Getty Images

Mi a pokol történik a női teniszben?

Mi a pokol történik a női teniszben?
By Eurosport

The 12/10/2017 at 16:29Updated The 12/10/2017 at 17:03

Miként kerül valaki a világranglista élére?

Most nem arra gondolok, hogy miként fordulhat elő az, hogy Sloane Stephens friss Grand Slam-győztesként két tornán összesen hét játékot tud nyerni, pedig az ellenfelei mindössze a 77. és az 55. helyen állnak a világranglistán. Még csak nem is arra, hogy Konta Johanna, a világranglista 7. helyéről indulva augusztus óta nem nyert meccset, és ha valami csoda nem történik ismételten lemarad a világbajnokságról. Hiszen Konta öt veresége zsinórban sehol sincsen Kiki Mladenovic sorozatához képest, aki most már kilencszer kapott ki zsinórban, és Wimbledon óta mindössze egy meccset tudott fogni, még júliusban Washingtonban.

Simona Halep of Romania poses with a bouquet after becoming world number one

Simona Halep of Romania poses with a bouquet after becoming world number oneGetty Images

Ilyen rossz szériák a férfi teniszben is előfordulnak, bár ha megpróbáljuk azért a fenti példákba behelyettesíteni Rafa Nadal, Marin Cilic és David Goffin nevét, úgy hiszem, mosolygunk rendesen. Mennyire reális az, hogy Rafa hét játékot nyer a US Open-döntő utáni két meccsén, Cilic augusztus vége, Goffin pedig július vége óta nem nyer meccset?

Nagyjából annyira, mint az, hogy a férfi tenisz világelsőinek negyede ne legyen Grand Slam-győztes.

Simona Halep ugye a női tenisz 25. világelsője, egyben a hetedik, aki soha nem nyert Grand Slam-tornát. El tudjuk ezt képzelni a férfiaknál? Aligha. Náluk eddig 26 világelső volt és csak Marcelo Rios nem nyert Grand Slam-tornát. Félreértés ne essék, nem Halep világelsőségével van bajom, ő lehetne akár a női tenisz Riosa, hiszen az idei ranglista szempontól tényleg egy különleges év: az egyik GS-győztes szült, a másik a semmiből nyert, a harmadik most szorult pár ponttal a második helyre, a negyedik pedig sokáig sérült volt. Azzal, hogy Simona Halep egy ilyen évben az élre ugrik, nincsen semmi baj, még talán akkor se, ha két Grand Slamen is az első körben búcsúzott.

Simona Halep tout sourire et nouvelle n°1 mondiale après son succès contre Jelena Ostapenko en demie à Pékin

Simona Halep tout sourire et nouvelle n°1 mondiale après son succès contre Jelena Ostapenko en demie à PékinGetty Images