Azzal, hogy Andy Murray tegnap kikapott David Ferrertől Sanghajban, némiképp csökkentek az esélyei az idényzáró világbajnokságon való indulásra. Nem drámai a helyzet, elvileg még simán odaférhet a skót, ahova az elmúlt esztendőkben simán odafért, hiszen pillanatnyilag tizedik abban a pontversenyben, ahonnan az első nyolc kvalifikálja magát.
Ráadásul mindössze 95 pont választja el a nyolcadik helytől és a hatodik Marin Cilic is 300 ponton belül van. A hátrány azért sem tűnik behozhatatlannak, mert még három hét van, ahol pontokat lehet gyűjteni, közülük az utolsón, a párizsi mastersen, akár ezret is.
Marin Cilicet azonban Andy Murray semmiképp sem előzheti meg, és pont ez volt a kifogásának az oka.
ATP Geneva
Fucsovics az ellenfél sérülése, Babosék az eső miatt nem játszottak
3 ÓRA
Létezik ugyanis egy szabály, mely szerint a Grand Slam győztesek akkor is világbajnoki résztvevők, ha nincsenek az első nyolcban az év végén, nekik elegendő az első húszban lenniük. Ez a szabály nem nagyon került elő az elmúlt években, lévén szinte az összes Grand Slam tornát elvitte a négy nagy, akik többnyire az első négy helyet is elfoglalták az év végén.
Ha jól rémlik ennek a szabálynak utoljára akkor volt jelentősége, amikor Albert Costa nyert Garrost. Idén azonban GS győztes lett nem csak Cilic, hanem Wawrinka is, papíron elvileg létezhetne még egy olyan opció is, hogy mondjuk Stan a 9. Marin a 10. a végelszámolásnál, és akkor a hetedik és a nyolcadik nem játszhat. Ez gyakorlatban nem fog előfordulni, Wawrinka aligha fog kiesni már, de Cilic még nyugodtan lehet kilencedik, megfosztva ezzel az indulás jogától a nyolcadikat, adott esetben Murrayt.
Murray volt annyira diplomatikus, hogy nem saját magáról beszélt. Hiszen elég rosszul hangzott volna, ha megpróbálta volna önmagát úgymond bedumálni az indulók közé. Ő csak annyit mondott, hogy ha az ATP igazán fontosnak tekintené saját magát, akkor nem engedne be senkit a saját versenyére, pusztán azért mert Grand Slamet nyert. (Tudni kell, hogy a Grand Slam tornákat nem az ATP rendezi)
Alapvetően, ha szigorúan logikai úton közelítenénk a kérdéshez, akár még egyet is lehetne érteni Andyvel. És valószínűleg könnyebben menne ez az egyetértés, ha mondjuk nem a tizedik helyről mondta volna, hanem a másodikról. Mondjuk épp tavaly. Addig azt hiszem zárjuk le annyival, hogy akkor nem jutott eszébe.
ATP Geneva
Nagy skalpot gyűjtött be a szabadkártyás tinédzser
5 ÓRA
ATP Geneva
Sorsdöntő két hónap elé néz a Genfben visszatérő Roger Federer
8 ÓRA