6-2, 6-0 a Miami torna második körében Viktorija Golubic ellen. Nem feltétlenül az a meccs, amire az ember élete végéig emlékezne, de az biztos, hogy Iga Świątek számára mégis eddigi pályafutása egyik legemlékezetesebb mérkőzése lett. Ezzel vált biztossá, hogy a hirtelen visszavonuló Ashleigh Barty után ő lesz az új világelső.
Egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy ne lenne megérdemelt a siker, hiszen a 2020-as meglepetésszerű Roland Garros győzelme után méginkább tudatosan készült arra, hogy a legjobbak közé kerüljön. Évek óta sportpszichológus segítségét veszi igénybe, attól sem félt, hogy gyerekkori edzőjétől megválva fejlődjön tovább. Az idei éve eddig remekül sikerült, már 12 meccs óta veretlen. A játéka sokkal agresszívabbá vált, egyre többet kezdeményez a pályán.
Az Eurosport szakértőjeként dolgozó Mats Wilander így nyilatkozott a lengyel sikereiről:
Roland-Garros
Djokovic extra motivációja, Nadal sérülése, Alcaraz új szerepe – a Garros nagy kérdései
2 ÓRÁJA
„A Roland Garrost nagyon simán nyerte meg, szettet sem bukott. Iga hosszú ideje arra készül, hogy ő legyen a legjobb, nagyon tudatos a mentális felkészülése. A tenisz – csakúgy, mint az élet – a problémák megoldásáról szól, ő pedig nagyon jól felkészült az ismeretlen helyzetek kezelésére is. Nem mindig fog jó döntéseket hozni és nem mindig fog nyerni, de az egész sport ilyen. Iga számomra mindig is egy jövőbeli világelső volt, most pedig Ash döntése miatt hamarabb került az élre, mint gondoltuk, de egyáltalán nem érdemtelenül. Nagyon bátor döntéseket hoz, hajlandó kockáztatni és felfedezni azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne.”
Maga Świątek eddig nem sokat foglalkozott a ranglistával, elmondása szerint csak meccsről meccsre akart haladni:
„Végre van egy kis időm, hogy felfogjam, eddig csak a munkára koncentráltam. Az elmúlt néhány nap eléggé stresszes volt számomra, de most, hogy biztossá vált a világelsőségem elégedett és büszke vagyok. Úgy érzem, hogy jó irányba halad a teniszem, a célom pedig, hogy még sokáig én legyek az első. Tudom, hogy most egy különleges helyzetben vagyok, az emberek körülöttem pedig nagyon izgatottak, de most csak arra koncentrálok, hogy jól fejezzem be a tornát Miami-ban. Lesz még időm ünnepelni, de arra még egy kicsit várnom kell. Korábban igazán sosem gondoltam, hogy idáig elérhetek, szóval eléggé szürreális számomra a helyzet.”
Ashleigh Barty visszavonulásakor természetesen beszélt Świątekről is:
„Nem is lehetne jobb világelső, mint Iga. Egy elképesztő ember és teniszező. Az, ahogy a rá jellemző energiát és félelemmentes játékot képes hozni egészen csodálatos. Imádtam ellen pályára lépni, mindig komoly meccseink voltak. Nagyon kedves ember, az elsők között üzent nekem, mikor meghallotta, hogy visszavonulok. Nagyon megérdemli, hogy ott legyen az élen, remélem, hogy még ennél is jobb lesz. Drukkolok, hogy meg tudja őrizni az egyéniségét, remélem, hogy eléri amit álmodott.”
Forrás: eurosport.com
Roland-Garros
Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell!
TEGNAP 15:48
Roland-Garros
A Rafael Nadal dominanciáját idéző Iga Świątek vajon megállítható a Garroson?
TEGNAP 09:33