Az idei ATP-kupát minden tekintetben zsugorítani kellett az előző idényhez képest, egy dolog azonban változatlan maradt: a világ legjobbjai ott lesznek a nemzeti csapatokban. 2020-hoz hasonlóan láthatjuk a mezőnyben a világelső Novak Djokovicot és a világranglista-2. Rafael Nadalt, de győzelmi esélyekkel utaznak a két top 10-est nevező oroszok is.


Öt nap, 12 ország - ezzel a szöveggel jelentette be december közepén az ATP, hogy a járvány ellenére megtartják a 2020-as versenynaptárban sikeresen debütáló csapatversenyüket, az ATP-kupát. Az eredendően több mint egy hetes torna számos tényező miatt veszélyben volt: egyrészt a szigorú ausztrál karanténszabályok miatt, amely a teniszezőknek is kötelezővé teszi a 14 napos karantént, ezáltal időhiányba sodorva a szervezőket; másrészt pedig az ATP-kupa egyik lényeges része, hogy több városban egyszerre rendeznek mérkőzéseket.
Végül - ahogyan arra számítani lehetett - megtalálták a megoldást.
Australian Open
Még mindig nem kerek a történet Djokovic időutazó PCR-tesztjei körül
2 ÓRÁJA
Brisbane, Perth és Sydney helyett a Grand Slam-torna helyszíneként funkcionáló Melbourne Park ad otthon a versenynek február 1. és 5. között, és a mérkőzések számán is faragtak. A tavalyi 24 helyett idén csak 12 csapat indulhat el a tornán, az egyenes kieséses szakasz pedig az elődöntőktől indul. A résztvevőket - akik a legmagasabban rangsorolt játékosaik által kvalifikálhatják magukat az eseményre, a szabad kártyás Ausztráliát leszámítva - négy darab háromfős csoportra osztják, és a csoportelsők jutnak a verseny elődöntőjébe.
A mezőny idén is nagyon erősnek ígérkezik, hiszen a címvédő Szerbia színeiben Novak Djokovic, a tavalyi döntős spanyoloknál pedig Rafael Nadal is vállalta a szereplést. Rajtuk kívül esélyes lehet a két top 10-est felvonultató Oroszország, ahol bemutatkozhat az előző idényt öt tornagyőzelemmel záró Andrey Rublev, illetve a Denis Shapovalovot és Milos Raonicot nevező Kanada. Papíron a francia és az olasz válogatott is okozhat meglepetést, azonban mindkét csapatban vannak kérdőjelek az egyéni formákat illetően.
Az első ATP-kupa Szerbia győzelmével zárult, miután a döntőben 2-1-re legyőzte Spanyolországot. Djokovic akkor pályafutása egyik legemlékezetesebb sikereként jellemezte a versenyt. "Ez volt - és ezt nem győzöm hangsúlyozni - karrierem egyik fénypontja. Teniszben ugyanis a nagy győzelmeinket nem nagyon tudjuk megosztani csapattársakkal, barátokkal, olyan emberekkel, akiket szinte az egész életemben ismertem. Csodálatos volt ez a verseny. Elutaztunk pár városba, fantasztikus volt a közönség Brisbane-ben és Sydney-ben is."
Az ATP-kupa a kezdetektől fogva sikerre volt ítélve, ugyanis több remekül bevált formátumot egyesít. A csoportkörös lebonyolítás garantálja, hogy a játékosok legalább három (idén kettő) egyéni mérkőzést játszhatnak felkészülés gyanánt, ezzel a 2019-ben megszüntetett Hopman-kupa helyére lépve. Hangulatában pedig leginkább a Davis-kupát idézi, azzal a jelentős különbséggel, hogy az ATP súlyos pontokat oszt a saját versenyén. A tavalyi győzelem után Djokovic például 665 pontot kapott, vagyis ilyen értelemben az ATP 500 fölött áll ez a sorozat.
Szintén az év elejével kapcsolatos hír, hogy mindkét magyar teniszező indul a melbourne-i felvezetőtornák valamelyikén. (Az ATP-kupával párhuzamosan két 250-es versenyt is megrendeznek január 31. és február 6. között.) Balázs Attila a Melbourne 1-es tornára nevezetett, ahol David Goffin lesz a legmagasabban rangsorolt játékos. Fucsovics Márton pedig a Melbourne 2-n próbálkozhat majd a pontszerzéssel, ahol valamivel erősebbnek tűnik a mezőny, Wawrinka, Dimitrov, Auger-Aliassime és Coric is nevezett. 
Australian Open
Tsitsipas ezt a válogatást simán megnyerte, bár Berrettini nyesése is különdíjat érdemelne
4 ÓRÁJA
Tenisz
Hosszú kihagyás után visszatér a teniszpályára Dominic Thiem
5 ÓRÁJA