Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Így ne rendelj ételt a buborékba – Lorenzo Musetti bizarr esete Torontóban

Nánási Antal

Frissítve 09/08/2021 - 17:37 GMT+2

Az olasz tehetségnek sima útja lehetett volna a torontói főtáblára, egy közbeiktatott villámlátogatás miatt azonban kizárták.

Lorenzo Musetti

Fotó: Getty Images

Lorenzo Musettit manapság a teljes ATP-mezőny egyik, ha nem egyenesen a legnagyobb tehetségeként szokás jellemezni.

A mindössze 19 esztendős olasz játékos mindezt legutóbb a Roland Garroson igazolta, ahol a imponáló magabiztossággal jutott el a nyolcaddöntőig.
A legjobb tizenhat között aztán Novak Djokovicot sodorta elé a sors, aki ellen el is húzott 2-0-ra, a szerbnek pedig minden tudására szükség volt ahhoz, hogy meg tudja fordítani a találkozót.
A Garros óta Musettit azonban viszonylag kevés sikerélmény érte, Párizs óta ugyanis Wimbledonban, Bastadban, és legutóbb a tokiói olimpián is az első forduló jelentette a végállomást. Habár ranglista helyezése miatt a selejtezőben volt jelenése, úgy érkezett Torontóba, hogy potenciális esélyes a főtáblás szereplésre, ahol egy kedvező sorsolással akár szépen lépegethet is előre a rangsorban. Minderre Kanadában egészen biztosan nem lesz esélye, a torontói ATP 1000-es torna szervezői ugyanis még a selejtezőtorna szombati rajtja előtt kizárták a küzdelmekből.
Torontóban buborék-rendszerben bonyolítják le a versenyt, ami manapság már egyre inkább alapértelmezett rendezési módszerré kezd válni. A buborék rendszer lényege, hogy a résztvevők csak egy meghatározott területen belül mozoghatnak, tartózkodásuk tulajdonképpen a szálloda-edzéshelyszín-mérkőzés helyszín háromszögre korlátozódik ottartózkodásuk alatt. A limitált mozgásteret egy esetben lehet tágabbra nyitni: ha az adott versenyző búcsúzik a tornától, ekkor ugyanis elhagyhatja a buborékot. A torna szervezői (elvileg) minden szükséges eszközzel ellátják a versenyzőket, akik a szállodában étkezhetnek, szerződött járművek szállítják őket edzésre és/vagy mérkőzésre, a teniszközpontban pedig ugyancsak biztosított az étkezési, masszázs- és regenerációs lehetőségek széles tárháza. A jelek szerint azonban nem mindent sikerült maximálisan tisztázni, ennek az árát pedig a Lorenzo Musetti volt kénytelen megfizetni.
A torontói selejtezőtorna párosításait böngészve szemet szúrt, hogy a mezőny talán legnagyobb nevének számító olasz helyett az ausztrál Max Purcell kapta meg a lehetőséget, hogy összecsapjon az ecuadori Emili Gomezzel. Mint kiderült, a változtatás mögött Musetti kizárása áll, amellyel a szervezők a COVID-protokoll megsértését szankcionálták.
“A Kanadai Tenisz Szövetség valamint az ATP hivatalosan is megerősíti, hogy Lorenzo Musettit a COVID-19 szempontból ellenőrzött környezet elhagyása miatt kizárják a National Bank Open presented by Rogers selejtező tornájának küzdelmeiből.” – szólt a hivatalos szervezői magyarázat.
A szűkszavú, és hivatalos magyarázathoz méltó módon igencsak száraz közlemény nem tér ki a konkrét kihágás részleteire, ugyanakkor van mód a körülmények pontos feltárására. Ebben Musetti edzője, Simone Tartarini van segítségünkre, aki az Ubitennis-nek nyilatkozva osztotta meg a kissé ellentmondásos történetet.
Itt a buborékban minden étel előre csomagolt, mi pedig megpróbáltunk kicsit frissíteni az étkezésünket. Ezért rendeltünk némi a kaját a szállodától 50 méterre (!) lévő étteremből. Mivel a hitelkártyás fizetés és a házhozszállítás nem működött, a hivatalos transzferral mentünk el az ételekért. Senkivel és a semmivel sem érintkezve a külvilágból, elhoztunk a megrendelt ételeket, majd a hotelba visszaérve a szervezők tájékoztattak róla, hogy megszegtük a protokollt.”
Az ítéletet ekkor még ne mondták ki Musetti felett a kanadai szervezők, ugyanakkor arra kérték, hogy edzőjével együtt további intézkedésig ne hagyja el a szállodai szobáját. Mint az Tartarini elmondásából kiderül, a további intézkedés majd két teljes napot vett igénybe (!), melyet követően a COVID-protokoll megsértése miatt Lorenzo Musettit kizárták a torontói ATP 1000-es torna küzdelmeiből.
Nem újkeletű dolog, hogy a buborék közvetlen környezete már azon kívüli, tehát potenciális veszélyzónának számít. Arra is találunk példát, amikor egyazon fizikai tér bizonyos részei kerültek külön besorolásba, elég csak Ambros Martin esetére gondolni, aki 2020 decemberében, a dániai Európa-bajnokságon orosz kapitányként ment ki a lelátóhoz üdvözölni az orosz szövetség egyik munkatársát. Mivel a lelátó azonban már más színű zónához tartozott, ahova Martinnak nem volt érvényes akkreditációja, őt is és az őt üdvözlő orosz sportidiplomatát is figyelmeztették a szervezők. Martinék eseténél a jelek szerint Musetti éhségből elkövetett kirándulása legalább egy kategóriával súlyosabbnak minősült, őt ugyanis a figyelmeztetés helyett "rögtön” kizárták. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon miért tartott majd két napba meghozni azt a döntést, ami alapvetően következik egy ilyen esetnél? A buborék rendszereknek épp az a lényege, hogy annak "lakói” azon belül vegyenek igénybe minden szolgáltatást, hiszen csak a buborékon belül lehet garantálni a COVID-biztos "létezést”.
Az esetet követően Musetti és csapata marad Észak-Amerikában, hiszen Toronto után a következő héten Cincinattiben rendeznek szintén ATP 1000-es versenyt, ahol az olasz ismét megpróbálkozhat a selejtezőben. Ezúttal minden bizonnyal kétszer is meggondolja, ha netalán buborékon kívüli ételre fáj majd a foga.
A torontói mestertornát természetesen minden nap közvetítjük az Eurosport 2 csatornán. A hétfői első fordulóról szóló adásunk 17:00-kor kezdődik, melynek keretében a tervek szerint négy mérkőzést is megmutatunk. A 48-as főtábla 16 kiemeltje, köztük a kétszeres címvédő Rafael Nadal, az első helyen kiemelt Daniil Medvedev, valamint a Roland Garros-döntős Stefanos Tsitsipas, erőnyerőként csak a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe.
Forrás: ubitennis.net

Túl sok a hír, de kevés az idő? Reggelente összegyűjtjük a legérdekesebb cikkeinket és a legfontosabb híreket a sport világából, és elküldjük hírlevélben az olvasóinknak. Aki fel szeretne iratkozni, ezen a linken megteheti.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés