Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Swiatek még mindig zónában, Osaka újra hengerel – pazar női döntő jön Miamiban

Kálmán Laci

Frissítve 02/04/2022 - 12:50 GMT+2

Szombat este jön a Miami Open döntője, melyben az újdonsült világelső Iga Swiatek csap össze a szép lassan újra formába lendülő Naomi Osakával. Ez még csak a második egymás elleni meccsük lesz, azonban, ha a következő években mindketten kifutják azt, ami bennük van, a női tenisz egyik legnagyobb és leginspirálóbb rivalizálása bontakozhat ki közöttük.

Swiatek és Osaka

Fotó: Eurosport

Ha van két lány, akiktől borítékolható a pazar döntő, az Naomi Osaka és Iga Swiatek.
Olyan mintha a Miami Open leírt volna egy teljes kört az elmúlt két hétben. Alig, hogy elkezdődött, Ashleigh Barty bejelentette a visszavonulását, amivel véget is ért egy rövid, de nagyszerű időszak, amelyben megcsodálhattuk az ausztrál kivételes érintését és játékintelligenciáját.
Ezután az első kiemeltek közül négyen is nagyon korán kihullottak, ami azt vetítette előre, hogy mint annyiszor, ezúttal is komoly meglepetések várhatók a végjátékban is. Hogy ismét teljes lesz a káosz és a felfordulás.
Aztán most, hogy eljutottunk a döntőig, olyan érzésünk van, hogy a helyére került minden, hogy mégis tökéletes rend uralkodik a női teniszben. Hisz a döntő egyik résztvevője az új világelső Iga Swiatek, a másik pedig az újra magára találó négyszeres Grand Slam-bajnok Naomi Osaka lesz.
A két keményen ütő fiatal fináléja nem is érkezhetett volna jobb időzítéssel.
„Emlékszem, hogy elképesztő fonák kereszt csatákat vívtunk” – mondta Swiatek, amikor az első, és ez idáig egyetlen meccsükről kérdezték. A találkozót két szoros szettben Osaka nyerte 2019-ben, Kanadában. „Teljesen kiszorítottuk egymást, de valahogy egyikünk sem akart hibázni.”
„Akkor még úgy éreztem, nincs mit vesztenem. Meg arra is rájöttem, hogy a topjátékosok milyen jól használják az adogatásukat, hogy kihúzzák magukat a bajból. Most már én is azok közé tartozom, aki képes erre.”
Swiatek mostanság azt csinál a pályán, amit csak akar. Tizenhat meccset nyert zsinórban, és Miamiban még csak szettet sem vesztett. Jessica Pegula, a lengyel elődöntős ellenfele az egyetlen, aki el tudott jutni 7:5-ig egy játszmában ellene.
picture

Iga Swiatek

Fotó: Getty Images

Swiatek azt mondja, szabadabban mozog a pályán és agresszívebben játszik, mint valaha. Ráadásul menet közben eljutott oda, hogy most már kemény pályán is legalább annyira komfortosan mozog, mint salakon. Minden mozdulata proaktív és agresszív, és ami fontos, ezekkel nem is vállal túl sok kockázatot.
Valahogy így írhatjuk le azt az állapotot, amikor egy játékos zónában teniszezik. A legnagyobb bajnokok azonban tudják, hogy ez nem tarthat örökké.
A kérdés rövidtávon az, hogy vajon Swiatek zónában tud-e maradni még egy meccs erejéig. Az biztos, hogy Osaka a legjobb játkos, akivel szembekerül a győzelmi sorozatában. Ami azonban ennél fontosabb, hogy a japán újra azzal az elnyűhetetlen állhatatossággal és kikezdhetetlen önbizalommal játszik, amivel világelső lett három évvel ezelőtt.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Amikor Danielle Collins elkezdett nyerőket ütni ellene a negyeddöntőben, Osaka fogta magát, megelőzte az amerikait, és ő maga kezdett el nyerőket szórni. Amikor Belinda Bencic makulátlan tenisszel lepte őt meg az elődöntő első szettjében, Osaka nem pánikolt, nem csapkodta az ütőjét, hanem összeszorította az öklét, ezerre fókuszált, megfordította a meccset, és bejutott a döntőbe. Ez lesz az első fináléja a 2021-es Ausztrál Open óta.
Swiatek egyértelműen szintet lépett, Osaka pedig úgy tűnik, lassan újra a régi. Tegyük kettejüket a háló két oldalára, és jó eséllyel kapunk egy iszonyú jó meccset, melynek az eredményét gyakorlatilag lehetetlen megtippelni.
Swiatek és Osaka
Ha Swiatek továbbra is megtalálja a sarkokat az alapütéseivel, és képes lesz úgy mozgatni Osakát, ahogy a többieket is az elmúlt 16 győztes meccse során, akkor neki kell nyernie. Másrészt azonban, ha a japán az adogatásait is használva ott tud maradni a nyomában, hosszú pontokat és hosszú meccset tud játszani, elbizonytalaníthatja az új világelsőt, a végén pedig mentális fölényével behúzhatja ezt a döntőt.
Egy biztos, brutál jó meccsre készülhetünk, amelyből remélhetőleg jó sokat kapunk majd kettejüktől az előttünk álló évtizedben.
Forrás: tennis.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés