Az egy dolog, hogy Daniil Medvedevtől extra kell a US Open döntőjében, de mindezt úgy kellene hoznia, hogy még csak nem is az alapjátékát játssza. De vajon lehet-e három nyert szettre menő mérkőzést nyerni úgy, hogy valaki folyamatosan a komfortzónáján kívül teniszezik? Ez a legnagyobb kérdés a vasárnapi US Open-döntőt megelőzően.


"Nehéz szavakat találni Rafára. Ő a tenisz történetének egyik legnagyobb bajnoka. Olyan akár egy gép, egy jó értelemben vett állat a pályán. Hihetetlen energiával rendelkezik. Elképesztő dolog, hogy ellene játszhatom le az első Grand Slam-döntőm" - nyilatkozta Medvedev a találkozót megelőzően. Az orosz elképesztő formában teniszezett az észak-amerikai kemény pályás tornákon: Washingtonban, Montrealban, Cincinnatiben és a US Openen egyaránt döntőbe jutott, ami korábban csak Ivan Lendlnek és Andre Agassinak sikerült.

Kimozdulni a komfortzónából


Tenisz
Serena úgy érzi, összerakja a gyilkos ütéseit a Garros rajtjáig
5 PERC
Medvedev ezen a nyáron 20-2-es mérleggel rendelkezik, összességében pedig már 50 győzelemnél jár 2019-ben. Utóbbival épp leendő ellenfele, a 46 megnyert meccsnél tartó Nadal előtt áll a sorban. "Valahol mélyen természetesen felfogom, hogy az elmúlt négy hét fantasztikus volt, még ahhoz mérten is, amit korábban elértem. Azonban nem szeretnék megállni. Mindig azért fogok dolgozni, hogy még jobb legyek. Minden egyes napomon a legjobb teljesítmény elérésére fogok törekedni" - jelentette ki az orosz.
2009 óta ő lehet az ötödik játékos, aki megszerezi pályafutása első Grand Slam-trófeáját, Juan Martín del Potróhoz, Andy Murray-hez, Stan Wawrinkához és Marin Cilichez csatlakozva. Azonban az nem kérdés, hogy a döntőben Nadal lesz a toronymagas favorit, aki a 19. Grand Slam-győzelmére hajt, ennek megfelelően extrán motivált lesz. Ráadásul az önbizalma is bőven meglesz az orosz ellen, a Rogers Cupon, eddigi egyetlen találkozásuk alkalmával, 6:3, 6:0-ra mosta le a pályáról Medvedevet.
Szakértők szerint ez arra utalhat, hogy az orosz kellemetlen, lapos ütései, amelyek a mezőny többségének komoly fejtörést okoznak, kevésbé veszélyesek Nadal játékára. Vagyis Medvedev kénytelen lehet változtatni az alapstratégiáján, egy annál lényegesen agresszívebb tenisszel, kiváló adogatásokkal lepheti csak meg a háromszoros US Open-bajnokot. Kulcsfontosságú lehet az orosz gyilkos fonák keresztjének a hatékonysága, amellyel épp Nadal erősebb oldalát, a tenyeresét támadhatja, kiszolgáltatottá téve a spanyol fonákját.

Jobb szerva, rövidebb labdamenetek


Yevgeny Kafelnikov szerint honfitársának úgy kell kiállnia Nadal ellen, mintha ez lenne az egyetlen lehetősége karrierje során, hogy Grand Slamet nyerjen. "Azt látom rajta, hogy érettebb lett, felfogta, minden lehetőséget meg kell ragadnia, ami a teniszben adódik előtte. Bízom benne, hogy lesz még döntője, mégis azt várom tőle, hogy úgy álljon ki, mint akinek soha többet nem adódik ilyen lehetősége, és mindent kiad magából. Nem szeretném, hogy a meccs után megbánás maradjon benne, amiért nem tett meg mindent."

000_1K31ZN.jpg

Fotó: Eurosport

Az egykori világelső hozzátette, Nadal ellen különösen fontos a megfelelő hozzáállás, és az, hogy legyen egy meccsterv, amit megpróbál pontról pontra végrehajtani. Azonban sok múlik majd azon, hogy adogatóként milyen teljesítményt nyújt Medvedev, aki az elődöntőben - főleg az első szettben - láthatóan szenvedett a saját szerváival. Csupán 40%-ban hozta pályára az elsőket, ami sebezhetővé tette a játékát Grigor Dimitrov ellen. Bár a rövidítés az oroszé lett, Nadal várhatóan jobban meg fogja büntetni a második szervákat.
"Az első adogatásait 40%-ban ütötte be. Ha az a célod, hogy megverd Nadalt, még ezen a borításon is jobb százalékra van szükség, legalább 60 körülire" - jelentette ki Kafelnikov. "Daniil játéka alapvetően arra épül, hogy minél hosszabb a labdamenet, annál nagyobb esélye van. Nadal ellen viszont fordított a helyzet, mert ő meg fogja semmisíteni a hosszabb labdamenetekben. Daniilnak rövidítenie kell a pontokat, annyiszor fellépni a hálóhoz, amennyiszer csak tud. Ez nem az ő játéka, ezt én is tudom, azonban Nadalt csak így tudja legyőzni."

Nadal egy vérbeli taktikus


Brad Gilbert, az ESPN szakértője Nadalt nevezte a találkozó esélyesének, akit fantasztikus taktikusnak tart. Montreali győzelmét szerinte annak köszönhette, hogy szét tudta szedni ellenfele tenyeresét. "Kanadában jó munkát végzett Medvedev tenyeresén. Általában a srác ritkán hibázik onnan, Rafa labdái azonban másképp szállnak: nehezek, magasra pattannak" - magyarázta Gilbert."Rafa legjobb tulajdonsága, hogy nagyszerű a taktikában. Diego Schwartzman ellen szinte a semmiből vett elő néhány magasra pörgetett labdát."

000_1K325X.jpg

Fotó: Eurosport

Andre Agassi egykori edzője úgy látja, a spanyol nagyon agresszív az adogatásai mögött, ebben rejlik a hatékonyságának a kulcsa. "Csak azt kell tovább csinálnia, amit az egész tornán láttunk tőle. Fantasztikus munkát végzett, végig agresszív volt az a szervái mögött. Nagyon erős volt az első szervákkal, az első ütésekkel" - állapította meg. Ezt a számok is alátámasztják: Nadal a szervagémjeinek 92%-át megnyerte, csak hat alkalommal veszítette el az adogatását. Az a hét játékos, aki még nála is hatékonyabb volt, a harmadik fordulót sem élte túl.
Gilbert szerint ahhoz, hogy Medvedevnek reális esélye legyen, az első szettet mindenképpen meg kellene nyernie. Kafelnikovhoz hasonlóan az amerikai edző is úgy látja, hogy ehhez ki kell mozdulnia a komfortzónájából. "A kiszámíthatatlanság az egyik legfőbb erénye. Egyszer visszaáll az alapvonal mögé, majd elkezd agresszíven teniszezni. Rafa ellen azonban semmire sem megy azzal, ha visszaáll. Rafa és Fed annyira domináns a pálya közepéről, hogy ellenük ezt borzasztó nehéz hatékonyan kivitelezni."

Ki kezd gyorsabban?


Nadal igazi big game player, aki imádja a New York-i közönségből áradó energiákat, amit kiválóan fordít a saját előnyére. "A karrierem első felében voltak itt nehéz pillanataim, elveszítettem pár mérkőzést. Azonban nagyon régóta komfortosan érzem magam, amikor itt játszom. Úgy éreztem, versenyképes vagyok és komoly célokért küzdhetek. Minden egyes nap ezt mondom, de kénytelen vagyok megismételni: jól érzem magam, szeretem a hangulatot, a közönséget. Óriási energia árad az Arthur Ashe stadionból."

000_1K32K6.jpg

Fotó: Eurosport

Várhatóan a spanyol megpróbálja majd a szokásos pörgetett ütéseivel szétszedni Medvedev játékát. Ez hatékony stratégia lehet, miután azok, akik Medvedevhez hasonlóan a lapos ütésekre építenek, kevésbé szeretik váll fölül megütni a labdákat. Igaz, ez kétélű fegyver lehet, miután a közel két méter magas Medvedevnek a felpörgetett labdák akár az ideális ütőzónájába is pattanhatnak. Az első szettnek Nadal stratégiájában is nagy jelentősége lesz, egy gyors kezdéssel hamar megtörheti Medvedev lendületét.
Azt se felejtsük el, hogy egy győzelemmel Nadal egyetlen lépésnyire kerülne Federer 20 Grand Slam-győzelmes rekordjától, amit minden bizonnyal legkésőbb valamelyik Roland Garros alkalmával be is állítana. "Természetesen szeretném, ha nekem lenne a legtöbb győzelmem, de akkor is jól fogok aludni, ha ez másképp alakul. Elégedett vagyok a karrieremmel. Boldog vagyok azzal, amit csinálok. Továbbra is keményen fogok dolgozni, hogy megteremtsem a lehetőségeket. A vasárnapi csak egy lesz ezek közül" - mondta Nadal.
viavia és via ATP
ATP Rome
Sonego maratoni, félbeszakított meccsen ütötte ki Thiemet
10 ÓRA
ATP Rome
A madridi bajnok lesz Nadal ellenfele a római negyeddöntőben
11 ÓRA