Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz: Nadal, Djokovic és Federer folyamatosan fejlődött, én sem akarok megállni

Németh Dániel

Publikálva 09/05/2022 - 11:50 GMT+2

Carlos Alcaraz elképesztő szezont fut, Madridban idei második Masters-győzelmét érte el Alexander Zverev legyőzésével. Előtte azért Rafael Nadalt és Novak Djokovicot is levadászta, jelezve ezzel: innentől szinte mindenhol komolyan kell őt venni. Sikerét követően a spanyol elmondta, bár kétségtelenül jó formában van, nem szeretne ezen a szinten megállni.

Carlos Alcaraz, Alexander Zverev

Fotó: AFP

Carlos Alcaraz már most a világ egyik legjobb teniszezője, ő azonban máris azt nézi, miben tudna még tovább fejlődni.

A múlt héten, Nadal és Djokovic legyőzését követően, Alcaraz kapott egy viszonylag provokatív kérdést azzal kapcsolatban, ki is jelenleg a világ legjobb teniszezője. Kétségtelenül nagyot szólt volna, ha a 19 éves spanyol felcímkézi magát ezzel a jelzővel, ehelyett viszont egy remekül átgondolt választ adott. „Djokovic a világelső. Tudom, hogy győztem Barcelonában, legyőztem Djokovicot és tegnap Rafát Madridban, de attól még nem gondolom azt, hogy én lennék a világ legjobbja.”
Látva azt, hogy a minimális felkészüléssel visszatérő Nadal messze volt a legjobbjától, és Djokovic játékában is van még tartalék, kétségtelenül tiszteletlenség volna máris a világ tetejére vizionálni a fiatal spanyolt. Ám ettől még az is tény, hogy jelenleg nehezen lehetne nála jobb formában lévő játékost találni a férfiak között, amit a négy tornagyőzelem (köztük a miami és madridi cím) is bizonyít. Zverev a vasárnapi döntőt követően nem is fukarkodott a jelzőkkel.
Jelenleg te vagy a világ legjobbja
- jelentette ki.
Talán mondani sem kell, hogy Alcaraz ezen is finomított egy kicsit. „Olyan játékosként gondolok magamra, aki jelenleg remekül játszik. Tudjátok, a számok önmagukért beszélnek, és szerintem salakon is egész jól megy. Tanulok a vereségeimből, amire van egyértelmű példa is. Monte-Carlóban kikaptam az első fordulóban, de tanultam belőle, és elkezdtem edzeni Barcelonára és Madridra. Nagyon-nagyon jól játszom, és úgy hiszem, nehéz ellenfél vagyok a többiek számára.”
Alcaraz ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy ez még csak egy állomás a karrierjében, a céljait még nem érte el. „Szerintem még mindig fejlődnöm kell. Mindig is azt mondtam, hogy mindenben lehet fejlődni, soha nem éred el a határaidat. Nézzük meg Rafát, Djokovicot és Federert: mindannyian fejlődtek, és van miben fejlődniük. Ezért annyira jók, ezért vannak ennyi ideje elöl, egyszerűen soha nem állnak meg. Folyamatosan dolgoznak és fejődnek.”
Én is ezt akarom tenni. Szeretnék tovább fejlődni. Remek ütéseim vannak, nem állítom az ellenkezőjét, de tudom, hogy lehet még fejleszteni ezeket, lehetnek még hatékonyabbak.
Egy álmát mindenesetre valóra váltotta a madridi salakon. „Amikor először játszottam, és nagyon kicsi voltam Murciában, nem gondoltam volna, hogy egyszer eljuthatok erre a szintre, és én lehetek Madrid bajnoka. Akkoriban a versenyzésről szólt az életem. Imádtam sokat edzeni, de még mindig az a gyerek vagyok, aki jobban szereti a versenyt az edzéseknél. Különleges élmény, hogy ezt a különleges címet a családommal, az unokatestvéreimmel, a nagyszüleimmel ünnepelhetem.”
picture

Zverev már egyszerűen ment, megvan Alcaraz idei negyedik tornagyőzelme

Madridban egy sor egészen különleges eredményt ért el a spanyol tenisz új sztárja. A világranglista első öt játékosából hármat is legyőzött (Djokovicot megelőzve ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült), és ő lett a valaha volt második legfiatalabb játékos, aki már kétszeres 1000-es bajnoknak mondhatja magát. (A rekorder természetesen Nadal, akinek 18 évesen megvolt a két siker.) A ranglistán pedig a 6. helyre jött előre, miközben egy évvel ezelőtt még 100-on kívül volt.
Alcaraz a sérüléseire és a meccsterhelésre való tekintettel úgy döntött, kihagyja a római 1000-es versenyt, és legközelebb a Roland Garroson játszik. Addig is álljon itt néhány további érdekesség és statisztika az eredményeivel kapcsolatban.
  • Ő lett az első játékos, aki egyazon salakos tornán Nadalt és Djokovicot is kiejtette.
  • Ő lett a legfiatalabb játékos, aki Nadalt és Djokovicot is legyőzte. Korábban 11 teniszező tudta ugyanazon a tornán legyőzni a két klasszist, és Alcaraz az 5., akinek ez egymást követő napokon sikerült.
  • Alcaraz sorozatban hét mérkőzést nyert meg top 10-es játékosok ellen, amely sorozat Miamiban kezdődött.
  • Jelenleg a spanyol rendelkezik a legtöbb győzelemmel, szám szerint 28-cal, amivel Tsitsipast előzte meg. A négy tornagyőzelme is a legtöbb ebben a szezonban, Nadal és Rublev három-három címmel rendelkezik.
  • Alcaraz 61-21-re javította a mérlegét az ATP Touron. A fiatal spanyolnak csupán 70 mérkőzésre volt szüksége az 50. győzelméhez, a világelső játékosok közül ez senkinek sem sikerült ennyire rövid idő alatt.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés