Az év második salakpályás 1000-es versenyén, Madridban egyvalaki biztosan az érdeklődés középpontjába kerül majd, ez pedig nem más, mint a spanyolok nagy reménysége, Carlos Alcaraz. Az biztos, hogy Spanyolországban a szurkolók támogatását maximálisan élvezni fogja (a még hat napig) 18 éves murciai srác, aki egy hete már top10-es játékosként, és friss tornagyőztesként érkezik a Mutua Madrid Openre.
Alcaraz az El Hormigueróban, Spanyolország egyik népszerű televíziós műsorában vendégszerepelt, ahol beszélt a hirtelen jött népszerűségről, meg arról, hogyan kezeli a hírnévvel járó felhajtást.
"Elég jól kezelem. Mindenkinek azt mondom, hogy nem gondolom magam híresnek. Amikor felismernek, azt is egész könnyedén veszem" - mondta Alcaraz a műsorban. A világranglista 9. helyezettje az a típusú játékos, aki inkább csendben teszi a dolgát, de már most hatalmas tömegeket mozgat meg, amikor hazai pályán játszik; a rajongótábora pedig szinte napról-napra nő, nem lesz ez másképp Madridban sem, és nem volt ez másképp Barcelonában sem.
Roland-Garros
Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései
3 ÓRÁJA
Barcelonában, ahol a tornát úgy nyerte meg, hogy az elődöntőjét is vasárnap kellett lejátszania az esőszünetek miatt összesűrűsödött programban. Ezzel az első négy ATP-fináléját egyaránt behúzta, méghozzá szettveszteség nélkül. Sőt, egy statisztikai mutatóban még a nagy hármast, Rafael Nadalt, Novak Djokovicot és Roger Federert is lepipálja.
Persze, a profi sportban elért sikerei nem változtatnak azon, hogy a családja otthonában még mindig ő a gyerek.
"Természetesen a szüleim foglalkoznak a pénzzel. Ahhoz, hogy vegyek magamnak golfütőket - amit imádok - nem kérek tőlük engedélyt, de ahhoz már igen, hogy vegyek egy jó kocsit. Édesapám keményebb, édesanyám kevésbé, így ha kimaradnék este, mindig anyutól kérek engedélyt rá. Nem kell egy bizonyos időre hazaérnem,vagy ilyesmi, de mindig mondják, hogy 'ne gyere későn!'. Én meg akárhogy próbálkozom jó halkan hazaosonni, mindig felébresztem őket, és lebuktatom magam" - mesélte Alcaraz.
Az ATP egy korábbi cikkében is idézte Alcarazt, aki egy teljesen átlagos fiatalnak érzi magát.
"Mindigis egy normális srác voltam. Nem ijeszt meg a hírnév, és nem fog megváltoztatni sem engem. Boldog vagyok, hogy 18 évesen a top 10-ben lehetek, és az, hogy ezt ugyanabban a korban értem el, mint a példaképem, Nadal, az lenyűgőző."
Alcaraz ezt 18 évesen, 11 hónaposan és 20 naposan érte el, ezzel ő lett a 9. legfiatalabb játékos, akinek sikerült betörni a top 10-be, az ATP- világranglista 1973 óta tartó történelme alatt. Rafael Nadalnak 18 évesen, 10 hónaposan és 22 naposan sikerült mindez, és véletlen egybeesés (de talán kicsit szimbolikus is), hogy 2005-ben az azóta harminchatszoros ATP 1000-es bajnoknak is épp április 25-én jött össze a bravúr, és épp azután, hogy megnyerte a barcelonai tornát.
A legfiatalabb top10-es játékosok, hogy mikor jutottak a legjobb 10-be, és hány évesek voltak akkor:
  • Aaron Krickstein (USA) - 1984.08.13. - 17 év, 11 nap
  • Michael Chang (USA) - 1989.06.12. - 17 év, 3 hónap
  • Boris Becker (GER) - 1985.07.08. - 17 év, 7 hónap
  • Mats Wilander (SWE) - 1982.07.12. - 17 év, 10 hónap
  • Bjorn Borg (SWE) 1974.06.03. - 17 év, 11 hónap
  • Andre Agassi (USA) - 1988.06.06. - 18 év, 1 hónap
  • Andrei Medvedev (UKR) - 1993.07.07. - 18 év, 9 hónap
  • Rafael Nadal (ESP) - 2005.04.25. - 18 év, 10 hónap
  • Carlos Alcaraz (ESP) - 2022.04.25. - 18 év, 11 hónap
"Nincsenek korlátaim. Továbbra is azon a szinten akarok játszani, ahol most vagyok, és úgy gondolom, hogy ha így folytatom, akkor rengeteg lehetőségem lesz még feljebb lépni" - mondta még Alcaraz.
A határ pedig a csillagos ég, az idei 23-3-as mérlegével a legtöbb társa már most képtelen tartani vele a lépést.
"Egy csomószor azt mondom magamnak, hogy Charlie, mert Charlie-nak hívom magam":
Varázsolj, és próbáld meg stílusosan befejezni.
via ATP (részben)
Roland-Garros
Kezdődik a Roland Garros, Alcaraz esélyesként, Thiem szinte teljesen esélytelenül vág neki
EGY NAPJA
Roland-Garros
Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell!
TEGNAP 15:48