátszva is maradt valamennyi esélye a továbbjutásra.
„Délután öt óra körül tudtam meg, hogy játszani fogok. Készen álltam, hogy pályára lépjek. Hihetetlen érzés Olaszországban játszani, ahol ezrek szurkolnak neked, úgyhogy a legjobbat akartam kihozni magamból. Élvezni fogom a pillanatot. Jól játszottam, már a bemelegítésnél is jól éreztem magam, hihetetlen meccs volt”- nyilatkozta Sinner.
Davis Cup
Legjobbja nélkül maradt az olasz válogatott a Davis-kupa-döntőre
19/11/2021 13:02
A fiatal olasz Berrettiniről sem feledkezett meg a találkozó után, aki természetesen nagyon csalódott volt, amiért hazai közönség előtt vissza kellett lépnie a vb-től. „Matteo, te példakép vagy”- írta fel a kamerára Sinner egyfajta szép gesztusként sérült honfitársa felé.
„Pályafutása során Matteo számára nagyon sokszor szerencsétlenül alakultak a dolgok, úgyhogy a legjobbakat kívánom neki. Érte is játszom ezen a tornán, mert megérdemelte, hogy itt legyen. A legjobbamat fogom nyújtani, szezonom fénypontja, hogy itt játszhatok”- mondta el Sinner.

Sinner sikerrel kezdett beugróként

Fotó: Getty Images

Az olasz teniszező számára nagy előny, hogy fedett pályán rendezik a vb-t, ahol különösen eredményes. Eddigi öt tornagyőzelméből hármat fedett pályán gyűjtött be. Sinner úgy fogalmazott, a torinói pálya hasonlít a milánóihoz, ahol 2019-ben megnyerte a Next Gen vb-t.
„A pálya hasonlít ahhoz, ami a milánói Next Gen vb-n volt. Néhány éve ott nyerni tudtam, most itt vagyok. Elég gyors a pálya, ezen érzem igazán jól magam.”
A vb-re tartalékként kijutó játékos kétszettes győzelmével versenyben van még a továbbjutást illetően is. Sinner eggyel kevesebb mérkőzést játszott, mint a többiek, így nem lesz azért könnyű dolga, hiszen a szabályok szerint körbeverések és egyenlő győzelmek esetén azt a játékost rangsorolják hátrébb, aki kevesebb mérkőzést játszott le. Sinnernek az elődöntőbe jutáshoz az eddig hibátlan Daniil Medvedevet kellene legyőznie és ki kellene izgulnia, hogy az eddig nyeretlen Hurkacz jobbnak bizonyuljon Zverevnél. Tartalékként beugró játékos eddig sosem jutott tovább csoportjából a vb-n, Sinner lehet az első, akinek sikerülhet ez a bravúr.

Sinner még továbbjuthat

Fotó: Getty Images

A nap másik mérkőzésén, a csoport nagy rangadóján két korábbi világbajnok, Daniil Medvedev és Alexander Zverev mérkőztek meg egymással. Hatalmas küzdelemben, döntő szett tie-breakben végül a címvédő orosz nyerte a találkozót, aki ezzel bejutott az elődöntőbe.
„Egyértelműen emlékezetes meccs volt. 8:6-ra nyertem a döntő szett tie-breakben, úgy, hogy 4:2 volt neki, és akkor úgy voltam vele, oké beüt pár ászt, és el is intéz engem. Aztán eljutottam 6:4-es vezetésig, és azt gondoltam, most már a kezemben van a mérkőzés. De visszajött 6:6-ra, és igazán szorult helyzetbe kerültem, mert 6:5-nél második szerva után bátor húzással akartam meglepni, de nem jött be a szerva-röpte. Volt egy csodálatos ütése, én meg úgy voltam, talán mégis az alapvonalon kellett volna maradnom. Hogyha emiatt veszítem el a mérkőzést, az kemény lesz…De csodálatos, hogy végül nyerni tudtam. Nem lehet sok minden mást mondani a találkozóról, csak, hogy elképesztő”- elemezte ki Medvedev.

Ismét összecsapott a két nagyágyú, Zverev nem adta könnyen a győzelmet Medvedevnek

Medvedev már biztosította csoportelsőségét, ennek ellenére a Sinner elleni találkozót is komolyan veszi.
Azt hiszem, ha elveszítesz egy meccset, a ritmusod is megtörik, úgyhogy mindig jobb, ha nyersz. Ha veszítesz, az az egymás elleni mérlegben vereségként jelenik meg, úgyhogy nem szeretek kikapni. 100%-os erőbedobással megyek ki Sinner ellen a pályára.
Alexander Zverev elveszítette ugyan a mérkőzést, mégis van még esélye a továbbjutásra. Hurkacz ellen zárja a csoportkört.
„A vb egyetlen másik tornához sem hasonlítható. (A vereség ellenére ) még mindig versenyben vagyok, még mindig megvan az esélyem, hogy megnyerjem a tornát, és pont így gondolom ezt én is. Természetesen nyerni akartam, végül 8:6-ra elveszítettem a tie-breaket. De még nincs vége a versenynek”- nyilatkozta Zverev a Medvedev elleni vereség után.
Forrás: részben ATP
Nitto ATP Finals
Óriási meccsen verte Medvedev a közönség által feltüzelt Sinnert
18/11/2021 23:13
Nitto ATP Finals
Jöhet a következő Djokovic-Zverev összecsapás? A német egy óra alatt belőtte magát az elődöntőbe
18/11/2021 14:43