Valódi nagyágyúval erősíti szakmai stábját Felix Auger-Aliassime: a jövőben Toni Nadal segíti a felkészülését.

A Marca információi szerint Toni Nadal - a 20-szoros Grand Slam-győztes Rafael Nadal nagybátyja és korábbi edzője - Felix Auger-Aliassime oldalán visszatér az ATP Tourra. A páros dolgozott már korábban együtt, hiszen a kanadai teniszező a spanyolországi Rafael Nadal Akadémián töltötte a holtszezont, ahol Toni Nadaltól kapott tanácsokat. Auger-Aliassime pozitívan értékelte az akkori munkát, olyannyira, hogy a top 10-et határozta meg célként.
Toni tapasztalata és tudása volt az egyik fő oka annak, hogy ide utaztam, és csodálatos volt ez az időszak. Sokat segített nekem, nagyszerű tanácsokat adott. Kedvelem az elveit és a mentalitását. Szeretnék fejlődni, azért jöttem, hogy keményen dolgozzak, magasabb szintre jussak. Természetesen szeretnék top 10-es lenni" - nyilatkozta.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
15 ÓRÁJA
Ettől a céltól jelenleg 1100 pont választja el a 20 éves teniszezőt, vagyis mindenképpen reálisnak tekinthető. Auger-Aliassime fejlődése ugyanakkor egy picit mintha megtorpant volna, vagy talán szerencsésebb úgy fogalmazni, hogy a berobbanása óta még nem sikerült meglépnie a következő szintet. 2019 nyara óta stabilan ott van a top 20 környékén, és annak ellenére nem sikerült feljebb lépnie, hogy a lehetőség többször meglett volna rá.
Életkorához mérten lenyűgöző eredményei vannak, hét különböző ATP-tornán döntőbe jutott, ám ezek közül egyetlen finálét sem sikerült megnyernie. Sőt, ennél is rosszabbul fest az a statisztika, miszerint szettek tekintetében 0-14-re áll ezen alkalmakkor. Idén az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon 2-0-ra vezetett Aslan Karatsev ellen, amikor a negyeddöntő kapujában elizgulta a meccset és kiengedte a kezéből az irányítást.

Felix Auger-Aliassime Toni Nadallal dolgozik az európai salakszezonban.

Fotó: Getty Images

Vagyis egyértelmű a helyzet: a tehetséges kanadainak elsősorban fejben kell fejlődnie. Ilyen téren Toni Nadal kiváló választás lehet: a rutinos szakember 1990 és 2017 között dolgozott Rafa Nadallal, a közös munkájukat 16 Grand Slam-győzelem kísérte.

Toni Nadal személye több szempontból is érdekes lesz. Egyfelől azért, mert a Rafael Nadal Akadémia vezetéséről nem mondott le az új munka miatt. Másfelől pedig az unokaöccse nagyon is aktív tagja a mezőnynek, így könnyedén előfordulhat, hogy az egykori és a jelenleg tanítvány összecsap valamikor. Ezzel kapcsolatban elmondta, tiszteli annyira a játékosait, hogy ilyen esetben ne üljön le egyik páholyba sem, és inkább távolról szemlélné az eseményeket.
"Nagyon szeretem az unokaöcsémet, de ha már valakitől ki kell kapnia, Felix legyen az. Ettől még persze az nem változik, hogy a nagybátyja vagyok. Reméljük, hogy Felix egyszer világelső lesz - ehhez viszont sokat kell fejlődnie" - mondta Toni Nadal. "Képtelen lennék olyan emberrel dolgozni, akiben nincs meg a tisztelet, akinek nincsenek értékei. Szerencsém volt Rafával, mert tisztelettudó volt, mindig jó példát mutatott."
Felix egy olyan fiatal tehetség, akinek - legalábbis elméletben - a világ legjobbjai között kell lennie a következő években.
Az edző elárulta, hogy a döntés előtt 10 napon át együtt dolgoztak Manacorban, és az ott szerzett pozitív élmények győzték meg a feleket a közös munkáról. "Az, hogy akadémiai igazgatóként olyan játékossal dolgozhatok, aki a legmagasabb célokat tűzte ki, olyan kihívás, ameny nagyon is imponáló volt számomra." Auger-Aliassime stábjában ott lesz Frédéric Fontang is, aki a L'Equipe-nek elmondta, nagyra értékeli Toni Nadal munkáját, és inspirálólag hat rá a jelenléte.
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
TEGNAP - 16:04
Davis Cup
Felix Auger-Aliassime újabb döntőt vívhat: Kanada lesz Ausztrália ellenfele a Davis-kupában
26/11/2022 - 20:52