Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zverevet arcul csapta a valóság Alcaraz képében, ráadásul a mélyrepülésnek még nincs vége

Kálmán Laci

Frissítve 05/05/2023 - 15:05 GMT+2

Kiadós verést kapott Alexander Zeverev a Madrod Open nyolcaddöntőjében Carlos Alcaraztól. A spanyol ellentmondást nem tűrő tenisszel mutatta meg, mekkora a különbség most a német és a világ egyik legjobbja között. Zverev hat év után kikerül a top 20-ból a világranglistán, a fiatalok közül egyre többen mennek el mellette, és ennek valószínűleg még messze nincs vége.

Alcaraz nem hagyta Zverevnek, hogy visszavágjon a tavalyi madridi döntőért - összefoglaló

63 másodperc

Mindössze ennyi ideig tartott, hogy Alexander Zverev válaszoljon öt kérdésre a madridi centerpályán a Carlos Alcaraztól elszenvedett vereségét követően.
Két órával később indult a gépe, és ő semmi mást nem akart, csak maga mögött hagyni a stadiont, a várost és a fájó vereséget. Csak haza akart menni, hogy kitisztítsa a fejét.
Szomorú volt és vigasztalan, ami teljesen érthető, hisz a megelőző 82 percben egyértelművé vált számára, hogy a jelenlegi toptenisz eléggé messze van az ő legjobbjától.
Zverev úgy harangozta be az Alcaraz elleni derbit, mint egy komoly tesztet a maga számára, egy tesztet, amely leméri majd, hol is tart a legszűkebb elithez képest. 1:6, 2:6 lett a vége, ami egy határozott arculcsapás volt az olimpiai bajnok számára, egyszersmind egyértelmű választ adott a fönti kérdésre.
„Ő pillanatnyilag mindent jobban csinál, mint én, úgyhogy nagyjából tökmindegy, hogy én mit terveztem” – mondta Zverev nyersen és könyörtelenül.
picture

Alexander Zverev with Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraz meglepte Zverevet azzal, amennyire dominált

A spanyol a játék minden elemében ellenfele fölé nőtt. Mindössze nyolc pontot veszített adogatóként, és közben tenyeres oldalról rommá gyötörte a németet.
Alcaraznak, aki érthető módon alapvetően elégedett volt a teljesítményével, ez volt zsinórban a 18. győzelme spanyol földön.
„Az eredmény nem minden a számomra, de nagyszerűen játszottam, jól éreztem magam. Ez a meccs komoly önbizalmat ad nekem.”
Pedig a tavalyi Roland Garros negyeddöntőjében a helyzet még egészen más volt. Akkor négy szettben Zverev ment tovább, és tudat alatt azt az üzenetet küldte a rajongóknak, hogy a Nagy Hármas ideje lejárt, ő pedig szép lassan megérkezik oda, ahol úgy tűnt, helye van.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

Alcaraz időközben elhúzott Zverev mellett

Azóta a bizonyos meccs óta sok minden történt. A német két nappal később megsérült a Rafael Nadal elleni elődöntőben, ahol pedig egy iszonyatosan jó meccset vívtak egymással, és ahol a német akár le is győzhette volna a Salakkirályt. Helyette jött a műtét, a hosszú rehabilitáció, majd az azóta is tartó keserves visszatérés a világ legjobbjai közé.
Eközben Alcaraz szinte meccsről-meccsre fejlődött, a US Openen megszerezte első Grand Slam-győzelmét, és világelső lett. Egy pillanat alatt lehagyta Zverevet, aki pedig hat évvel idősebb nála.
Azóta Alcarazt az Eurosport szakértője, a 18-szoros egyéni Grand Slam-bajnok Chris Evert a tökéletes atlétának és született bajnoknak nevezte. Ráadásul a fiatal spanyolt egyre kevésbé a kortársaihoz, sokkal inkább Nadalhoz és Novak Djokovichoz mérik a szakemberek.
A különbség pedig, ami lassan inkább szakadék, egyre nagyobb Zverevhez képest, és ez a keddi meccsükön tökéletesen látszott is.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

A Grenier elleni gálázás sovány vigasz a német számára

Néhány héttel korábban Zverev még jóval optimistább volt. Lehetett is rá oka, hisz egy rendkívül szoros, és egyébként hihetetlenül feszült meccsen kapott csak kiDaniil Medvedevtől. A müncheni torna előtt a német még arról beszélt, hogy egy-két százalék választja el a legjobbjától.
Nem sokkal később elbukta a nyitómeccsét a ranglista-81. Christopher O’Connell-lel szemben, majd jött az ominózus vereség Alcaraztól.
Hogy közben 6:1, 6:0-ra legyőzte Hugo Grenier-t a madridi harmadik fordulóban? Ez igaz, de ez nem számít sokat. Nem csak szerintünk, de valószínűleg a német szerint sem.

Zverev kihullik a top 20-ból

Még cudarabb a valóság, ha az Alcaraz elleni vereség mellé odatesszük azt is, hogy emiatt hétfőtől a német nem lesz már ott a világ 20 legjobb játékosa között. Hat év után először.
A fiatalok közül pedig már nem csak Alcaraz, de Holger Rune és Jannik Sinner is jócskán előtte járnak.
picture

Alexander Zverev

Fotó: Getty Images

A helyzet ráadásul tovább romolhat, ugyanis Zverevnek Rómában egy elődöntőt kell védenie. Egy esetleges első körös vereség esetén kizúghat a top 32-ből, ami azt jelentené, hogy nem lenne kiemelt a Garroson.
Ez természetesen nem a vég Zverev számára, bőven lehet még innen visszaút. De ez az út egyre rögösebbnek tűnik, ráadásul, ha GS-trófeáról álmodik, akkor valószínűleg a korábbi topformához képest is szintet kell majd lépnie.
via eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés