Oroszként érvényesülni azonban, a jelenlegi nehézségeket figyelmen kívül hagyva sem egyszerű, állítja egy korábbi sikeres orosz teniszező.

A napokban az Eurosport.hu-n is beszámoltunk arról a hírről, hogy egy orosz teniszező oroszról georgiai állampolgárságra váltott, hogy így részt tudjon venni a Wimbledoni teniszbajnokságon. Natela Dzalamidze lépése nyilván több szempontból is megkérdőjelezhető, végsősoron azonban csak talált egy kiskaput, amin be is csusszant a füvespályás Grand Slam-párostáblájára. Manapság, az orosz-ukrán háború árnyékában az agresszor orosz, valamint az akciót támogató fehérorosz sportolók számítanak nemkívánatos személynek nem csak az All England Clubban, hanem jóformán szerte a világban mindenhol, mint ahogyan az a továbbiakból kiderül, ez nem feltétlenül számít új jelenségnek.
Nikolay Davydenko világbajnoki címig és világranglista harmadik helyig jutott karrierje során, 2014-ben vonult vissza. A korábbi klasszis orosz teniszező most arról beszélt, neki milyen nehézségekkel kellett megküzdenie pályafutása során pusztán azért, mert orosz útlevél lapult a zsebében.
Wimbledon
Állampolgárságot váltott az orosz teniszező, hogy indulhasson Wimbledonban
20/06/2022 10:00
“Nehéz volt szponzort találni, és ez nem változott még akkor sem, amikor TOP 5-ös vagy TOP 3-as játékos lettem. Hiába ismertek sokan a Touron, nem voltam kapós a támogatók között. A Nike például azt mondta nekem, hogy nekik ott van Federer, aki a világ legjobbja, majd akkor jelentkezzem, ha én leszek a legjobb. Az egyetlen jó szerződésemet a Princeszel kötöttem, pechemre nem tartott sokáig, mert a cég néhány évvel később pénzügyi gondokkal kezdett küzdeni.
Rengeteg múlik azon, hogy melyik országból jössz. Ha amerikai vagy nyugat-európai lettem volna, az eredményeimmel válogathattam volna az ajánlatok között.”

Nikolay Davydenko

Fotó: AFP

A 2009-ben világbajnoki címet szerző ex-teniszező egyébként játékos pályafutása jelentős részében Németországban élt és készült a versenyekre, sőt, más lépésen is elgondolkodott. A vízumszerzési problémák miatt ugyanis felmerült benne, hogy osztrák állampolgárságért folyamodik, hogy EU-s ország zászlaja alatt egyszerűbben tudjon beutazni például Nagy Britanniába. Egy korábbi nyilatkozatában elmondta, volt olyan Wimbledoni szereplése, amikor egy nappal a mérkőzése előtt tudott csak a helyszínre utazni, elveszítve így minden edzési lehetőséget az All England Club gyepén.
Az orosz játékosok körében egyébként manapság sem életidegen, hogy hazájukon kívül készülnek az év jelentős részében. Daniil Medvedev Franciaországban, Andrey Rublev és Daria Kasatkina Spanyolországban, míg Karen Khachanov Dubai és az Egyesült Államok között ingázva éli az életét. A másik idén szankcionált ország képviselőinek sem feltétlenül szól Minszkbe a lakcímkártyájuk, hiszen például Viktoria Azarenka Kaliforniában, Aryna Sabalenka pedig Miamiban rendezkedett be.

Aryna Sabalenka

Fotó: AFP

Nikolay Davydenko megszólalásában szót ejtett arról is, hogy szerinte mennyire versenyképes a Nagy Hármason kívüli generáció a tenisz extraklasszisaival, véleménye pedig meglehetősen lesújtó ebben a témában is.
“Ahogy én látom, a tenisz az égvilágon semmit nem fejlődött az elmúlt években. Nadal és Djokovic még mindig egymás után nyerik a Grand Slameket, miközben tíz évvel fiatalabb srácokat tudnak megverni. Engem személy szerint megdöbbentett, hogy az élmezőnyben lévő fiatal játékosok mennyire képzetlenek technikailag, egyszerűen nem tudják variálni a játékukat. Erőből próbálnak meg meccseket nyerni, csakhogy azt látjuk, hogy Nadal és Djokovic ezt még mindig ellensúlyozni tudja.”
Az oroszok távollétében elsősorban Stefanos Tsitsipas és Carlos Alcaraz vezette generációnak legközelebb Wimbledonban lesz arra lehetősége, hogy rácáfoljon Davydenko szavaira. A hiányos mezőnnyel és példátlan módon ranglista pontok kiosztása nélkül rajtoló Wimbledoni tornát június 27-július 10 között rendezik az All England Tennis Clubban.
Forrás: championat.com
Internazionali BNL d'Italia
Swiatek legyőzte Sabalenkát is
14/05/2022 11:38
Mutua Madrid Open
Rögtön az első fordulóban kiesett a címvédő Sabalenka Madridban
28/04/2022 20:38