Iga Świątek és Hubert Hurkacz nyílt levélben kérték a lengyel hatóságokat, indítsanak vizsgálatot a szexuális zaklatással vádolt szövetségi elnök ügyében.
Idén októberben a lengyel Onet nevű lap súlyos cikket közölt a Lengyel Teniszszövetség elnökéről, Mirosław Skrzypczynskiről. A lengyel sportvezetőt – az anonimitásukat kérő áldozatok elbeszélései alapján – szexuális zaklatással vádolták meg, a riport szerint ráadásul nem csak a játékosaival szemben volt erőszakos, de a volt feleségével, a lányával és az anyósával is.
Skrzypczynski alaptalannak nevezte az Onet állításait, perrel fenyegetőzött, egyúttal arra bátorította a lapban megszólaltatott nőket, hogy ha már annyira biztosak a dolgukban, álljanak ki a nyilvánosság elé. Ezt követően döntött úgy Katarzyna Kotula, aki történetesen a lengyel parlament egyik tagja, hogy névvel és arccal vállalja, ő is Skrzypczynski áldozatai közé tartozott.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
28/11/2022 - 08:37
„Zárt ajtók mögött hozzáért az intim testrészeimhez, megfogta a melleimet, a fenekemet” – mondta Kotula az Onetnek. „Mirosław Skrzypczynski legalább egy tucatnyi alkalommal zaklatott a három év leforgása alatt. Gyerek voltam, 13 éves. Egy szexuális ragadozó volt. Ha Mirosław Skrzypczynski neveket akar, rendben, nem félek felszólalni: Katarzyna Kotulának hívnak, és évekkel ezelőtt bántalmazott, amikor gyerek voltam.”
Kotula elmondta, Skrzypczyński fantasztikus edző hírében állt, amikor elfogadta a gyrfinói teniszklub ajánlatát. Úgy tartották róla, hogy képes „új magasságokba emelni” a játékosait, ehhez képest a foglalkozások során gyakorta hangoztatott nőket becsmérlő kijelentéseket. Például, hogy amikor egy nő nemet mond, akkor valójában igenre gondol, és így tovább. A viselkedésével azonban messze nem ez volt a legnagyobb gond.
„Kereste a fizikai kontaktus lehetőségét, megérintett minket, vagy hozzánk dörgölte magát” – árulta el Kotula. Szerinte azzal az ürüggyel csalta a játékosokat az irodájába, hogy a kijavítandó dolgokról beszéljenek, ahol aztán visszaélt a helyzettel. „Belülről bezárta az ajtót, és aztán bántalmazott” – magyarázta a politikus.
Kotula szerint más lányok is panaszkodtak az edzőre, egyszer előfordult, hogy büntetés gyanánt meztelenre kellett vetkőznie az egyik játékosnak. A napokban egy másik nő is megvádolta Skrzypczyńskit. Ewa Ciszek pincérnőként dolgozott az egyik sporteseményen, ahol a sportvezető javaslatot tett arra, hogy esetleg az ő tojásait kipróbálhatná, miközben az ágyékát fogdosta.
Utána mellékesen azt is hozzátette, szívesen szopogatná a melleit, esetleg tejet is inna belőlük.
Skrzypczyński ügyében most a lengyel tenisz két legnagyobb sztárja, a női világelső Iga Świątek és a top 10-es Hubert Hurkacz is megszólalt, közleményükben arra kérték a hatóságokat, vizsgálják ki az eseteket.
„Azt a hatóságoknak kell megállapítaniuk, mi történt, és bízom benne, hogy miután a média megírta ezeknek az embereknek a történetét, foglalkozni fognak az üggyel. Nem az én feladatom, hogy elvégezzem a hatóságok és az újságírók munkáját, mivel túlságosan is komoly ügyről van szó, amin emberek élete és egészsége múlhat” – írta Świątek.
„Szerencsés voltam, hogy nem kellett ennyire nehéz, szörnyűséges helyzeteket átélnem, hálás vagyok az apámnak, amiért okosan menedzselte a pályafutásomat. Csodálatos csapat vesz körbe, amelyben biztonságban érzem magam, és kiváltságos helyzetben vagyok, ugyanakkor azt is tudom, hogy nem minden sportoló számára adott ez a fajta függetlenség.”
Remélem, hogy az ehhez hasonló ügyek feltárásával, alapos és igazságos megoldásával Lengyelországban és világviszonylatban is jobb lesz a sport helyzete.
„Amikor testi és érzelmi abúzusról van szó, az a legfontosabb, hogy az áldozatokra gondoljunk, és kellően érzékenyek legyünk velük szemben. Amikor felszólalunk valami helytelennel szemben, akkor mindenekelőtt rájuk kell gondolnunk. Elítélem az erőszakot a sportban, a teniszben, és az élet minden területén. Ezért tartom súlyos ügynek a Lengyel Teniszszövetség elnökéről megjelent cikket.”
„Minden nőt és minden bántalmazott áldozatot támogatok” – írta közleményében Hurkacz. „Egyetlen edzőnek vagy nevelőnek sem lenne szabad a hatalmát és a pozícióját kihasználni valakivel szemben. Az erőszak minden formáját, a sportban és azon kívül, el kell ítélni, meg kell büntetni. Remélem, hogy a hatóságok reagálni fognak a szövetség elnökéről megjelent sajtóhírekre. Kiállok az áldozatok mellett.”
A notesfrompoland.com szerint Lengyelországban az utóbbi években számos szexuális zaklatással kapcsolatos botrány robbant ki. Idén például a lengyel kerékpáros válogatott korábbi edzőjét 4,5 év börtönre ítélték, és hat évre a hivatásától is eltiltották, márciusban pedig a varsói egyetem diákjai vádolták meg azzal az intézményt, hogy szemet hunytak az egyik oktató zaklatási ügyei felett.
WTA Finals
Caroline csodálatos fél éve: a 79. helyen is állt, vb-címével a negyedik helyen zárja az évet Garcia
10/11/2022 - 20:58
WTA Finals
Iga Swiątek káprázatos éve csak Serenához és Venushoz mérhető
09/11/2022 - 16:22