Iga Swiatek a tavalyi Roland Garroson nyújtott szenzációs játékával és meglepetésgyőzelmével 19 évesen berobbant a tenisz élmezőnyébe. Az idei Ausztrál Open nem sikerült számára kiemelkedően, különösen a nyolcaddöntőben mutatott hullámzóbb játéka miatt lehet elégedetlen. Swiatek tudja, még mindig abban a korban van, mikor minden egyes torna egy lecke számára, ehhez pedig egy másik sportág klasszisát veszi példaképnek.


Swiatek először elégedetlen volt idei Ausztrál Openjével, később viszont megállapította, hogy azért csalódott sem lehet. Azzal még nincs is gond, hogy a nyolcaddöntőben a torna második kiemeltje legyőzte őt. A Simona Halep elleni mérkőzésen ütött rengeteg ki nem kényszerített hibája miatt bánkódik inkább. A 19 éves teniszező korábban is tisztában volt azzal, hogy Roland Garros-győzelme nem jelenti azt, hogy ezentúl minden tornán hasonlóan magas színvonalon játszik, s az idei Ausztrál Openből is rengeteget tanult.
A lengyel játékos nagyon sok energiát fektet abba, hogy mentálisan minden mérkőzésen legjobb állapotában legyen. Ehhez egy másik sportág hatalmas bajnokát találta meg példaképnek. Olyannyira lenyűgözi őt és csapatát a kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző, Mikaela Shiffrin hozzáállása, hogy még Swiatek pszichológusa is az amerikai sízővel példálózik.
Tenisz
Húsz Grand Slam-meccs, amitől hátast dobtunk 2022-ben - Salakblog Évértékelő Podcast
15 ÓRÁJA
Mikaela Shiffrin az alpesi sí korszakos zsenije. 25 éves korára kétszeres olimpiai-, hatszoros világbajnok és háromszoros összetett világkupa-győztes. Mikor legjobb állapotában van, kedvenc számaiban dominálja a versenyeket, és már nagyon fiatalon komoly érettségről tett tanúbizonyságot. Fejben minden sportágat figyelembe véve az egyik legerősebb versenyző. Nem csoda, hogy Swiatek számára is inspirációt jelent az amerikai síző tanulmányozása.

000_93F6GL.jpg

Fotó: Eurosport

„Egy igazi álom lenne, ha találkozhatnék vele. Nagyon tisztelem őt, úgy érzem, teljesem más szinten van a sportban. Nem vagyok túl nagy sírajongó, csak a tavalyi szezonban néztem őt. A pszichológusom, amikor pszichológiáról beszél, mindig Mikaelát hozza fel példaként, hogy miként kell viselkedni, és milyen attitűddel kell kiállni”
- mondta el a TennisChannelnek Swiatek.
„Nagyon jó példakép, hiszen amikor az első olimpiáján részt vett, még tinédzser volt. (18 évesen olimpiai bajnoki címet szerzett Shiffrin - a szerk.). Remélhetőleg idén én is ott leszek az olimpián, és szeretnék nagy eredményt elérni."
Arra, hogy személyesen is találkozhasson Shiffrinnel, egyelőre még várnia kell a lengyelnek. Az amerikai síző azonban a közösségi médiában válaszolt. Shiffrin megköszönte a dicséretet, és gratulált a lengyel teniszező Roland Garros-győzelméhez, majd kifejezte, Párizsban azért Swiatek is bemutatott valamit abból, hogyan kell fiatalon fejben is jól teljesíteni.
„Nagy élmény volt végignézni (a Roland Garroson) a mérkőzésedet. Nagyon jól megmutatta a fizikai és mentális erődet. Sokat tanultam abból, ahogy kijátszottad a pontokat, és ahogy alakítottad a mérkőzést. Az én nézőpontomból a mentális oldal mindig folyamatos építkezés, egyszer fent, máskor lent, de nem szabad elfelejteni, ez is része az életnek."
"Mindannyian emberek vagyunk, vannak jobb és rosszabb napjaink, pedig néha úgy érzed, hogy a világ azt várja el tőled, hogy csak jó napjaid legyenek, és mindent megnyerj. Nem értik meg, hogy már az milyen sokat vesz ki belőled, hogy megnyerj egy versenyt, arról nem is beszélve, hogy mindent megnyerj. Miután nem vagy gép, lesznek olyan vereségek, amelyek fájdalmasak, de a vereségekből többet tanulunk, mint a győzelmekből, és valakinek a veresége egy másik ember győzelmét jelentheti”
- válaszolt meglehetősen hosszú üzenetben Shiffrin.
.@iga_swiatek thanks for the huge compliment.🙃Also, congrats on the 2020 French Open win. Was an amazing match to watch and huge testament to your own physical+mental fortitude. I have learned a lot from watching your point play and composure during that match and since then... https://t.co/OB8aHt68Vw— Mikaela Shiffrin (@MikaelaShiffrin)
Az Ausztrál Opennel egy időben rendezték az alpesi sízők világbajnokságát, ahol Shiffrin egy arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel zárt.
Az amerikai versenyzőnek egyébként nem ez az első találkozása a tenisszel, pár éve egy reklámfilmben Roger Federer partnereként szerepelt. Shiffrin akkor nem győzött áradozni, mennyire örült a találkozásnak nagy idoljával.
Um...WHOA!! 🤩🙃👏🐐@rogerfederer @BarillaUS #pinchme pic.twitter.com/My76xDpIUV— Mikaela Shiffrin (@MikaelaShiffrin)
via WTA
Tenisz
A tétlenül töltött idő döbbentette rá igazán Zverevet, mennyire fontos számára a tenisz
19 ÓRÁJA
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
29/11/2022 - 19:18