Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Balhék a madridi tenisztornán: így reagáltak a szervezők a kritikákra

Nagy Benjámin

Publikálva 11/05/2023 - 19:30 GMT+2

Nagyon kevésszer volt példa olyanra – ha egyáltalán volt – a komolyabb tenisztornák történetében, hogy egy döntőt követően egyszerűen nem nyilatkozhatnak a játékosok. A madridi női páros fináléja után ez is megtörtént, mint ahogy annyi minden megtörtént a spanyol fővárosban, ami mindenről szólt, csak épp a sportról nem.

Alcaraz címvédése azért különleges, mert verhető volt, mégsem tudták legyőzni

Minden azzal kezdődött, hogy Aryna Sabalenka és Carlos Alcaraz teljes más tortát kapott születésnapi ajándékként a szervezőktől – a méretbeli különbségekre Victoria Azarenka hívta fel a figyelmet Twitteren, mondván, hogy nem egyenlő bánásmódban részesül a női és a férfi teniszező, mennyire máshogy vannak kezelve.
A verseny igazgatója, a korábbi kiváló teniszező, Feliciano Lopez azzal reagált a kritikára, hogy a 20 éves Alcaraz éppen megnyerte elődöntős mérkőzését a centerpályán, amikor a hazai közönség előtt megkapta a gigantikus tortát, miközben a női győztes Sabalenka játékon kívül, az elődöntős sikere után kapott egyemeletes tortát – egyébként ugyanakkorát, mint a szülinapját szintén a torna alatt ünneplő Holger Rune.
Több panasz érkezett arra is, hogy a női mérkőzéseket nem megfelelően osztották be (Iga Świątek az elveszített döntő után hangot is adott annak, hogy az elődöntője éjjel egykor ért véget), mint ahogy arra is, hogy a férfiak mérkőzései alatt a centerpályán a női labdaszedők rövid szoknyát és dekoltált felsőt viseltek – erre is reagáltak Lopezék, a vasárnapi férfi döntőben már háromnegyedes szoknyákra cserélték az öltözékeket.
Az érdekesebb történet a női páros fináléjával kapcsolatos, és ennek főszerepébe is Azarenka került, csak más szempontból.
A tortás „incidens”:
Történt ugyanis, hogy miután Azarenka a brazil Beatriz Haddad Maiával az oldalán 6-1, 6-4-re nyert a Coco Gauff-Jessica Pegula kettős ellen, az összes többi döntővel szemben egyszerűen elmaradtak a tornát ilyenkor lezáró beszédek a díjátadó ünnepségen.
A játékosok egyszerűen nem értették, mi történik, miután a trófeaátadáskor azt mondták nekik: nem beszélhetnek. Pegula szerint a döntés kiábrándító volt, egyben feltette a kérdést, hogy melyik évszázadban élünk, míg Azarenka nehezen tudta elmagyarázni kisfiának, Leónak, hogy miért nem üzenhetett neki a győzelmi beszédben. A szervezők először nem nyilatkoztak, ám most mégis kiadtak egy közleményt.
Őszintén elnézést kérünk minden játékostól és szurkolótól, akik többet vártak a Mutua Madrid Opentől. Elfogadhatatlan, hogy a női páros döntőseinknek nem adtunk lehetőséget arra, hogy a mérkőzés végén szóljanak a szurkolóikhoz. Közvetlenül Victoriától, Beatriztól, Cocótól és Jessicától kérünk elnézést. Belsőleg és a WTA-val együttműködve dolgozunk a protokolljaink felülvizsgálatán, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a jövőben javítsunk a folyamaton. Hibákat követtünk el, és ez soha többé nem fog megismétlődni” – mondta Gerard Tsobanian, a torna vezérigazgatója.
Hogy hol csúszhattak el tehát a dolgok, nem tudni, mint ahogy egyelőre a WTA sem kommentálta a történteket.
Forrás: részben BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés