Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Seggfejnek nevezte az ATP elnökét a pályán dühöngő kanadai teniszező

Németh Dániel

Frissítve 27/03/2021 - 17:22 GMT+1

Kölcsönös anyázásba ment át az ATP és a PTPA néhány nappal ezelőtti megbeszélése, amelyen a tenisz problémái kerültek előtérbe. Normál esetben ezek a viták zárt ajtók mögött maradnak, ezúttal azonban az egyik játékos a pályán is hangosan kifakadt, és nyíltan, válogatott jelzőkkel kritizálta az ATP vezetőségét. Igaz, mint az később kiderült, az ügynek nagyon is megvolt az előzménye.

Vasek Pospisil

Fotó: Twitter

Vasek Pospisilt pontlevonással büntették a viselkedése miatt - ezt követően szóban is kifejezete frusztrációját.

Feszült jeleneteket hozott Vasek Pospisil és McKenzie McDonald első körös mérkőzése a Miamiban zajló 1000-es tenisztornán. A főszereplő a világranglista-67. kanadai volt, aki az első szettben frusztráltnak tűnt: az ütőjét többször a földhöz csapta, egy ízben rommá törte azt, majd a szett legvégén obszcén szóhasználat miatt kellett figyelmeztetnie őt Arnaud Gabas mérkőzésvezetőnek.
Ez utóbbi a korábbi büntetésekkel együtt már pontlevonást ért, amivel Pospisil bukta az első szettet. Gabas meg is kérdezte Pospisilt, mi áll a viselkedés hátterében.
picture

"Üvöltözött velem az ATP elnöke" - Pospisil kiakadt

"Az előző napon, a kibaszott ATP elnöke másfél órán keresztül üvöltözött velem egy játákosoknak tartott megbeszélésen, amiért megpróbáltam egyesíteni őket. Másfél órán keresztül. Az ATP vezetője. Hívd csak ki ide. Kibaszott seggfej" - fakadt ki Pospisil. Gabas ezt követően azt mondta a játékosnak, hogy ezt inkább a pályán kívül rendezze vele, ami viszont csak új lendületet adott a kanadainak.
"Miért is vagyok itt? Ha le akarsz léptetni, hát boldogan beperelem az egész szervezetet" - fenyegetőzött Pospisil.

Tényleg keményen támadták Pospisilt

A témával természetesen kiemelten foglalkozott a nemzetközi sajtó, ennek nyomán kiszivárgott néhány részlet a Pospisil által emlegetett megbeszélésről. Ezen az ATP vezetőségét Andrea Gaudenzi elnök és Massimo Calvelli igazgató képviselte, míg a játékosok részéről az újonnan létrejött játékosszervezetet, a PTPA-t vezető Pospisil volt a fő hangadó.
Pospisilék ezen a megbeszélésen több kritikát is megfogalmaztak az ATP munkájával kapcsolatosan, kezdve az alaposan megnyírbált pénzdíjakkal a befagyasztott világranglistán át egészen a teniszbuborékokig. Gaudenzi nem vitatta, hogy a vázolt problémák valósak, ugyanakkor Pospisil szemére vetette, hogy ők is csak a vádaskodás szintjéig jutottak, ám megoldásokat nem vázoltak.
A Telegraph szerint a beszélgetés nagyjából úgy zajlott, hogy a PTPA felsorolta a hiányosságokat, az ATP pedig azt követelte tőlük, ne csak vádaskodjanak, de álljanak elő konkrét javaslatokkal is. Vagyis az álláspontok egy kicsit sem közeledtek egymáshoz, ellenben egy ponton a megbeszélés átment személyeskedésbe.
"Gaudenzi és a társasága kemnyen támadta őt. Tudatlannak és tanulatlannak minősítették őt - ilyen csodálatos jelzőkkel illették" - derült ki az Open Court riportjából. A lap egyik újságírója szerint Pospisil könnyek között hagyta el a megbeszélést, és az első meccsére készülve is feldúlt volt.
Viselkedéséért egyébként elnézést kért a közösségi oldalain Pospisil.
"Szeretnék elnézést kérni a Miamiban látott viselkedésemért. Tiszteletlen voltam az imádott sportágammal szemben, amit őszintén megbántam. Némi magyarázat ehhez: mélyen megbántott az a beszélgetés, amit előző este az ATP vezetők a játékosokkal folytattak. Alulbecsültem, hogy ezek az érzelmek milyen hatással voltak rám a pályára lépés alatt. A viselkedésemet és a szóhasználatomat is sajnálom" - írta a kanadai.

Várhatóak ehhez hasonló összezörrenések

Az ATP munkáját sok kritika érte az utóbbi időben, amiért a szervezet sok esetben lassan reagált a covidhelyzet nyomán kialakult problémákra. (Ennek csak egy, és kevésbé lényeges része a befagyasztott világranglista kérdése.) Ezen túlmenően mélyebb problémák is meghúzódnak a felszín alatt: például az a Bloomberg által megszellőztetett adat, miszerint a globális sportpiacnak csupán 1,3%-t teszi ki a tenisz. Amely jóval alacsonyabb, mint amit a golf, a jégkorong vagy akár a krikett magáénak mondhat.
A már eleve meglévő feszültségek a tavaly létrehozott játékosszervezet, a PTPA nyomán még jobban kiéleződhetnek. Az elmondásuk szerint nekik az a céljuk, hogy felerősítsék a teniszezők érdekeit, például a versenyekkel való tárgyalások során - az ATP ugyanis mindkét érdekcsoportot egyszerre képviseli jelenleg. Nyilvánvaló, hogy az ATP vezetősége nem nézi jó szemmel a PTPA-t, Gaudenzi például a megalapítását követően arra figyelmeztette a játékosokat: "ez a szervezet nem fog működni, és mindenki csak veszítene vele."
Szerdán John Isnert, a PTPA egyik meghatározó játékosát is megkérdezték arról, hogy mennyire csalódottak a szokásosnál jóval alacsonyabb összdíjazás miatt. "Ez nem a pénzről szól" - válaszolta. "Nem az a cél, hogy erre hegyezzük ki a dolgokat. Talán inkább a tour felépítésében szeretnének a játékosok egy kicsit nagyobb szerepet játszatni. Többet megtudni például arról, hogy miért hoznak meg bizonyos döntéseket, és hogyan sikerült eljutni arra a pontra" - fogalmazott az amerikai teniszező.
via Telegraph
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés