Juan Martin del Potro utoljára térdműtétje előtt 2019 júniusában lépett pályára, és továbbra is bizonytalan, vissza tud-e egyáltalán térni. Nemrégiben arról beszélt, térde továbbra sem javul, ennek ellenére méltó módon szeretné befejezni pályafutását.


Az argentin állandó sérülések, kihagyások és visszatérések után 2019 júniusa óta nem játszott mérkőzést. A világranglista 128. helyére csúszott vissza, teniszezni továbbra sem képes, de a konditeremben súlyt már emelget. Állapota sajnos jelentősen nem javul, így továbbra sem biztos, hogy látjuk-e még teniszezni őt. Az azonban egyértelmű, Del Potro mindent megtesz azért, hogy visszatérjen. Egy ESPN-podcastban sérülése mellett a 2009-es Roland Garros elődöntőről és Nick Kyrgiosról is beszélt.
„A térdem továbbra is problémákat okoz. Vannak jobb napok, de olyanok is, amikor óriási a fájdalom. Mint mindenkinek, aki térdproblémákkal küzd, fáj, miközben létrára mászom, súlyt emelek, és az időjárásra is érzékeny vagyok. Nehéz megtalálni a visszavezető utat, de szeretném úgy befejezni a pályafutásom, ahogy azt megérdemelném.”
Tokyo 2020 men
Djokovic már a negyeddöntőben - videó
30 PERCE

JuanMartinDelPotro.jpg

Fotó: Eurosport

Del Potro elárulta, családja is erősen motiválja őt a visszatérésben, szülei korábban sosem utaztak vele a nagy tornákra, álma, hogy elvigye őket egy Grand Slam-viadalra.
„A szüleim még sosem jöttek velem Grand Slam-tornákra, hogy megnézzenek játszani. Amikor az emberek kérdezik, hogy visszatérek-e, ez az egyik fő motivációm. Játszanom kell újra, hogy el tudjam vinni a szüleimet egy nagy tornára. Aztán mondanám: ’Roger (Federer), gyere és üdvözöld a szüleimet, Tandilból jöttek.”
Az argentin a 2009-es Roland Garros elődöntőjéről is megemlékezett, amikor is emlékezetes mérkőzésen 2:0-s szettelőnyről kapott ki Roger Federertől, aki később meg is szerezte pályafutása egyetlen Roland Garros-győzelmét. Del Potro még mindig keserű szájízzel emlékszik vissza arra az összecsapásra.
„Roger Federer és én is tudtam, hogy aki megnyeri a mérkőzést, az lesz a Roland Garros bajnoka, mert a döntőben Söderling az ellenfél. Megvolt az esélyem, de nem tanultam a hibáimból. Úgy hagytam el a pályát, hogy igazi vesztesnek éreztem magam, azt gondoltam, inkább másik sportágat kellene választanom. Nem tudtam büszke lenni arra, hogy eljutottam az elődöntőig. Úgy éreztem, ez volt az első lehetőségem, hogy Grand Slamet nyerjek, és én elszúrtam. Nagyon fáj ez a mérkőzés.”

DelPotro-Federer.jpg

Fotó: Eurosport

Az argentint a tenisz ’rosszfiújáról’, Nick Kyrgiosról is kérdezték, Del Potro pedig elárulta, annak ellenére, hogy az öltözőben általában kifejezetten jófej, nem különösebben kedveli az ausztrált.
Személy szerint én nem kedvelem őt. A nézők és a játékostársak iránti tiszteletet illetően átlépi a határokat. Előfordul, hogy nagyos tréfás az öltözőben, olyankor igazán szórakoztató. Federer is volt, hogy ütőt tört pályafutása elején, de fejlődött, és ma ő az egyik legnagyobb példakép pályán és azon kívül is. Ahhoz, hogy ne szállj el, fontos, hogy legyenek melletted olyanok, akik megmondják, ha valamit rosszul csinálsz.”
A Del Potro térdéről érkező hírek meglehetősen aggasztóak, az argentin a javulás reményében legutóbb Roger Federer orvosát kereste fel. Visszatérése egyre reménytelenebb, csak bízni tudunk benne, hogy miként DelPo is szeretné - pályafutásához és tudásához méltóan - a pályán fejezné be teniszkarrierjét.
via és via
Tokyo 2020
Djokovic már a negyeddöntőben
44 PERCE
Tokyo 2020
Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát
3 ÓRÁJA