2016 Forma-1-es világbajnoka, Nico Rosberg ezúttal Rafael Nadal yachtján járt, ahol az élsport természetéről beszélgetett a 20-szoros Grand Slam-győztes spanyollal.


„Elég komolyan veszed a tévéidet” – állapította meg Rosberg a videó elején, és tényleg: a tervezésnél lényeges szempont lehetett, hogy a hajó minden egyes pontjáról tökéletes rálátás legyen legalább egy képernyőre. „Szeretem, ha mindenhonnan nézhetem a sportot” – adta meg a választ a 20-szoros GS-bajnok, és ezt alátámasztandó, a szalon közepére konkrétan két tévét állítottak fel, hogy a kanapékról és az étkezőasztalról is tökéletesen ráláthassanak a vendégek.
Australian Open
Berrettini vagy Nadal? Tsitsipas vagy Medvedev? Tombolhatnak-e az ausztrálok?
2 ÓRÁJA
A hajón összesen négy alvásra kijelölt kabin található, amely nyolc fő elszállásolására alkalmas, tehát a spanyol viszonylag nagyobb társaságot is képes vendégül látni, ha úgy alakul. A fő attrakció természetesen Nadalék hálója, ahonnan egészen közelről lehet csodálni a tenger (vagy a kikötő) látványát, és az is kiderült, hogy a klasszis sportoló minden reggelt a teraszhoz hasonlóan kialakított stégről (?) indít. Mondjuk ezen nem csodálkozunk.
A két világklasszis sportoló persze nem fért a bőrébe, rendeztek egymás között egy mini ping-pong meccset is, aminek a rövidített változatát (ha minden igaz, ezt az Instagramra szánták) Nadal, a 11 pontos verziót – pici csalással – Rosberg nyerte meg. „Ez olyan, mint Tsitsipas a hosszú mosdószünetekkel” – jegyezte meg a világbajnok versenyző. „Az emberek azt szokták mondani, nem a győzelem nem fontos, az az egyetlen dolog, ami számít” – fűzte hozzá Nadal.
A végén volt egy kicsit komolyabb része is a vlognak, amelyben többek között az élsport mentális nehézségeiről beszéltek. „Szerintem mindenkinek vannak problémái” – kezdte Nadal. „Főként, hogy a sportolók a mentális és fizikális határokat feszegetik. Amikor idősebb vagy, akkor az érzések minden tekintetben megváltoznak. Ezzel együtt még most is nagyon nehéz időszakot éltem át a lábsérülésem miatt, ebből kell visszatérnem, remélhetőleg a következő év elején.”
„Persze, lesznek bennem kétségek, de ismerem a folyamatot, sokszor voltam már hasonló helyzetben. Igaz, hogy ha idősebb leszel, akkor nehezebb, de izgatottan várom a lépéseket, amiket a visszatérés érdekében meg kell tennem. Szóval hiába vannak bennem kétségek, ezzel együtt magabiztos vagyok, hogy nagyobb fájdalom nélkül teniszezhetek, és lesznek lehetőségeim” – tette hozzá Nadal.
„Kétség és önbizalom” – mintha csak két Rafáról beszélnénk, jegyezte meg ezzel kapcsolatban Rosberg. „Igen, mert a kétségre szükség van ahhoz, hogy megfelelően dolgozzunk. Mert amikor kétségeid vannak, mindig úgy dolgozol, hogy amit elvégeztél, az sosem elegendő. Lehetne jobb, lehetne még ennél is jobb… Ezzel együtt viszont bízol abban, hogy ha elvégzed a megfelelő munkát, akkor vissza tudsz térni. De azt sosem tudod, hogy végül sikerül-e.”
„Ezt jó hallani. Úgy értem, hogy még azokban is, akiket mindenki követ, megvan az a kétség, vajon képesek-e megfelelően dolgozni, vagy sem. De hogy ha ezt elfogadod, akkor ezzel együtt pozitív dologgá válhat, mert arra késztet, hogy kihozd magadból a legtöbbet. Ez egy motivátor, egy ösztönző erő” – válaszolt Rosberg, aki aztán jót nevetett a spanyol egyszerű megfogalmazásán, miután Nadal nemes egyszerűséggel rávágta: „igen, a kétség az jó.”

Rafael Nadal vendégül látta Nico Rosberget a yachtján

Fotó: Eurosport

„Úgy értem, hogy ha nem túl erős” – sietett pontosítani a válaszát Nadal. „Úgy értem, hogy ha nincsenek kétségeid az életben, az azért van, mert túlságosan arrogáns vagy. Mert az életben ezek nem 100%-osan tiszták. Szükség van a kétségre. Fel kell tenned a kérdést, hogy mit kell csinálnod, mi a helyes lépés. Én például elég alázatos voltam a karrierem során, hogy ne gondoljak úgy magamra, mint aki túl jó ahhoz, hogy kételkedjen magában.”
Ezért melóztam keményen végig a pályafutásomat. Úgy gondolom, az arrogancia, a túlzott magabiztosság segíthet egy darabig, hosszabb távon azonban, ha emiatt nem a megfelelő módon dolgozol, azzal a céllal, hogy fejlődj, akkor negatívvá válik – mondta Nadal.
Rosberg szerint ezeknél a sportolóknál fordul elő gyakran, hogy ha nem megy nekik a játék, akkor másban látják az okokat, az edzőben vagy az időjárásban, az érzékenyebb típusú emberek viszont önmagukat kérdőjelezik meg, magukban keresik a hibát, és elsősorban a saját módszereiken próbálnak változtatni. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy ez egyéntől és sportolótól is függ, nem lehet általánosságában beszélni az élsport természetéről.
„Ha Djokovicot nézzük, nem hinném, hogy ő a szuperérzékenyek közé tartozik” – hozta fel példaként Rosberg. „Mentalitás tekintetében ő inkább egy gép” – felelte Nadal. „De egészen biztos vagyok benne, hogy időnként ő is kételkedik magában. Különböző személyiségek vagyunk. Mindegyik jól tud működni, de meg kell találni azt, ami hozzád legjobban passzol. Én ezt így látom. Nincs egy olyan konkrét út, amit végigjárva sikeres lehetsz, vagy elérheted az álmaidat.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Sports Heroes: Rafael Nadal, a salak királya
TEGNAP 17:35
Australian Open
Őrült jó meccseket hozott az Ausztrál Open utolsó negyeddöntős napja
TEGNAP 14:27