• Wawrinka, Nadal és Djokovic nyerte a három legfontosabb felvezető tornát
  • Nadalnak 10 éve nem volt olyan gyenge salakos eredménysora, mint idén
  • Rendkívül kiegyenlített a salakos szezon az idei Garros előtt
  • Fucsovics Márton kikapott a selejtezőben
A Roland Garros felvezetéseként összesen 11 kisebb-nagyobb salakos versenyt rendeztek-rendeznek áprilisban és májusban a férfiak számára. Ezen a héten már csak a düsseldorfi és a nizzai 250-es tornákat játsszák, ezekkel értelemszerűen most nem tudunk foglalkozni, hiszen még bőven tartanak. De nem is indul rajtuk olyan játékos, akinek akár a negyeddöntőbe jutásra lenne reális esélye a Garroson.
A felvezető versenyek közül három volt Masters 1000-es. Még április közepén Monte Carlóban történelmi döntőt nyert meg az Ausztrál Open bajnoka, Stanislas Wawrinka, hiszen honfitársát, Roger Federert győzte le, és ezzel tovább gyengítette a nagy négyes uralmát. Az előző 36 Masters 1000-es torna közül ugyanis 34-et a Nadal – Djokovic – Federer – Murray kvartett tagjai nyertek, csak Söderling és Ferrer tudott egyet-egyet elcsippenteni.
Tenisz
Iga Swiatek szerint Grand Slam és olimpia terén is Párizs a nyerő
5 ÓRA

Wawrinka és Federer a Monte Carlo-i döntő után

Fotó: Eurosport

Wawrinkának egyébként volt némi szerencséje, mert (az Ausztrál Opennel ellentétben) elkerülte Nadalt és Djokovicot is. Előbbi a negyeddöntőben Ferrertől kapott ki, ami alapvetően ritka esemény, salakon pedig tíz éve nem fordult elő. Djokovicot pedig az ellenállhatatlanul teniszező Federer állította meg. Wawrinkának tehát Raonic, Ferrer és Federer volt az utolsó három ellenfele, ami persze erős névsor, de messze nem a legerősebb. Hozzá kell tenni, hogy Wawrinka idén már három tornagyőzelemnél tart, és ami szintén igen meggyőző statisztika: hat mérkőzése mindegyikét megnyerte top 10-es ellenfelekkel szemben. A Monte Carlo után következő hetek viszont nem róla szóltak.
Kisebb versenyek után elkövetkezett a május, és egymást követte a madridi, illetve a római kiemelt verseny. Madridban Djokovic nélkül játszottak, mert ő a csuklóját pihentette a Rómára, és persze a Garrosra. Itt már szó sem volt svájci fölényről, Wawrinka ugyanis a második fordulóban kikapott a selejtezős Thiemtől (wow!), Federer pedig nem is indult, mert felesége, Mirka 6-án megszülte második ikerpárjukat, Leót és Lenny-t.
A hazai játékosok vitték a prímet, ami Nadal és Ferrer részéről várható, sőt elvárt volt, ám Roberto Bautista-Agut és Feliciano Lopez nyolc közé jutása mindenképp a meglepetés kategóriájába tartozik. Előbbi legyőzte többek között Robredót és Verdascót, és csak Nadal tudta megállítani az elődöntőben. Bautista-Agut idén már Melbourne-ben és Indian Wellsben is negyedik fordulós volt (többek között Del Potro és Berdych kárára), de a madridi elődöntő messze a legjobb szereplése.
De nem ő volt a torna elsőszámú meglepetésembere, hanem Kei Nishikori, aki egészen a fináléig menetelt. A tizedik helyen kiemelt japán Raonic és Ferrer legyőzésével két top 10-es skalpot is begyűjtött, és első Masters 1000-es döntője révén, első japán férfiként bejutott a világranglista első 10 helyezettje közé. Sajnálatos, hogy hátsérülés miatt fel kellett adnia a finálét, pedig az első szettben gyakorlatilag leütötte a pályáról Nadalt.
Nishikori jelenleg a világranglista kilencedik helyezettje, és mindkét salakos tornáján döntőt játszott. Barcelonában meg is szerezte a serleget, úgyhogy remek sansza van arra, hogy jól szerepeljen a Garroson. Ha rendbe jön a háta.

Nishikori az első japán férfi a top 10-ben

Fotó: Eurosport

A római tornán aztán helyreállt a világ rendje, bár elég döcögősen. A döntőben ugyanis Nadal és Djokovic találkozott, de mindketten szoros meccseket játszottak. Fejenként 3-3 szettet vesztettek, ami különösen a világelső esetében majdhogynem példátlan. Összességében 2004 óta nem volt ennyire gyenge salakszezonja. Ja, és még ki is kapott a döntőben Djokovictól.
Összességében tehát mindenképp el kell mondani, hogy rendkívül kiegyensúlyozott volt a tavaszi salakidény. Az eddig véget ért kilenc torna kilenc különböző bajnokot hozott (akiket még nem említettem: Garcia Lopez, Verdasco, Dimitrov, Berlocq és Klizan), és még jobban tarkítja a képet, hogy mindössze két olyan játékos van, aki két döntőt játszott: Nadal és Nishikori. Ferrer viszont döntőt sem játszott.
A Roland Garros férfi tornájának első, számunkra fontos híre, hogy az egyetlen magyar induló, Fucsovics Márton a selejtező első fordulójában búcsúzott, a fehérorosz Uladzimir Ignatik győzte le 6-4, 6-4-re.
Tenisz
A nyár közepéig már megvan Babos párospartnere
8 ÓRA
ATP Monte Carlo
ATP Monte Carlo: Fognini – Krajinović összefoglaló
9 ÓRA