Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal lehet a legidősebb, Alcaraz a legfiatalabb év végi No. 1, de ott van Tsitsipas is

Kálmán Laci

Publikálva 11/11/2022 - 13:18 GMT+1

A szezonból már csak egy torna, a Nitto ATP Finals van hátra, és úgy állunk, hogy még hárman, Carlos Alcaraz, Rafael Nadal és Stefanos Tsitsipas is esélyesek az év végi világelsőség megszerzésére. A legjobb forgatókönyv sajnos már biztosan nem valósul meg, azaz, hogy mindhárman megküzdhessenek a címért, a jelenlegi listavezető spanyol ugyanis sérülés miatt nem lehet ott Torinóban.

Rafael Nadal és Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Az alábbiakban felvázoljuk, melyik játékos, milyen feltételek mellett szerezheti meg az év végi világelsőséget.
A helyzet a világbajnokság előtt úgy néz ki, hogy Carlos Alcaraz viszonylag jelentős pontelőnnyel vezet a két rivális, Rafael Nadal és Stefanos Tsitsipas előtt, azonban még mindketten megelőzhetik.
A US Open bajnoka azért van bajban, mert hasfalsérülést szenvedett a Párizs Masters negyeddöntőjében, és kénytelen volt feladni a Holger Rune elleni mérkőzését. Ha el tudott volna indulni a vb-n, akkor is nyílt lenne még a küzdelem, viszont akkor a saját kezében lenne a sorsa, így azonban tehetetlenül lesz kénytelen követni az eseményeket.
Van tehát három esélyes a szezon végi világelsőségre, ám közülük csak ketten tudnak pályára lépni Torinóban.
Alcaraz jelenleg 6820 ponttal vezeti az ATP-rangsort, Nadal a második mögötte 5820, és Tsitsipas a harmadik 5350 ponttal. A negyedik helyen egyébként az idei kétszeres Grand Slam-döntős Casper Ruud áll 5020 ponttal, neki azonban már matematikai esélye sincs a világelsőség megszerzésére.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal hatodszor?

Rafa ugyan leszögezte, hogy ebben a korban ő már nem küzd a világelsőségért, az a célja, hogy versenyképes tudjon lenni minél több tornán. Ettől függetlenül, ha a lehetőség megnyílik előtte, nyilván igyekszik majd megragadni azt.
Eddig ötször volt ő a No. 1 a szezon végén. Ha hatodszor is sikerül neki, ebben az összevetésben maga mögött hagyja Roger Federert és Jimmy Connorst, és beéri Pete Samprast, és már csak Novak Djokovic lesz, aki előtte áll majd a hét elsőségével. Rafa lenne a legidősebb év végi első a maga 36 és fél évével.
  • Ha Nadal megnyeri a világbajnokságot, biztosan év végi világelső lesz, függetlenül attól, hogy esetleg elveszít egy, netán két meccset is a csoportjában. Akár 1110, akár 1300, akár 1500 pontot szerez, ő zárja 2022-t az élen.
  • Ha döntőbe jut, és előtte valamennyi csoportmeccsét megnyeri, szintén ő lesz a No 1, amennyiben Tsitsipas nem nyeri meg a tornát. Ebben az esetben Nadal 1000 pontot szerezne, és mindenképpen maga mögött tartaná a görögöt. Alcarazzal egálra állnának, de ilyenkor az számít, ki szerzett több pontot a GS-eken, a kötelező ezreseken és a vb-n. Rafának 6070, Carlosnak 5180 pontja lenne ezen tornákból, ami az idősebb spanyol elsőségét jelentené.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Stefanos Tsitsipas először?

A görög esetleges világelsőségére kisebb az esély, de kétségtelenül van, már csak azért is, mert Nadal nem játszott épp csúcsformában Párizsban. Igaz, ahhoz, hogy Stefanos No. 1 legyen, egy tökéletes vb-re volna szüksége.
  • Ha Tsitsipas behúzza az összes csoportmeccsét, és megnyeri a tornát, ő zár az első helyen.
Ha a fenti forgatókönyvek közül egyik sem valósul meg, természetesen Alcaraz marad az élen, és lesz minden idők legfiatalabb év végi világelsője.
Nadal és Tsitsipas különböző csoportba kerültek a vb-n, ha a spanyol veszít egy, esetleg két csoportmeccset, még versenyben lehet az első helyért, Tsitsipas azonban folyamatos győzelemi kényszerben lesz, ő nem hibázhat, mert akkor azonnal kiesik a versenyből.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Ha mindketten veretlenül jutnak be a döntőbe, akkor az lesz a No. 1, aki megnyeri a trófeát. Legutóbb 2016-ban döntött a vb-finálé a világelsőségről. Akkor Andy Murray legyőzte Djokovicot, amivel vitte az első helyet is.
Legutóbb John McEnroe lett úgy év végi világelső 1982-ben, hogy a szezonban nem nyert GS-t. Ha Tsitsipas végez az élen, 40 év után történik ez meg újra.
részben via tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés