Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A makulátlan döntős teljesítmény, vagy az elsöprő lendület? – a montréali döntő nagy kérdései

Németh Dániel

Frissítve 14/08/2022 - 21:27 GMT+2

Hubert Hurkacz mind a négy mérkőzésén szettet veszített, de újra és újra megtalálta a győzelemhez vezető utat. A kulcs – nem meglepő módon – a nyomás alatt is remekül működő szervája volt, ezen a téren azonban leendő ellenfelének sincs oka a szégyenre. Az egész tornán csak háromszor vették el Pablo Carreño Busta szerváját, és olyan szinten teniszezett, amelyre ő sem tud magyarázatot adni.

Pablo Carreno Busta, Hubert Hurkacz (Metz)

Fotó: AFP

A montréali 1000-es versenyen több helyen borult a papírforma, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy Hubert Hurkacz és Pablo Carreño Busta nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ráadásul egészen más módon meneteltek el a döntőig.
Hubert Hurkacz az egyik legvisszafogottabb és legkedvesebb játékosa a férfi mezőnynek. Mindez éles ellentétben áll a vezetési stílusával (saját bevallása szerint autóversenyző lenne, ha nem a teniszből élne), vagy épp azzal a kíméletlenséggel, amely a pályán jellemzi időnként. Vannak mérkőzések (akár egész versenyek), amikor Hurkacz egyszerűen érinthetetlen az adogatásai mögött, és szervagép-üzemmódba kapcsolva rohan át az ellenfelein.
Ezen a héten inkább a kulcsfontosságú labdamenetekben bizonyult hasznos fegyvernek a szerva, amely mind a négy eddigi meccsén kisegítette őt a bajból. Albert Ramos-Vinolast 23, Emil Ruusuvuorit 16, Nick Kyrgiost 20, Casper Ruudot pedig 17 ásszal terhelte; ez összesen 77, amivel ezen a héten ő a legeredményesebb játékos. „Ő a világ egyik legjobb adogatója” – mondta róla Kyrgios, aki idén kettőből kettő meccsen bizonyult tehetetlennek a lengyel szerváival szemben.
Hurkacz a washingtoni 500-as versenyen kicsit későn ébredt, és kikapott az első fordulóban Ruusuvuoritól. Montréalban viszont – olykor még döcögő játékkal – beindult a gépezet, visszavágott a finn teniszezőnek, nagy nehezen legyűrte Ramos-Vinolast, a negyeddöntőben megtörte Kyrgiost, Ruud ellen pedig szett- és brékhátrányból fordított. Valamennyi mérkőzése szenvedős volt, ennek ellenére bejutott a döntőbe, amelyben a korán elhulló sztárok helyett Pablo Carreño Bustával találkozik.
picture

Hurkacz nagyot küzdött Ruud ellen, szett- és brékhátrányból felállva döntős

A lengyelnek makulátlan a döntős mérlege, ötből öt finálét megnyert, köztük a Miami 1000-es versennyel, amely a wimbledoni elődöntő mellett pályafutása legnagyobb eredményének számít. „Próbálom megteremteni az esélyt” – mondta a torna nyolcadik kiemeltje. „Olyan keményen harcolok, amennyire csak tudok, igyekszem a lehető legjobban felkészülni. Volt szerencsém megnyerni az első döntőimet, holnap azonban új meccs vár rám. És trükkös lesz.”
Lassan törvényszerű lesz, hogy Carreño Busta – legyen bármennyire is pocsék a szezonja – a nyár végére legalább egy verseny erejéig ihletett formába lendül. Az elődöntőig vezető úton nem veszített szettet, 35 adogatójátékból 34-et megnyert, pedig nem volt könnyű a sorsolása: az első körben Matteo Berrettinit, a harmadik fordulóban Jannik Sinnert győzte le simán. Daniel Evans ellen pedig az év egyik legjobb meccsét nyerte meg egy kereken háromórás csatában.
„Valószínűleg ez a pályafutásom legrosszabb szezonja, nem voltak túl jó eredményeim. Barcelonában bejutottam a döntőbe, Bastadban elődöntős voltam, ezen a héten viszont hihetetlenül teniszezek, és fogalmam sincs, hogy miért. Izgatott vagyok. Nagy lehetőség a számomra” – magyarázta a spanyol, aki azt is elmondta, milyen elképzelésekkel lép a pályára. „Igyekszem a legjobbamat nyújtani, vagyis agresszíven, a saját teniszemmel játszani.”
picture

Ki gondolta volna, hogy ez az év egyik legjobb meccse lesz?! - Carreño Busta döntős Montréalban

Tipikusan az a párosítás, amelyben lehetetlen megtippelni, ki számít esélyesebbnek. Hurkacznak van már döntős tapasztalata erről a szintről, míg Carreño Bustának ez lesz az első 1000-es fináléja, viszont a spanyol mellett szól az önbizalom és a momentum. Az egymás elleni mérleg is kiegyensúlyozott mérkőzést ígér: tavaly Cincinnatiben Carreño Busta győzött 7:6, 7:6-ra, a metzi döntő viszont Hurkaczé lett 7:6, 6:3-mal.
A találkozót magyar idő szerint este 10-től élőben közvetítjük az Eurosport 2-n és az Eurosport digitális felületein.
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés