A koronavírus járvány miatt 2020 tavaszán az egész sportvilág megállt. Suarez Navarro ekkor már a visszavonuláson gondolkozott, úgy tervezte, hogy az idei évet már nem vállalja. Amikor nyáron újrakezdte az edzéseket érezte, hogy valami nagyon nincsen rendben.

„Júliusban kezdtem el újra komolyan edzeni, de folyamatosan rosszul éreztem magam. Amikor teniszeztem állandóan hányingerem volt, de persze először nem vettem komolyan, de egy hét után sem akart elmúlni. Tudtam, hogy ki kell vizsgáltatnom magam, hogy rájöjjünk mi bajom van.”
A spanyol teniszezőt 10 napig vizsgálták, majd jött a sokkoló hír; Hodgkin-limfóma (a nyirokrendszert érintő rákos megbetegedés). A hat hónapos kezelés sugár- és kemoterápiából állt, ami szerencsére lehető legjobb eredményeket hozta. A legfrissebb tesztek mindent rendben találtak, így semmi sem akadályozhatja meg Suarez Navarrót abban, hogy a saját szája íze szerint tudjon elbúcsúzni a tenisz világától.
ATP Rome
Nadal 10. római győzelmével bejelentkezett a Garrosért
7 ÓRA
„A betegségem alatt végig optimista és boldog voltam, persze azért az első pár hónap kemény volt. Nem könnyű feldolgozni, ha közlik veled, hogy rákos vagy, de szerencsére a testem nagyon jól reagált a kezelésekre. Négy hónapon keresztül, kéthetente kaptam a kemót, utána 15-ször sugárkezelést, de az már szinte semminek tűnt. A családom végig mellettem állt, így sokkal könnyebb volt a pozitivitásomat fenntartani. Egy kemoterápiás kezelés után 4-5 napig voltam rosszul, utána 10 napig teljesen normálisan tudtam élni. Jártam edzőterembe, úszni, sőt decembertől még teniszezni is tudtam egy keveset. Minden egyes felülvizsgálat jó eredményeket hozott. A legrosszabb az eleje volt, amikor közölték velem a rossz híreket. Azóta szerencsére minden a lehető legjobban alakult.”
„Már amikor elkezdtek kivizsgálni mondta az orvosom, hogy az egyik lehetőség a rák, így kevésbé volt sokkoló mikor kiderült, hogy tényleg az. Persze senki nem akar ilyet hallani, de az első gondolatom már rögtön a kezelés és a gyógyulás volt. Optimista embernek tartom magam és óriási erőt adott, hogy a tenisz világából mindenki küldte a jókívánságokat. Az első kemó előtt mondta az orvosom, hogy milyen mellékhatások léphetnek fel, de kellemes meglepetés volt, hogy semmit nem éreztem ezekből. Csak a hajam hullott ki, de mivel mindig rövid hajam volt, ezért ez nem rázott meg annyira, fogtam letoltam a maradékot és kész. Szerencsére nem viselt meg nagyon a többi kezelés sem, ezért sokkal könnyebb volt optimistának maradni. Két hétből majdnem 10 napot teljesen normálisan tudtam élni. „
„A teniszhez kapcsolódó terveimet is teljesen felrúgta a betegségem, mert 2020-ban be akartam fejezni a profi karrieremet. Azt viszont nem engedhettem meg, hogy a rák miatt ne tudjak a pályán búcsúzni. A járvány miatt is sokkal jobban kellett vigyáznom magamra, a kezelések miatt az immunrendszerem gyengébb volt. Nagyon furcsa érzés volt, hogy teljesen jól éreztem magam és mentem volna mindenfelé, de közben vissza kellett fogni magam, hogy nehogy bajom legyen. Ha 2-3 éve lettem volna beteg, akkor tuti nem maradtam volna otthon a kezelések között.”
„Most, hogy már hivatalosan is gyógyultnak nyilvánítottak minden esélyem megvan, hogy a saját elvárásaim szerint fejezzem be a pályafutásomat. A terv, hogy a salakszezon után jöhet az Olimpia, aztán a US Openig játszom. Keményen edzek, hogy ott lehessek a Garroson, de ha nem jön össze az sem baj. Nem akarok mindenáron versenyezni, ha sikerül, akkor persze nagyon boldog lennék.”
„Tudtam, hogy sokan ismernek a profik között, ennek ellenére nagyon meglepett, hogy mennyien üzentek miután kiderült a betegségem. Tudom, hogy már hosszú ideje ott vagyok a Touron, de nem számítottam ekkora támogatásra, nagyon jól esett. Nem hiszem, hogy megváltoztam volna az utóbbi évben, de azért most már jobban tudom élvezni a mindennapokat. Tavaly még minden napom el volt tervezve, hogy hol leszek és mit csinálok, most meg csak próbálok lazítani. Korábban is nyugodt voltam, de most már tudok napról-napra is élni.”
„Mindig nagyon boldog voltam, hogy a Touron részt vehetek és minden pillanatot élveztem, ez idén sem változott. Most még kicsit izgulok, de tudom, hogy a maradék pár versenyemet nagyon fogom élvezni, számomra tényleg egy nagy család a teniszezők közössége.”
Forrás: WTA Tennis
ATP Rome
Váratlan helyen lendült formába az eddig gyengélkedő amerikai óriás
8 ÓRA
ATP Rome
Íme az öt legzseniálisabb ütés Rómából
8 ÓRA