Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szankcionált céget reklámozott az orosz teniszező Madridban, a WTA tehetetlen

Nánási Antal

Publikálva 01/05/2023 - 13:04 GMT+2

Mutua Madrid Open - Egyelőre még csak íratlan szabályok ellen vétett Madridban Veronika Kudermetova, aki vasárnapi harmadik fordulós mérkőzésén egy olyan szponzora logóját is a szerelésén viselte, amelyet az orosz hadsereg támogatása miatt az Európai Unió szűk egy éve szankciós listára tett.

Australian Open: Volynets - Kudermetova - a mérkőzés legjobb pillanatai

A tavalyi tiltást feloldó Wimbledon fel van készülve az ilyen helyzetekre, a WTA szabálykönyve azonban egy ilyen forgatókönyvet nem látott előre.
A nemzetközi teniszvilág azon dilemmája, hogy hogyan kezelje a Tourokon versenyző orosz és fehérorosz teniszezőket, tulajdonképpen egyidős az orosz-ukrán háború kitörésével. Miközben 2022. február 24-e után a nemzetközi sportvilág, kevés kivétellel, tulajdonképpen izolálta Oroszországot minden versensorozatból, a tenisz a kevés kivétel egyike volt. A teniszezők ugyanis, legfőképpen azért, mert országuk képviselete esetükben “másodlagos”, továbbra is szerepelhetnek az ATP és a WTA versenyein, csupán nevük mellett nem jelenik meg országuk zászlaja.
Most, bő egy évvel a háború kitörését követően az alaphelyzet nem változott, a körülmények azonban igen. A nemzetközi sportéletbe szépen lassan elkezdtek visszaszivárogni az oroszok, a tenisz világában pedig komoly mérföldkőnek számít, hogy a 2023-as évre Wimbledon (és vele együtt minden a brit szövetség által szervezett füvespályás torna) feloldotta az orosz és fehérorosz teniszezők 2022-ben bevezetett kitiltását, akik így idén ismét versenyezhetnek az All England Clubban.
A hagyományos wimbledoni fehér ruha magukra öltésének feltétele, hogy az érintetteknek alá kell írniuk egy ún. semlegességi nyilatkozatot, amiben vállalják, hogy a verseny ideje alatt sem szóban, sem tettekkel, sem pedig vizuális eszközökkel nem propagálják az orosz rezsimet, vagy egyetlen azt kiszolgáló vállalatot sem.
Utóbbi kitétel azért is különösen fontos esetünkben, mert a WTA saját szabálykönyve nem tartalmaz ilyen kitételt, pedig vasárnap talán jól jött volna Madridban. A 12. kiemelt Veronika Kudermetova edzés- és mérkőzés szerelésén is megjelent ugyanis egy olyan orosz cég neve és logója, amelyet az Európai Unió az orosz hadsereg támogatása miatt szűk egy éve szankciós listára tett.
A Tatneft Oroszország ötödik legnagyobb olaj- és gázkitermelő vállalata, amely azért került szankciós listára, mert a cég gyártja azokat a gumiabroncsokat, amelyek az orosz harckocsik alatt gurulnak. A Tatneft, mondjuk így, jócskán benne van a bajban, vezetősége ugyanis hemzseg a befolyásos orosz politikusoktól, az igazgatótanács elnöke, Rustam Minnikhanov pedig személyesen is a szankcionáltak között van.
Madridban a szervezőknek nincs konkrét lehetősége arra, hogy fellépjenek az esettel kapcsolatban, a Wimbledont is szervező Brit Tenisz Szövetség (LTA) azonban máris jelezte, az ő versenyeiken ez a jelenség nem maradna válasz nélkül. Ugyanakkor a WTA sem feltétlenül kell, hogy szó nélkül menjen el a dolog mellett, Kudermetova vasárnapi ellenfele, Anastasia Potapova ugyanis egy ennél ártalmatlanabb szituációért kapott írásbeli figyelmeztetést márciusban. Az orosz teniszezőt Indian Wellsben azért szankcionálták, mert Jessica Pegula elleni mérkőzése előtt a Szpartak Moszkva orosz futballcsapat mezében jelent meg a stadionban. Mindezt a leghangosabban a világelső Iga Swiatek tette szóvá, a WTA pedig talán a lengyel hatására is döntött végül úgy, hogy nem megy el szó nélkül a dolog mellett.
S ha már klubok, Veronika Kudermetova kapcsán nem a madridi az egyetlen hír, ami közös nevezőre hozza a top 10 közelében található teniszezőt és az orosz-ukrán háborút. Az Ukrán Tenisz Szövetség április végén kiadott közleményében, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vonatkozó iránymutatására hivatkozva azt kérte az ATP és a WTA vezetésétől, hogy tiltsa ki versenyeiről azon orosz sportolókat, akik hazájukban a hadsereg sportklubjának számító CSZKA Moszkva színeiben versenyeznek.
Az ukránok listája szerint a női Tourról Veronika Kudermetova, a férfiak közül pedig többek között Aslan Karatsev, valamint a Monte-Carlóban Novak Djokovic dolgát is megnehezítő Ivan Gakhov akadna fenn ezen a rostán.
Orosz viszonylatban egyébként a fentieken túl is akadt történés vasárnap Madridban, az ukrán Lesia Tsurenko ugyanis nem fogott kezet az őt legyőző Daria Kasatkinával kettejük harmadik fordulós mérkőzését követően. Ez utóbbi biztosan nem történik meg Kasatkinával a nyolcaddöntőben, az orosz következő ellenfele ugyanis épp Kudermetova lesz.
Forrás: inews.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés