Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ugródeszka, ami mindig működött – nagy bajnokok közé került a fiatal amerikai

Németh Dániel

Publikálva 13/11/2022 - 14:10 GMT+1

Intesa Sanpaolo Next Gen ATP Finals - Brandon Nakashima győzelmével ért véget a milánói NextGen-világbajnokság. A 21 éves amerikai az egész héten kiegyensúlyozottan teljesített, és napról napra jobb játékot nyújtva zsebelte be a versenyt. A múltbéli tapasztalatok azt mutatják, bárki is nyeri meg az U21-es világbajnokságot, attól nagy dolgokra lehet számítani a nagyobb tornákon is.

Brandon Nakashima nyerte a milánói Next Gen-világbajnokságot 2022-ben

Brandon Nakashima az új NextGen-világbajnok.
„Szerintem remek szezonom volt. Sokat tanultam minden egyes mérkőzésen és versenyen. Természetesen voltak céljaim az év elején; szerettem volna nyerni egy ATP-tornát, amit San Diegóban sikerült teljesíteni. Ehhez hasonlóan szuper különleges, hogy megszereztem a NextGen-világbajnoki címet is. Úgy gondolom, hogy az egész szezon során nagyon kiegyensúlyozott voltam. A pályán és azon kívül is nagyszerű emlékeket szereztem” – nyilatkozta az amerikai a verseny után.
Nem feltétlenül Brandon Nakashima számított a legnagyobb esélyesnek a milánói NextGen-világbajnokságot megelőzően, a 21 éves amerikai azonban folyamatosan javuló játékkal bizonyította, hogy képes felvenni a versenyt a korosztályának legjobbjaival. A legeslegjobbak – Carloz Alcaraz, Holger Rune, Jannik Sinner – persze ezúttal csak a hiányukkal tűntek fel, ám az U21-es világbajnokságra a kezdetektől fogva jellemző volt, hogy egy-egy nagy sztár kihagyta az eseményt.
2017-ben és 2018-ban például Alexander Zverev volt a legjobb a fiatalok között, ám top 5-ös teniszezőként már a felnőttek nyolcas döntőjében szerepelt – ráadásul a ’18-as kiírást meg is nyerte. Abban a szezonban Stefanos Tsitsipas lett a bajnok, aki egy évvel később már az ATP Finals trófeáját emelhette magasba, holott még a NextGenen is jogosult lett volna az indulásra. Tavaly pedig Sinner és Auger-Aliassime jelezte, hogy kihagyja a fiatalok versenyét.
picture

Brandon Nakashima nyerte a milánói Next Gen-világbajnokságot 2022-ben

Másképp fogalmazva: minden egyes U21-es világbajnokságnak lehetett volna erősebb mezőnye, mint ami végül összejött, a NextGen mégis egészen pontos előrejelzést adott arról, kik azok a fiatalok, akik némi extrával rendelkeznek. Tsitsipas és Alcaraz esetében nyilvánvalóan nem volt szükség a NextGenre, mindketten ismert teniszezőként, abszolút topfavoritként utaztak a versenyre, Hyeon Chung és Jannik Sinner sikere viszont meglepetésnek számított.
A korábbi bajnokok egyébként viszonylag gyorsan megtalálták a helyüket a felnőttek között, vagy Grand Slam-elődöntőt játszottak, vagy betörtek a top 10-be.

Hyeon Chung

A dél-koreai teniszező a top 100-ből a top 50 környékére küzdötte fel magát a 2017-es szezonban, amivel 6. kiemeltként indulhatott a NextGen-világbajnokságon. Ott egészen veretes névsoron rágta át magát: megverte Daniil Medvedevet, Denis Shapovalovot, illetve Andrey Rublevet – utóbbit kétszer is. Nem is kellett sokat várnia az első igazán jelentős eredményére, a 2018-as Australian Openen ugyanis elődöntőbe jutott, amivel top 30-as teniszező lett.
picture

Hyeon Chung és Roger Federer

Fotó: Getty Images

A tavasz folyamán még jól ment Chungnak a játék, a Sunshine Double során két negyeddöntőt tudott felmutatni, és még a müncheni tornán is elődöntőig menetelt. Az idény második felében azonban sérülések hátráltatták, és igazából azóta is rengeteget bajlódik különböző problémákkal. 2019-ben 23, 2020-ban pedig 4 meccsen lépett pályára, az előző két szezont pedig teljes egészében kihagyta – nemrég párosban próbálkozott a visszatéréssel.

Stefanos Tsitsipas

Tsitsipasnak már 2018-ban kiemelkedő eredményei voltak az ATP Touron, a kanadai 1000-es versenyen például négy top 10-est (Thiem, Djokovic, Zverev, Anderson) legyőzve játszott döntőt. Az U21-es vb-n top 20-as játékos volt, ilyen értelemben az ő esetében már Milánó előtt bőven megvolt az áttörés. Ám ettől még tény: 2019-ben magasabb fokozatba kapcsolt, és Chunghoz hasonlóan az Australian Openen villant egy nagyot.
picture

Stefanos Tsitsipas a világbajnokságon

Fotó: Getty Images

Melbourne-ben ugyanis a 16 között legyőzte Roger Federert, majd bejutott a torna elődöntőjébe, ahol Rafael Nadaltól kapott ki. A salakpályás idény kezdetére már a top 10-ben volt a ranglistán, és többé-kevésbé az egész év során kiegyensúlyozottan játszott – csak a Grand Slamek miatt lehetett csalódott valamelyest, az Ausztráliában nyújtott teljesítményét nem tudta megismételni. A szezon végén viszont megnyerte a világbajnokságot (újfent legyőzve Federert).

Jannik Sinner

Sinner pont úgy nyerte meg az U21-es világbajnokságot, ahogyan azt a torna kiötlői megálmodták. Relatíve ismeretlenül, már top 100-as játékosként, de szabadkártyával indult a versenyen, és mindenkit meglepve átgázolt a mezőnyön. Tény: ez a NextGen összetételében gyengébb volt a korábbi évekhez képest, ám így is jóval rutinosabb játékosokat vert meg, köztük Alex De Minaurt, aki már a 2018-as tornán bejutott a döntőbe.
picture

Jannik Sinner a szófiai tornagyőzelmét követően

Fotó: Getty Images

Az olasz 2020-as idényét a covid miatt nehéz összehasonlítani a többiekével, mindenesetre azért neki is összejött pár kiemelkedő eredmény. Rómában megverte Tsitsipast, a Roland Garroson Zverevet, és a torna negyeddöntőjében egy egészen remek meccset játszott Nadallal. A szezont egy fedett pályás tornagyőzelemmel zárta Szófiában. 2021-ben neki is sikerült betörni a top 10-be, és tartalékként kijutott a torinói ATP-világbajnokságra, ahol két találkozó jutott neki.

Carlos Alcaraz

Mindeddig a legnagyobb siker a spanyolhoz fűződik, aki a tavalyi győzelmét követően minden várakozást felülmúlóan teljesített. 57 győzelem, 13 vereség, 5 megnyert torna, köztük a US Open, és első hely a ranglistán. A 19 éves spanyol akár az év végi világelsőséget is megszerezheti, ez azonban nem csak rajta múlik, hiszen elméletileg Nadal és Tsitsipas megelőzheti a szezonzáró világbajnokságon, amit a Párizsban elszenvedett sérülése miatt kénytelen kihagyni.
picture

Carlos Alcaraz (US Open)

Fotó: Getty Images

Mi lesz Nakashimával?

Nakashimától természetesen senki sem várja, hogy ugyanazt a pályát járja be, mint a felsorolt játékosok, mindenesetre optimistán futhat neki a következő szezonnak. Év elején viszonylag kevés pontot kell védenie, ha tehát sikerül jól szerepelnie a nagyobb kemény pályás versenyeken, sokat léphet előre a ranglistán. És ki tudja, talán valahol egy Chunghoz hasonló, váratlan menetelést is sikerül összehoznia.
„Nagyszerű ez a torna. Remek dolognak tartom, hogy a feltörekvő játékosok együtt szerepelhetnek ebben a szórakoztató formátumban. Nagyobb médiafigyelmet irányít a fiatalokra, szóval ez egy remek ugródeszka. Önmagában az nagyszerű teljesítmény, hogy a korábbi bajnokok közé kerültem. Folytatom a kemény munkát, és már alig várom a következő évet.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés