Ana Konjuh tehetségéhez szemernyi kétség sem férhet. 2013-ban megnyerte az Ausztrál Opent és a US Opent is a juniorok versenyében, és megszerezte a világelsőséget is. Már a felnőtt mezőnyben is kezdtek volna jönni a sikerek, azonban egy elképesztő sérüléshullám megakadályozta őt abban, hogy igazán kibontakozzon. Átesett négy könyökműtéten, rengeteg megpróbáltatáson, azonban most készen áll arra, hogy újra bizonyítson. 


A 2013-as Ausztrál Open előtt megegyezett a szüleivel, hogy ha megnyeri a tornát, csináltathat magára egy tetoválást, amire már évek óta vágyott. Egyesben és párosban is győzött, így aztán teljesülhetett az álma. A bal csuklója került egy kis 'faith', azaz 'hit' felirat, mellé pedig egy kereszt. 
"Ennek a tetoválásnak mostanra különleges jelentősége lett a számomra"
- mondta
Konjuh
.
"Ha ugyanis nem volna hitem, most nem tarthatnék itt. Bízom magamban és abban, hogy vissza tudok térni."
Wimbledon
Igen, jól olvasod, Nick Kyrgios wimbledoni elődöntős
EGY ÓRÁJA
Ana hatalmas tehetség. A junior GS-győzelmek után 16 évesen elkezdett a felnőttek között versenyezni. A siker nem váratott sokáig magára, ugyanis 2015-ben megszerezte első tornagyőzelmét Nottinghamben, egy év múlva pedig már negyeddöntős volt a US Openen. 
Wimbledonban 2017-ben eljutott a második hétig, ahol a későbbi döntős Venus Williams verte meg a negyedik fordulóban. Ennek köszönhetően július végén már a 20. helyen állt a világranglistán. 
Két hónappal később következett élete második könyökműtétje, az elsőre egyébként már 2014-ben sor került. Azóta sajnos egy helyben toporog, a következő két szezonban ugyanis összesen kilenc mérkőzést játszott. 
Voltak persze sötét gondolatai, de a csuklóján lévő tetoválás és a tenisz iránt érzett szeretete újra és újra hitet adott neki egy olyan helyzetben, melyben sokat szögre akasztották volna az ütőjüket. 

"A csuklóm sosem lesz 100 százalékos, de én megbékéltem ezzel"


Tavaly szeptemberben részt vett egy kis zágrábi ITF-tornán, melyet megnyert. Ráadásul salakon, amelyik az ő legkevésbé kedvelt borítása. 
"Nagyon jó volt annyi küzdelem után újra versenyezni, hisz az elmúlt három évben nem igazán voltam része a WTA-Tournak. Csodálatos érzés volt, ahogy megütött az adrenalin az első tornámon. Más volt egy kicsit az érzés, hisz otthon játszottam, de nagyon hiányzott már. A mezőny nem volt különösebben erős, de megvertem például Kamilla Rakhimovát, aki a második fordulóig jutott a Roland Garroson."
A szezon végéig elindult még további öt tornán. Voltak sima vereségei is, de legyőzte például a világranglista korábbi 15. helyezettjét, Kaia Kanepit. A legfontosabb azonban az volt, hogy az erőnléte megfelelő volt ahhoz, hogy bírja a folyamatos terhelést. Az utolsó meccsén lépett csak vissza, de ott is csak egy kisebb bokaficam miatt. 
"Sok üzenetet kaptam azzal kapcsolatban, hogy rendben van-e a könyököm. Ez a fajta aggódás nagyon jólesett. A könyököm már sosem lesz 100 százalékos, de én ezzel megbékéltem. Négy műtét és megannyi megpróbáltatás után ott az ízületek már nem egészségesek. A bemelegítésem és a nyújtásom most tovább tart, és a fiziómnak naponta háromszor kell a könyökömön dolgoznia. Újra meg kell próbálnom feszegetni a határaimat, remélem, lesz erre még néhány évem. Ha így lesz, én már elégedett leszek."

A kulcsszó a játék szeretete


Gyakran megkérdezik Anától, honnan gyűjtötte be azt az erőt, ami ahhoz kell, hogy folyamatosan menjen előre. Ha ezt meg akarjuk érteni, mélyebbre kell ásnunk. 
Akkor szeretett bele a teniszbe, amikor látta a nővérét, Andreát játszani szülővárosukban, Dubrovnikban. Először csak labdát szedett neki, nem sokkal később azonban ő maga is ütőt ragadott. 11 éves volt, amikor a fejlődése érdekében Zágrábba költöztek.
"A műtétek kapcsán mindig voltak negatív gondolatok, voltak aggodalmak, hogy 'mi lesz, ha?'. Ezek olyan operációk voltak, melyekből sokaknak nem sikerült visszajönniük. A kulcsszó számomra a játék szeretete volt. Imádom ezt a játékot, imádom ütni azt a sárga labdát egészen kislány korom óta. Apu mindig mondta, hogy megőrültem azokért a labdákért, és ez azóta sem változott."
"Az, amikor emberek néznek és ünnepelnek engem egy nagy pont után, elképesztő érzés, szavakkal le sem tudom írni. Ez egy olyan szenvedély, amit semmi más nem tudna kiváltani belőlem. Nem szeretném, ha azt érezném, hogy úgy hagytam abba, hogy nem tettem meg mindent. Hogy nem hoztam ki belőle, ami benne volt."
Konjuh a harmadik műtét után, 2018-ban érezte magát a legrosszabbul. Végigcsinálta a rehabilitációt, újra felépítette az erőnlétét a nulláról, hogy aztán újra elkezdje érezni a fájdalmat. Borzasztóan frusztrált és csalódott volt, hogy miért történik ez már megint vele. A családja és a csapata mindvégig mellette állt, úgy érzi, Meri Tranficnek különösen sokat köszönhet.
"Öt éve ő a fizióm, és közben barátok is lettünk. Mindent tud, amin keresztülmentem, nincsenek titkaink egymás előtt. Segített megküzdeni a helyzettel, ő volt a legfőbb támaszom."

A legszebb időszak


Az is segített neki túljutni a nehézségeken, hogy megtapasztalta, hogy egyszer már ott volt a legjobbak között. A 2016-os US Openen tisztán látszott, milyen komoly potenciál van benne. A legjobb nyolcig vezető úton legyőzte Kiki Bertenst, Kurumi Narát, Bacsinszky Tímeát és Agnieszka Radwanskát is, majd végül Karolina Pliskova állította meg. 
"Sosem felejtem el az Aga elleni mérkőzést. Arthur Ashe Stadion, esti meccs. Nem sokkal korábban játszottam ellene Wimbledonban, és nem voltam messze a győzelemtől, mielőtt kificamítottam a bokám. Ez extra motivációt adott nekem. Aznap este minden működött, amihez nyúltam, és a közönség fantasztikus volt. Ez egy különleges élmény volt a számomra, remélem, még lesz alkalmam megtapasztalni."

Változtatni kell a játékstílusán


Amikor csapatot épít, Konjuh olyan embereket keres maga mellé, akik reális célokat állítanak fel és kimondják azt, amit valójában gondolnak. Az edzője az az Antonio Veic, aki korábban a 119. helyig jutott a világranglistán, és akivel már 2017 óta dolgoznak együtt. 
Ana az a fajta játékos, aki szereti iránytani a pontokat. A karrierje szempontjából azonban fontos, hogy egy kicsit változtasson a stílusán. Példaképei Kim Clijsters és Li Na voltak, úgyhogy megpróbál az ő pályafutásukból ötleteket szerezni.
"Meg kell találnom egyfajta egyensúlyt, arra kell törekednem, hogy ne akarjam rögtön, szinte lehetetlen helyzetekből is befejezni a pontokat. Jobban meg kell értenem a teniszt, annak idején sokkal inkább csak az ösztöneimre hallgattam. Antonio segít nekem egy lépéssel előrébb gondolkodni. Taktikailag és mentális szempontból is kezdek egy kicsit másképp tekinteni a teniszre."
Ana legfontosabb pályán kívüli célja, hogy családot alapítson és édesanya legyen. Emiatt aztán nem tervezi, hogy még jóval túl a harmincon is játszani fog. Persze most még nem tekint ilyen messzire, egyelőre az a fontos, hogy egészséges maradjon és játszani tudjon. 
Konjuh a 476. helyen, védett ranglistával a 255. helyen áll a WTA-rangsorban. Ezzel ugyan alanyi jogon nem lehetne ott az Ausztrál Open selejtezőjében, kapott azonban egy szabadkártyát a szervezőktől. Az első meccsét pedig már meg is nyerte a német Anna-Lena Friedsam ellen. 
"Most az a lényeg, hogy minél több meccset tudjak játszani, és minél előbb vissza tudjak térni."
Tennis Majors
Tenisz
419 nap után nyert újra meccset Dominic Thiem
5 ÓRÁJA
Wimbledon
Ha lehúz a mocsokba, nincs menekvés – Nick Kyrgios a lélektani hadviselés nagymestere
5 ÓRÁJA