Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pár éve még hajókat pucolt, most összecsaphat a világ egyik legjobb teniszezőjével

Németh Dániel

Publikálva 26/03/2024 - 18:05 GMT+1

Christopher O’Connell számára nagyszerűen alakul a 2024-es szezon, a héten Miamiban is remekül megy neki a játék. A floridai versenyen legyőzte többek között Frances Tiafoe-t, a nyolcaddöntőben pedig a világ talán legjobb formában lévő teniszezője, Jannik Sinner vár rá. Három évvel ezelőtt már legyőzte egyszer az olaszt, de ő is pontosan tudja: most sokkal nagyobb feladat előtt áll.

Australian Open: Christopher O'Connell - Ben Shelton - a mérkőzés legjobb pillanatai

Jannik Sinnert majdnem meglepték az előző fordulóban. Vajon most is meg tudják szorongatni?

Viszonylag nyugodtan haladt a mérkőzés Sinner szempontjából. Ő kezdte a mérkőzést, majd gond nélkül hozta a szerváit, 5:5-ig csupán egyetlen pontot veszített az adogatásai mögött. Tallon Griekspoor azonban tartotta a lépést, a következő játékban pedig Sinner – túlzás nélkül a semmiből – két bréklabdával találta szembe magát, amiből a másodikat ki is használta a holland.
Mostanság nem sűrűn láttuk hasonló helyzetben az olasz teniszezőt, aki 2024-re is átmentette az előző idény végén mutatott játékát. A veretlenségi sorozata 16-nál megállt (a tavalyi meccsekkel együtt 19 volt), de hatalmas meglepetés lett volna, ha kikap a világranglista 26. helyezettjétől. Sinner azonban nem került igazán közel a vereséghez, a második szettben éppoly domináns volt adogatóként, a játszma végére pedig felőrölte Griekspoor ellenállását.
„Mindig van okod aggodalomra, ha elveszíted a szettet. De többé-kevésbé már a meccs előtt is tudtam, mire számítsak. Olyan játékos, akinek megvannak a fegyverei. Neked arra kell figyelned, amit te tudsz irányítani. A másik oldalt nem tudod. Ha igazán jól szervál, különösen a fontos pillanatokban, ahogyan most tette, akkor nehéz. Szetthátrányban 5:5, 4:4 után nagyon gyorsan véget érhet a meccs. Ezért is fontos ez a győzelem, nehéz helyzet volt, de valahogyan megoldottam” – mondta Sinner.
Az Australian Open-bajnok teniszező a nyolcaddöntőben Christopher O’Connellel játszik, akitől az eddigi egyetlen mérkőzésükön kikapott. Túl sok mindent persze nem árul el az a meccs: ugyan Sinner már 2021-ben komoly játékosnak számított, de semmilyen szempontból nem tartott azon a szinten, mint most. Éppen ezért az ausztrál számára is különlegesebb lesz ez a találkozó: ezúttal nem egy feltörekvő suhanc, hanem a jelen egyik legjobb játékosa áll a túloldalon.
picture

Sinner olyat tett, amit még senki: Djokovicot legyőzve döntős az Ausztrál Openen

O’Connell azon teniszezők közé tartozik, akik fel tudják fogni ezeknek a pillanatoknak, lehetőségeknek a súlyát. Hat évvel ezelőtt nagyon távol került a sporttól, és inkább hajókat takarított, csak hogy ne a tenisszel kelljen foglalkoznia.
„Elég sokat beszéltem erről a sztoriról. Valószínűleg sosem kellett volna megemlítenem” – tört ki a nevetés a teniszezőből, amikor újra szóba hozták a múltját. „De igen, néha visszagondolok arra az időszakra, amikor otthon melóztam, ilyenkor egyszerre hihető és hihetetlen, hogy most itt tartok. Bízom benne, hogy egy kis ideig még maradhatok.”
Aki esetleg lemaradt róla, vagy időközben elfelejtette: O’Connell a sérülései miatt döntött úgy, hogy egy időre felhagy a tenisszel. Ugyan fontolóra vette, hogy edzőnek áll, ezt a lehetőséget elvetette, mivel úgy érezte, többre van szükség puszta perspektívaváltásnál. Az ausztrál játékos így aztán úgy döntött, Sydyney-be költözik a testvéréhez, akivel hajókat pucoltak.
„Arra gondoltam: senkinek sem kell megtanítanom tenyerest ütni, egyszerűen csak takaríthatom a hajókat és lazíthatok. És ezt is csináltam reggelente és délután, végigbicikliztem a kikötőben. Februártól júniusig ez volt a munkám. A pénz szörnyű volt, ezért mindenki azt gondolta, hogy megőrültem, mert edzőként sokkal többet kereshettem volna. Én azonban nem akartam teniszpályára lépni.”
O’Connell valamennyi világranglistás pontját elveszítette, így a teniszpiramis aljáról kellett visszakapaszkodnia, de megérte belepakolni a munkát. A második karrierje – ha lehet így nevezni – sikeresebb lett az elsőnél, 2022 júliusában már ott volt a 100 között a ranglistán, és novembertől kezdve állandósította is a helyét az elitben.
„Minden évben úgy éreztem, hogy fejlődtem ebben vagy abban. Nincs ez másként idén sem, és pontosan ezért teniszezek: hogy a Sinnerhez hasonló srácok ellen játszhassak. Nagyon izgatott vagyok. Az előző meccsünkön még más játékos volt. Atlantában pár évvel ezelőtt legyőztem, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal ő is jobban fel lesz tüzelve.”
picture

Australian Open: Christopher O'Connell - Ben Shelton - a mérkőzés legjobb pillanatai

2021-ben két szoros szettet tudott elhozni az ausztrál, aki úgy gondolja, a szerencse is szerepet játszott a sikerben.
„Épp akkor fejezte be a füves sorozatot, és az volt az első kemény pályás versenye Amerikában. Már azon a meccsen éreztem, hogy micsoda nyers erő lakozik benne. Atlantában pörgős a játék, nehéz kontrollálni a labdát, és én már elég korán ott voltam. De az volt az első gondolatom, amikor láttam őt játszani, hogy micsoda nyers erőt tud generálni a semmiből.”
Értelemszerűen Sinnernek is vannak emlékei arról a meccsről, és abban biztosak lehetünk, hogy nem fogja félvállról venni a meccset. Nem mintha az olasz esetében egyáltalán felmerülne ilyesmi.
„Nagyszerű játékos. Jól szervál, nagyszerűen mozog. Kemény ellenfél. Az edzőimnek majd bele kell nézniük a meccsébe, ami szintén ad némi támpontot. Szerintem alapvetően a saját játékomra kell figyelnem, de nehéz meccsre számítok. Ez már a negyedik forduló egy nagy eseményen, senki sem jut el idáig ok nélkül. Nagyon óvatosnak kell lennem.”
Forrás: ATP
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés