Bernard Tomic januárban kettős csípőműtéten esett át, és ez természetesen igen negatív hatással volt az idei szezonjára. Olyannyira, hogy idén még nem nyert két egymás utáni mérkőzést, és kicsúszott a top 100-ból. Az elmúlt héten azonban a Bogotában rendezett ATP 250-es versenyen (szabadkártyásként) legyőzte a harmadik kiemelt Fallát, az ötödik kiemelt Pospisilt és a nyolcadik helyen rangsorolt Estrella Burgost. Utóbbit 7/6, 6/7, 7/6-ra. Így jutott el a döntőbe, ahol a 35 évesen másodvirágzását élő horvát óriás, Ivo Karlovic, a torna második kiemeltje volt az ellenfele.
És Tomic legyőzte őt is, annak ellenére, hogy Karlovic 39 ászt ütött, mindössze öttel kevesebbet, mint a háromszettes rekordja, melyet idén állított fel. Ennek megfelelően a címvédő nem is bukta el az adogatását, de mindkét tiebreakben alul maradt. 7/6, 3/6, 7/6 a végeredmény, és Tomic a negyedik meccslabdáját tudta csak értékesíteni. Ezzel második tornagyőzelmét aratta, tavaly januárban Sydneyben szerezte meg az elsőt. Nagyon fontos lépést tett a visszatérés útján. Volt ő világranglista 27-dik is, a múlt héten azonban csak a 124-dik helyen állt, a bogotai sikerrel viszont máris a 70-dik pozícióban találta magát.

Leonardo Mayer

Fotó: Eurosport

Tenisz
A héten a szokásosnál jobban befagyott a tenisz-világranglista
TEGNAP 08:08
Nemcsak az ausztrál ifjonc, hanem az argentin Leonardo Mayer is nagyszerű eredményt ért el. Mayer a hamburgi 500-as tornát nyerte meg, a döntőben David Ferrert legyőzve. Salakon. Kiemelés nélkül indult, és többek között Kohlschreibert (7.) és Garcia-Lopezt (10.) verte, ráadásul szettvesztés nélkül ment el a fináléig. Ahol 6/7, 6/1, 7/6-ra győzte le top 10-es ellenfelét, a salakherceget, és ezzel a legalacsonyabban rangsorolt (46-dik) 500-as bajnok lett azóta, hogy Stepanek 2011-ben megnyerte a washingtoni tornát 54-dik helyezettként. Mayer ezzel felrepült az eheti ranglista 27-dik pozíciójába, ami a 27 éves játékos életének legjobb helyezése.
A női mezőnyben is két tornát rendeztek a legmagasabb szinten. Istanbulban Caroline Wozniacki megszerezte idei első tornagyőzelmét. A volt világelső favoritnak számított, mert ő volt az első kiemelt, ugyanakkor ellene szólt, hogy döcögősen jutott el a döntőig (három szett Knapp és Pliskova ellen), és hogy idén még nem játszott döntőt. Vasárnap Roberta Vinci volt az ellenfele, aki a múlt héten is döntőzött (Bukarestben Haleptől kapott ki), aki Istambulban szoros szett nélkül menetelt a fináléig, és aki az utóbbi három meccsükből kétszer legyőzte a dán teniszezőt. Ehhez képest nem kis meglepetés, hogy Wozniacki 6/1, 6/1-re lemosta őt a pályáról.

Mona Barthel

Fotó: Eurosport

És végül Bastad, ahol egészen sajátos eredmények születtek: a nyolc kiemelt közül egyetlen játékos sem jutott be a negyeddöntőbe, sőt, az első fordulót is csak az egyikük, Annika Beck élte túl. Márpedig ilyen nem történt a 2009-es hobarti torna óta. (Nem mellékes persze, hogy Cornet és Pavlyuchenkova volt az első két kiemelt...) Így is maradtak minőségi játékosok a táblán, például a volt ranglista 24-dik Mona Barthel, aki a döntőben 6/3, 7/6-ra legyőzte Chanelle Scheeperst. A német játékos csak egyszer bukta el a szerváját, és idei első döntőjében pályafutása harmadik győzelmét aratta. Az elsőt salakon.
Barthel ezzel a 280 ranglistaponttal a 61-dik helyről egészen a 42-dikig repült előre. Idén először nyert legalább három egymást követő főtáblás meccset, és korábban amikor kettő összejött neki, akkor is többször feladás kellett hozzá. Nem bízhatja el magát, mert Bastadban nem volt top 50-es ellenfele, de egy tornagyőzelem, még ha kellett is hozzá némi szerencse, mindenképp önbizalmat adhat neki. Ami igen jól fog jönni a jövő héten kezdődő észak-amerikai kemény pályás szezon előtt.
Fucsovics Márton is jól szerepelt az elmúlt héten, hiszen az elődöntőig menetelt a Recanatiban rendezett Challenger versenyen. Többek között legyőzte a volt ranglista 70-dik Flavio Cipollát, és végül Ilja Bozoljac állította meg, aki a döntőben az első helyen kiemelt Gilles Müllertől kapott ki. Fucsovics ezzel a világranglista 160-dik helyére lépett, ami pályafutása legjobb helyezése. A magyar teniszező ezen a héten a németországi Oberstaufenben indul hatodik kiemeltként.
Tokyo 2020 mixed doubles
Az olimpia legviccesebb díjátadóján Karatsev majdnem lenyúlta az aranyat
TEGNAP 00:18
Tokyo 2020
Miközben Zverev olimpiai aranyérmét ünnepelte, Khachanov ütőjén vezette le a frusztrációt
TEGNAP 19:53