Ernests Gulbisnak 33 éves korára se nőtt be a feje lágya, a mérkőzésvezetők nagy bánatára.

Elődöntő a Roland Garroson, hat tornagyőzelem, top 10-es helyezés a világranglistán. Ernests Gulbis szép pályafutást tudhat maga mögött, mégis lehet némi hiányérzetünk vele kapcsolatban, mivel a tehetsége alapján ennél sokkal többet is elérhetett volna. Hogy miért ragadt meg az időszakos felvillanásokból élő teniszezők szintjén, azt az előző néhány hét folyamán is megmutatta, most épp Challenger-versenyeken.
US Open
Nadal is történelmi alak, mint Cincinnatus, az eke mellől visszatérve is megnyerheti a US Opent
3 ÓRÁJA
Gulbis jelenleg a 278. helyen áll a ranglistán, és azzal a céllal lép pályára hétről hétre, hogy előbb-utóbb újra top 100-es szinten teniszezzen. Voltak már biztató eredményei, például a svájci Finaport Zug Openen a döntőig menetelt, ahol a hazaiak reménysége, Dominic Stricker állította meg három játszmában. A korábbi világranglista-10. lett összességében azonban inkább a viselkedésével, mintsem a lehengerlő teniszével hívta fel magára a figyelmet.

Trieste Challenger

Ezen a versenyen a selejtezőből kellett indulnia, melynek második fordulójában a francia Matteo Martineau volt az ellenfele, akit végül két szettben le is győzött. Volt azonban egy pontja a meccsnek, amikor a megszilárdított brékelőnyét egy hangos „Come on!” felkiáltással nyugtázta, miközben az ellenfelét bámulta. A mérkőzésvezető ezt úgy értelmezte, hogy Gulbis hergelni próbálta Martineau-t, és figyelmeztette sportszerűtlen viselkedés miatt.
„Ezt miért kaptam?” – kérdezett vissza Gulbis.
„Azért, amit csináltál” – érkezett a válasz.
Gulbis erre azt felelte, hogy a nyerőnek bizonyuló rövidítését követően mondott neki valamit az ellenfele, és ő erre reagált, de a mérkőzésvezetőt nem hatotta meg az érvelés. „Ez esetben nekem szólj, és én intézem a többit. De arra nincs lehetőség, amit te csináltál” – felelte a bíró. A lett természetesen felhúzta magát, hogy már a szemkontaktust sem veheti fel az ellenfelével, majd lezártnak tekintette a vitát. Az orra alatt azért egy klasszikus egymondatost odapörkölt.
Sport ez egyáltalán, vagy nem is tudom, mi a szar, valami főúri lakoma?!

Zug Challenger

Ezen a tornán nem okozott botrányt (vagy csak nem dokumentálták), mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy a döntőben az első adogatójátékkal alaposan meggyűlt Gulbis baja: csak ebben az egy játékban 20 labdamenetet játszottak le, neki pedig nyolc bréklabdát kellett hárítania. Végül sikerült hoznia a szervát, a meccset (és ezzel a tornát) viszont Stricker nyerte meg, de azért a lett is elégedett lehetett, ugyanis 87 helyet javított ezzel a meneteléssel.

Cordenons Challenger

Múlt héten minden lemaradását pótolta a lett, aki a felvételek tanulsága alapján gerelyhajításban is kipróbálhatja magát, ha elmegy a kedve a tenisztől. A Nikolas Sanchez Izquierdo elleni első körös mérkőzésén ugyanis, miután kettős hibával elbukta a szerváját az első szett végén, a pálya túlsó végéig hajította az ütőjét. Közben jól hallható kritikát fogalmazott meg az esemény kapcsán: „Ezt a kibaszott tornát!” – morogta a térfélcsere előtt.
Ezzel azonban nem ért véget a Gulbis-show, sőt, a java csak ezt követően kezdődött. Miután a lettnek nagy nehezen sikerült megfordítania az első szettet, a másodikban ismét brékhátrányba került egy újabb kettős hiba miatt, a frusztrációját pedig a labdán vezette le. Bár a szomszédos pályán épp egy párosmérkőzés zajlott, szerencsére senkit sem talált el, a labda ugyanis elakadt az egyik napernyőben. A pontlevonást azonban nem úszta meg.
„Miért? Hova ment az a labda? Eltalált valakit, kiütöttem a pályáról? Ott maradt a pálya környékén. Eltaláltam valakit?” – kérdezte dühösen a büntetést követően.
„Eltalálta az ernyőt” – érkezett a válasz.
„De embert eltaláltam vele? Vagy közel ment valakihez a labda?” – üvöltötte Gulbis.
„Épp egy páros meccs zajlik a túloldalon.”
„Kihez volt legközelebb a labda?”
„A mérkőzésvezetőhöz?”
„Az tíz méter!”
Gulbis végül nem tehetett mást, beletörődött a sorsába, mindenesetre a sérelmeit nem tartotta magában, nemes egyszerűséggel pöcegödörnek nevezte a tenisztornát. „Pöcegödörbe kényszerítenek minket, és aztán még figyelmeztetnek is” – méltatlankodott. A történtek ellenére Gulbis megnyerte a meccset, ráadásul csodával határos módon két szettben, a második kört viszont már nem élte túl, sérülés miatt feladta az elemekkel és az idegeivel vívott küzdelmet.
Forrás: tennis.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Western & Southern Open
ATP Cincinnati: Isner három szettben győzte le Kordát
4 ÓRÁJA
Western & Southern Open
ATP Cincinnati: Medvedev - Shapovalov
6 ÓRÁJA