Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világranglista-134. Andy Murray az Eurosport szakértője szerint újra top 10-es teniszező lehet

Takács Márton

Publikálva 17/12/2021 - 18:13 GMT+1

Mats Wilander, az Eurosport szakértője a tenisz szupersztárjának nevezte Andy Murrayt, és úgy véli, hogy a háromszoros Grand Slam-győztes játékost ért kritikák egy része felbátorította a skótot. Murray jelenleg a 134. helyen áll a világranglistán, és több mint két éve nem nyert ATP-tornát, miután hosszasan küzdött sérülésekkel.

Andy Murray a Dan Evans elleni meccsén Abu Dhabiban

Fotó: Getty Images

Mats Wilander rendkívül hízelgő véleményt fogalmazott meg Andy Murrayről.

Mats Wilander szerint elérhető cél Andy Murray számára, hogy mélyről visszakapaszkodva is visszatérjen a ranglista első 10 helyezettje közé. Bár a skót az elmúlt négy és fél évben csak egy tornagyőzelmet könyvelhetett el, Wilander úgy véli, hogy még mindig megvan benne a minőség ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezzen.
Az egyesben hétszeres Grand Slam-bajnok svéd úgy látja, Murrayt csak felbátorítják a kritikusai, akik már leírták őt.
"Úgy gondolom, hogy a top 10-be való visszatérés egy elérhető cél számára. Tényleg így gondolom" - mondta Wilander az Eurosportnak. "Úgy vélem, hogy az elmúlt egy-két év során a kritikák egy része - amelyek mindig is megvoltak, amikor valaki, aki a játék szupersztárja volt, küszködik -, nyomást gyakoroltak rá. Bizonyítani akar valamit, és szerintem mindannyiunknak akar bizonyítani.
Szerintem azt akarja bebizonyítani magának, hogy ez az egész nem a világranglista első helyéről vagy a Grand Slam-győzelmekről szól. Hanem a mindennapi küzdelemről és a mindennapi jutalomról, amikor az ember azon van, hogy megpróbáljon jobbá válni önmagánál, jobbá, mint tegnap. Megtalálta az okot, amiért egyre nagyobb lendülettel fog küzdeni."
Murray legutóbb 2019 végén aratott tornagyőzelmet ATP-versenyen, amikor Antwerpenben a European Open döntőjében Stan Wawrinkát múlta felül. A 34 éves játékos pályafutása korábbi szakaszában összesen 41 hetet töltött a világranglista első helyén, de 2016 óta számos sérüléssel küzdött, többek között több csípőműtét hátráltatta őt.
picture

Andy Murray a Mubadala World Tennis Championshipen

Fotó: AFP

Azonban voltak biztató jelek arra, hogy 2021-ben már jobban hasonlít majd a korábbi Murray-re, hiszen a veterán öt szettre kényszerítette a top 10-es görögöt, Stefanos Tsitsipast a US Open első fordulójában.
Wilander úgy érzi, hogy Murray rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amelyek lehetővé teszik számára, hogy felvegye a versenyt a legjobb játékosokkal, még akkor is, ha már túl van a csúcson.
"Andy Murraynek megvan az a képessége, hogy egy kicsit rosszabbá teszi az ellenfelét" - magyarázta Wilander. "Először is, ez az alázat jele. Ez annak a jele, aki valóban tudja magáról, hogy játékosként vannak bizonyos korlátai. És szerintem azok a játékosok, akik ismerik a saját korlátaikat, azok a világ legjobb játékosai.
Andy Murray tudja, hogy vannak olyan játékosok, akik erősebbek nála. Talán még jobb érzékkel is rendelkeznek a sportághoz. Nem hiszem, hogy erősebbek az edzőteremben, de gyorsabbak a pályán, robbanékonyabbak, és tudja, hogy egy kicsit rosszabbá kell tennie őket ahhoz, hogy meg tudja őket verni.
Ez az alázat jele. És a tenisz-IQ jele. Andy Murray tenisz-IQ-ja valószínűleg minden idők legmagasabbja a sportágban. Ha elég jól játszik, és a másik nem adogat túl jól, akkor bárkit meg tud verni." – zárta rendkívül hízelgő véleményét Mats Wilander.
Korábban az Eurosport egy másik szakértője, a kétszeres Roland Garros-döntős Alex Corretja fogalmazott meg elismerő szavakat Murray idei teljesítményéről. A spanyol szerint a korábbi világelsőnek a csodával felérő visszatérését követően Wimbledont kellene célba vennie jövőre.
picture

Murray fonákja is rendben van még

Fotó: AFP

Milyen szép is lenne, ha Murray mellett a US Open 2009-es bajnoka, a szintén nagyon komoly sérüléseket elszenvedő Juan Martín Del Potro is hasonlóan látványos comebacket produkálna!
Murray a Mubadala World Tennis Championshipen a brit Dan Evans ellen kezdte meg szereplését, a vele szemben aratott sikere pedig azt jelentette, hogy az elődöntőben Rafael Nadallal mérkőzhetett meg.
részben via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés