Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kiakadtak a hazai játékosok a tulajdonosok értelmetlen döntésén

Németh Dániel

Publikálva 01/05/2022 - 10:32 GMT+2

Egy emberként tiltakoznak a spanyol teniszezők a madridi 1000-es tenisztorna új tulajdonosainak döntése ellen, melynek értelmében a szabadkártyák többsége külföldi játékosokhoz került. Mindez nem csak az előző évek szokásaival megy szembe, de úgy általában a szabadkártyák kiosztásának gyakorlatával is, hiszen a legtöbb helyen a hazai igények prioritást jelentenek.

Fernando Verdasco

Fotó: AFP

A selejtezőkkel együtt a lehetséges 19 szabadkártyából csak ötöt osztottak ki spanyol teniszezőknek a madridi tenisztornán. A játékosok nem is hagyták ezt szó nélkül.
„Mindannyian meglepődtünk, egyúttal frusztrál minket, hogy a legnagyobb spanyolországi tornán ennyire kicsi (vagy semmilyen) támogatást kaptak a hazai játékosok a szabadkártyák kiosztásánál, különösen, ami a főtáblát illeti”írta több spanyol teniszező, köztük Fernando Verdasco a közösségi oldalain. A játékosok egységes közleményben tiltakoztak a madridi tenisztorna új gyakorlata ellen, amely a szokásosnál jóval kisebb figyelmet fordít a hazai teniszezőkre.
Az 1000-es ATP- és WTA-torna tulajdonjogát éveken keresztül a román milliárdos, Ion Țiriac birtokolta, tavaly decemberben azonban megvásárolta az amerikai cégóriás, az IMG. Verdasco szerint elsősorban ez áll a háttérben: Țiriac idejében zömmel spanyol játékosok kapták a szabadkártyákat, illetve egy-egy román játékos is megkapta a lehetőséget, ezúttal azonban a szabad főtáblás helyek közül egyetlen egy jutott a hazai teniszezőknek.
„Ez az én városom, 17 éven át játszottam itt, most pedig, épp amikor szükségem lenne rá, a szabadkártyát egy világranglista-500. játékosnak és egy franciának adják” – nyilatkozta keserűen Verdasco. „Pouille-t a barátomnak tartom, de ennek nincs értelme. Ez olyan, mintha a Bercyben én kapnám helyette a szabadkártyát.” A madridi születésű teniszező azt is hozzátette, a tornaigazgató Felíciano López sem tudta meggyőzni a tulajdonosokat, hogy szabadkártyát biztosítsanak neki.

Ez egyébként nem véletlen, hiszen a sportolók (és események) menedzselésével foglalkozó IMG többnyire a saját ügyfelei között osztotta ki a szabadkártyákat.

A kontraszt meglehetősen éles, hiszen tavaly a férfiaknál mind a négy szabadkártyát spanyol játékos kapta (Carlos Alcaraz, Jaume Munar, Fernando Verdasco, Pedro Matrtínez), és a selejtezőben is csak egyetlen külföldi volt a francia Arthur Cazaux személyében. Ehhez képest idén Carlos Gimeno Valero indulhat szabadkártyás spanyolként, rajta kívül Andy Murray, Lucas Pouille, valamint Jack Draper kapott lehetőséget a szereplésre.
picture

Paula Badosa a 2021-es madridi tornán

Fotó: Getty Images

Nem jobb a helyzet a nőknél sem: tavaly két játékos kapott nem spanyolként szabadkártyát: Venus Williams és Sorana Cîrstea, a hazai kötődésű teniszezők közül viszont Paula Badosa, Victoria Jiménez Kasintseva és Sara Sorribes Tormo is a főtáblán szerepelhetett. Jiménéz Kasintseva és Sorribes Tormo már az első fordulóban búcsúzott, Badosa viszont az elődöntőig menetelt, ami nagyban hozzájárult a későbbi sikereihez is. Ezt nem is hagyta szó nélkül a világranglista-2. spanyol.
„Egy évvel ezelőtt szabadkártyásként indulhattam a tornán. Az volt a pályafutásom egyik legjobb versenye, egy olyan torna, amit soha nem fogok elfelejteni – mindezt a szabadkártyának köszönhetően. Ez mindenkinek hatalmas lehetőség, és sajnálatos, hogy megtörténhet az egyetlen versenyünkön, ami ezen a szinten van. Ezt a saját játékosainknak kellene adni, hogy megadjuk neki az esélyt a fejlődésre”jelentette ki Badosa.

Idén egyébként a lányoknál Naomi Osaka, Linda Fruhvirtová, Zheng Qinwen, Marta Kostyuk és Monica Puig kapott szabadkártyát Madridban.

A szabadkártyák kiosztásának gyakorlata versenyenként eltér, mindenesetre a legtöbb helyen előnyben részesítik a helyi játékosokat (különösen, ha az adott városból/régióból származnak). Többnyire azoknak osztják ki, akik a pályafutásuk elején járnak, és még nem rendelkeznek elég jó világranglistás helyezéssel (tavaly Alcaraz), vagy mondjuk egy olyan rutinos játékosnak, aki épp egy sérülésből próbálja újra felépíteni magát.
Gyakori természetesen, hogy a helyi igényeket valami más tényező felülírja, például, ha egy sztárjátékos szorul rá (mint mondjuk most Andy Murray), esetleg van a szövetségek között valamilyen megállapodás. Az amerikai, az ausztrál és a francia szövetség például előszeretettel cserélget egymás között szabadkártyákat a Grand Slameken, melynek értelmében egy amerikai lehetőséget kap a Roland Garroson, cserébe egy francia indulhat a US Openen.
picture

Tommy Robredo hazai közönség előtt búcsúzhatott

Fotó: Getty Images

A többi 1000-es versennyel összehasonlítva is látszik, hogy az idei madridi gyakorlat eltér a szokásostól. Indian Wellsben 10, Miamiban 5 amerikai kapott lehetőséget, de még Monte-Carlóban is felrakták a főtáblára azt a Lucas Catarinát, aki most már évek óta próbálkozik azzal, hogy nyerjen egy főtáblás meccset a hazai versenyén. Az 500-as Barcelonában Jaume Munar mellett két rutinos spanyol, Felíciano López és az utolsó tornáján részt vevő Tommy Robredo kapott szabadkártyát.
Várhatóan Rómában is olasz játékosok viszik el a szabadkártyák többségét, a férfiaknál Flavio Cobolli és Lorenzo Musetti számíthat rá (valószínűleg egy harmadik olasz is lehetőséget kap), a nőknél pedig Lucia Bronzetti, Elisabetta Cocciaretto és Jasmine Paolini indulhat majd. A madridi és a római tornát abból a szempontból érdemes összehasonlítani, hogy mindkét nemzetnek ez a legnagyobb hazai versenye, ezáltal ezek a legértékesebb szabadkártyás helyeik az évben.
Ez persze valahol egy igazi első világbeli probléma, hiszen olyan kiváltságról beszélünk, amivel eleve nagyon kevés játékos számolhat a karrierje során. Sőt, a spanyol teniszezők általánosságában jóval nagyobb támogatásra számíthatnak a szövetségüktől, mint akár egy orosz (nem véletlenül költöznek el közülük sokan, és/vagy igazolnak át más szövetségekhez), a kisebb országokról és tenisznemzetekről nem is beszélve.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés