Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb meglepő vereség Świątektől, a világelső azonban nem aggódik

Németh Dániel

Publikálva 12/08/2022 - 18:07 GMT+2

Iga Świątek hónapokon keresztül megállíthatatlan volt, Wimbledon óta azonban két meglepőbb vereség is becsúszott. Torontóban az a Beatriz Haddad Maia győzte le, aki a füves pályás szezonban ragyogóan játszott, és egymást követő tornagyőzelmekkel hangolt Wimbledonra. A lengyel egyelőre nem aggódik, és már azt is tudja, min kell változtatnia.

Iga Swiatek

Fotó: AFP

Meglepetés, de azért nem szenzáció, elvégre Beatriz Haddad Maia is félelmetes formában teniszezett az utóbbi időben.
Hogy mondják azt, hogy „wow” a portugál nyelvben? – szegezték Beatriz Haddad Maiának a kérdést, miután 6:4, 3:6, 7:5 arányban legyőzte a világelső Iga Świąteket a torontói tenisztornán. „Wow” – felelte a brazil teniszező egy mosoly kíséretében. Vannak olyan kifejezések, amelyek minden nyelvben ugyanazt jelentik, Haddad Maia teljesítménye kapcsán pedig mindegyikben helyénvaló a használata: először került elérhető közelségbe egy világelső skalpja, ő pedig nem habozott kihasználni az alkalmat.
A brazil teniszező igencsak változatos módon nehezítette meg Świątek dolgát. Hol kőkemény ütésekkel, hol ellenfele labdáit megkontrázva, egyenrangú partnerként teniszezve egy olyan játékossal szemben, aki az év nagy részében mindenkin átgázolt az alapvonaljátékával. Kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy a legjobb pillanatban, a harmadik szett végén érzett rá az adogatások ritmusára, amellyel meggátolta, hogy a 2:4-ről felzárkózó Świątek kiénekelje a sajtot a szájából.
Sikeresen kihasználta a lengyel egyik fő gyengeségét, a második szervákat, amelyeknél hajlamos időnként lerövidülni. A brazil lány rendre kellemetlen helyzetekbe kényszerítette Świąteket, ügyesen kihasználva, hogy a rövidebb labdákat sokszor a tenyeresére, kényelmes ütőzónában kapta. A győzelemhez Haddad Maia végtelen pozitivitása is kellett: kizárta a szelet, Świątek felzárkózásait, a csalódásokat hamar levetkőzte, és a következő labdamenetekre koncentrált.

Amikor nagyon nagy szükség volt rá, az extra ütések is jöttek: egy szerva, egy adogatásfogadás, egy tenyeres, vagy egy tökéletes kis reflexröpte a hálónál.

„Nem voltak egyszerűek a körülmények” – mondta Haddad Maia. „A tenisz azonban ilyen sport. Nagyon boldog vagyok a hozzáállásom miatt.” Ha a világranglista 24.-je legyőzi a világelsőt, az mindig meglepetés – pláne, ha egy olyan teniszezőről van szó, aki az előző 40 meccséből 38-at behúzott. Haddad Maia győzelme azonban nem számít sokkolóan nagy meglepetésnek: a testi adottsága és az ereje mindig adott volt, hogy bárkit leüssön a pályáról, és keményen meg is dolgozott ezért az eredményért.
picture

Beatriz Haddad Maia

Fotó: Getty Images

Ő volt az, aki Wimbledon előtt egymást követően két füvespályás versenyt is megnyert, ráadásul olyan játékosok legyőzésével, mint Maria Sakkari, Simona Halep és Petra Kvitová. A felnőttek között 2020 és 2021 között kezdte el úgy igazán megmutatni a tehetségét, amikor is 10 ITF-tornán jutott döntőbe, amelyek közül kilencet meg is nyert. Rengeteget teniszezett, sokszor változó körülmények mellett, amely meglátszik a higgadt mentalitásán is. Hozzászokott a győzelmekhez, az ellenfél – még ha a világelső is az – szinte mellékes.
A mérkőzés egyéb kérdéseket is felvet: vajon megtört az a lendület, amely a 2022-es szezon nagy részében végigkísérte Świąteket? Öt hónapon át akkora önbizalommal teniszezett, hogy érinthetetlen volt az ellenfelek számára, minden szituációra előállt valamilyen megoldással – rendszerint egy extra ütéssel – és a végén ő hagyta el győztesen a pályát. Ez a fajta önbizalom azonban igencsak törékeny tud lenni, és egyetlen játékosnál sem tarthat örökké.

És akkor hirtelenjében azok az ütések, amelyek nemrég még pár centivel elcsípték a vonalat, azok most kívül landolnak.

„Nehezen találtam meg a ritmust a pályán” – ismerte el Świątek. „Valószínűleg a balkezessége miatt, mert nem tudtam alkalmazkodni az adogatásaihoz. És akkor ott van még a szél is. Úgy gondolom, hogy ha ez nincs, akkor megoldhattam volna a feladatot. Ez viszont elég őrültté tette a körülményeket. Tudom, hogy min szeretnék dolgozni, és miben kellene előbbre lépnem a következő verseny előtt.”
Sok ideje már nincs Świąteknek, hogy kijavítsa a hibákat és újra rátaláljon a ritmusára, mindenesetre azért a vészharangokat sem kell megkongatni. Varsóban és Torontóban is csak egy, a tudása legjavát nyújtó játékos tudta megverni egy olyan napon, amikor ő a szokottnál jobban küszködött a teniszével. Hogy ezt egy Grand Slamen is meg tudják-e csinálni ellene, jóval nagyobb tét és nyomás alatt, az már egy egészen más kérdés...
Forrás: tennis.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés