Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ezek az emberek szart sem tudnak” – Nick Kyrgios gyógyszere megint messzire gurult

Németh Dániel

Publikálva 30/03/2022 - 15:11 GMT+2

Nick Kyrgios jó formában van, és önmagához képest motiváltnak tűnik. Ugyanakkor Indian Wellsben és Miamiban is kiderült, bármikor képes bajba sodorni magát, és ha egyszer ez a vonat elindul, nincs az a vészfék, ami megállítaná. Jannik Sinner ellen kulcsfontosságú pillanatokban provokált ki büntetéseket, és még csak azt sem mondhatja, hogy Carlos Bernardes túl szigorú volt vele.

Nick Kyrgios - fotó: Michael Reaves

Fotó: AFP

Az ausztrál teniszező a leléptetés határán táncolva küldött el szinte mindenkit melegebb éghajlatra.
Ha Nick Kyrgios a pályán van, garantáltan történik valami olyan, amiről akár napokig is lehet beszélni. Egy zseniális megoldás, egy trükkös ütés (gyakran öncélú), egy bravúros győzelem, jó eséllyel néhány összetört ütő, pár elfojtott vagy kevésbé elfojtott káromkodás, egy vagy több kipécézett szurkoló, és persze a vezetőbírókkal való, soha véget nem érő viták. Aki az utóbbi hetekben követte a mérkőzéseit, az a Nick Kyrgios-show teljes spektrumával találkozhatott.
Ennek az az egyik oka, hogy az ausztrál láthatóan komolyabban veszi a teniszt, mint az előző években. Hiába a bő pólók (vagy trikók), első ránézésre megállapítható, hogy fizikálisan felkészült a szezonra (amennyire ez az ő esetében értelmezhető), odateszi magát a versenyeken, koncentráltabban és célirányosabban teniszezik. Egy motivált Nick Kyrgios veszélyes ellenfél – állapította meg Rafael Nadal az Indian Wells-i mérkőzésüket követően, ami nem csak a szokásos udvariasság volt.
Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon magas színvonalú, kőkemény mérkőzést játszott a későbbi döntős Daniil Medvedevvel a torna második fordulójában. Az európai fedett pályás versenyeket egy az egyben kihagyta, és legközelebb Indian Wellsben lépett pályára, ahol szettveszteség nélkül gázolt át Sebastian Baezen, Federico Delbonison és Casper Ruudon. Nadaltól kikapott a negyeddöntőben, de nagy küzdelemre kényszerítette a spanyolt, és ha egy picit türelmesebb az első szettben… erre még visszatérünk.
Kyrgiosnak Miamiban is remekül ment a játék, túljutott a szezont kiválóan kezdő Adrian Mannarinón, lemosta a pályáról a szokatlanul tompa Andrey Rublevet, és Fabio Fognini sem jelentett akadályt. Mindent figyelembe véve 8-3-as mérleggel rendelkezik, vagyis a meccseinek 73%-át megnyerte az idén, ami csak a karrierje legjobb évében sikerült neki. 2016-ban 40 meccset nyert meg 15 vereség mellett, három tornagyőzelemmel zárt, a ranglistán pedig a 13. helyig jött fel.
A korábbi wimbledoni negyeddöntős a magánéletével magyarázza, hogy mostanság a pályán is jobb eredményekre képes. „Az, hogy megtalálod a békét és a boldogságot, egyértelműen visszaköszön a pályán, és segít kihozni magadból a legtöbbet. Eljutottam arra a pontra, amikor mindennel elégedett vagyok a pályán kívül, és most rendben vagyok fejben” magyarázta a Rublev elleni győzelmét követően.
Egyértelműen keményebben dolgoztam a korábbihoz képest. Talán ez volt a legkomolyabb felkészülésem valaha. Olyan keményen melóztam, amennyire csak tudtam, és jó ideje nem voltam ilyen formában.
Idén a párosok is megtapasztalhatták, mennyire veszélyes tud lenni egy motivált és kiegyensúlyozott(abb) Kyrgios. Párosban korábban harmadik fordulónál egyszer sem jutott messzebb Grand Slamen, 2022-ben viszont Thanasi Kokkinakis oldalán Australian Open-bajnokok lettek. Menet közben legyőzték a világelső duót, a torna harmadik és hatodik kiemeltjét, nem nagyon férhet tehát kétség hozzá, hogy megdolgoztak a sikerért.
picture

Nick Kyrgios és Thanasi Kokkinakis

Fotó: Getty Images

Látva az egész évben nyújtott teljesítményét, óhatatlanul felmerült az emberben, hogy Kyrgios úgy érzi, dacára az ellógott éveknek, benne van még egy nagy eredmény, ami után teljes nyugalommal vonulhat vissza. Hogy esetleg Wimbledonban, ahol a múltban még formán kívül, gyenge kondival és megkérdőjelezhető hozzáállással is ért el sikereket, ráhajthat az egyéni címre. Ez még most is benne lehet a pakliban, tehetség terén minden eszköze megvan hozzá.
De változatlanul vannak figyelmeztető jelek. Indian Wellsben ott volt a kezében az első szett, ám minden elveszített labdamenet után hangosan magyarázott magának, az 5:4-nél elbukott adogatójátékát követően pedig saját magát zökkentette ki. A rövidítésben addig-addig feszítette a húrt, amíg a mérkőzésvezető – Carlos Bernardes – el nem csípett egy hangos káromkodást, ami miatt pontlevonással büntette szettlabdánál.
Miamiban nagyon hasonló körülmények között búcsúzott a negyedik fordulóban. Az ausztrál a mérkőzés elején még viszonylag visszafogott volt, az első szett végére azonban teljesen elveszítette a kontrollt. Panaszkodott a pályára beszűrődő zajokra (valahol jogosan, de ez az amerikai versenyeken nem ritkaság), a mérkőzésvezető hangos és rosszkor megszólaló walkie-talkie-jára, valamint a pályák sebességére és a közönségre.
picture

Kyrgiosnak elszállt az agya, Sinner halálos nyugalommal nézte végig a balhét

Kyrgios , hogy a Grandstand jóval lassabb, mint amit a korábbi mérkőzésein tapasztalt. „Teljesen más. Azt gondolnád, hogy közli valaki a játékosokkal a verseny előtt, hogy ennyire különböznek, vagy azt mondják: ’srácok, jobb ha tudjátok, a centerpálya teljesen más valamilyen furcsa okból kifolyólag, mint a Grandstand. Ennyi erővel akár fű és salak is lehetnének. Micsoda vicc” – fakadt ki mérkőzés közben. Utána Bernardes munkáját kritizálta.
„Hihetetlen. A Miami Open negyedik fordulójában járunk – a világ egyik legnagyobb tornáján -, ti pedig képtelenek vagytok a munkátokat végezni. Ez kínos! Ki kellene őket rúgni a helyszínen. Szerezzenek új bírókat, mert ezek az emberek szart sem tudnak. Ez vicc. Szabaduljanak meg mindenkitől, kezdjék újra. Mindent. Majd én irányítom a teniszt. Százszor jobb munkát végeznék. A marketinggel. Mindennel. Nektek fogalmatok sincs. Nulla. Még bíráskodni sem tudtok.”
Az igazi problémák akkor kezdődtek, amikor az egyébként kifejezetten türelmes Bernardes végre figyelmeztette az ausztrált. Kyrgios a rövidítésben is folytatta a műsort, földhöz csapta az ütőt (amiért már kaphatott volna újabb figyelmeztetést, de a vezetőbíró elnézte neki), a következő monológja után viszont megkapta a pontbüntetést az ausztrál. 6-3-as állásnál ütött egy kettős hibát, ami után végleg elgurult a gyógyszer.
„Nem is mondtam semmit!” – üvöltötte a bírónak. „Milyen sportszerűtlen viselkedés? Az egyik haveromhoz beszéltem. Hívj ki valakit azonnal!” Bernardes ezt megtagadta, Kyrgios pedig a térfélcserénél összetörte az ütőjét, amivel nem sok választási lehetőséget hagyott a székbírónak, kénytelen levonni egy egész játékot az ausztráltól. Mivel ő kezdte volna a második szettet, ez gyakorlatilag bréknek felelt meg, Sinner tehát a Kyrgios-show miatt szett- és brékelőnybe került.
picture

A hidegvérű Sinner szemrebbenés nélkül tűrte Kyrgios cirádáját, negyeddöntős Miamiban

Sinner mellett sem lehet elmenni szó nélkül, akitől az egész meccsen egyetlen szót sem lehetett hallani. Csendben tette a dolgát, figyelt az adogatásaira, a kulcspillanatokban koncentrált volt, és a körülötte zajló káosz ellenére egyetlen másodpercre sem zökkent ki. Az Emil Ruusovuori és Pablo Carreño Busta elleni hullámvasút után – a két meccsen összesen nyolc mérkőzéslabdát hárított – most a kiegyensúlyozottság hozta meg a teljesen megérdemelt győzelmet.
„Próbáltam a jelenben maradni. Tudtam, hogy nagyon gyorsan képes emelni a színvonalon, főleg, amikor brékel. Amennyiben 4:3-nál (a második szettben) rosszabbul szerválok, visszajöhetett volna a mérkőzésbe. Igyekeztem nyugodt maradni valahogy, és ma elég jó munkát végeztem. Sikerült emelnem egy kicsit a színvonalon. Agresszívebb voltam. Kicsit könnyebb körülmények vártak, nem volt annyira erős a szél. Igyekeztem a vonalakhoz közel játszani. Jól szerváltam a fontos pillanatokban.”
Sinner tehát a tavalyi döntője után idén is szépen teljesít Miamiban, a negyeddöntőben pedig a torna idei meglepetésemberével, Francisco Cerúndolóval találkozik. Ami pedig Kyrgiost illeti: bár jobb formában van, mint valaha, és hosszú idő után először valóban motiváltnak tűnik, a Sunshine Double nem csak azt mutatta meg, hogy tudásban az elithez tartozik. Az is bebizonyosodott, hogy Nick Kyrgiosnak még mindig Nick Kyrgios a legfőbb ellensége.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés