A teniszpályára való visszatérésére készülő Roger Federer legalább annyira izgatott az újbóli meccsdrukk miatt, mint rajongóinak milliós tábora világszerte. A dohai ATP 250-es torna második kiemeltje, immáron a Közel-Keleten tartózkodva helyi gyerekek kérdéseire válaszolt egy a torna által szervezett Instagram kérdezz-feleleken.


Húsz Grand Slam-győzelemmel, valamint több mint 1500 hivatalos mérkőzéssel a háta mögött vág neki a 2021-es szezonnak Roger Federer. A 2020-as szezon jelentős részét kihagyó svájci szupersztár 2012 óta nem lépett pályára a Katar Openen, de 250-es besorolású tornán is legutóbb 2018-ban szerepelt Stuttgartban. Dohai indulásának is elsősorban saját maga tesztelése áll a középpontjában, szeretné ugyanis éles versenykörülmények között lemérni, hogy a biztató edzésmunka mire lehet elegendő. Amíg azonban karrierje döntő részét nagy stadionok tömött lelátói előtt játszotta végig, Dohában buborékba zárva, a családja nélkül kénytelen a napjait tölteni, a stadionban pedig maximum kétezer néző előtt léphet pályára. Mivel tenisz szempontból 2020 jelentős része kiesett számára, nincs közvetlen tapasztalata sem a buborék létről, sem pedig a zártkapus, vagy éppen limitált számú néző előtti játékról. Úgy tűnik tehát, hogy a tenisz olyan próba elé állítja Federert, amellyel hosszú és eredményekben gazdag pályafutása alatt eddig még nem találkozott. A svájci legenda a torna előtt egy Instagram adásban kérdésre válaszolva beszélt arról, hogyan készül erre a merőben új helyzetre:
„Igazából magam is kíváncsi vagyok arra, hogyan zajlik majd minden. Több mint egy évet hagytam ki, a COVID-időszak alatt még nem is játszottam. Remélem, hogy azért lesz némi hangulat a stadionban. Láttam pár videót a múlt heti női versenyről: az alapján, amit ott láttam, szerintem rendben lesz a dolog.”
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
EGY ÓRÁJA
Korántsem lesz ismeretlen Federer számára a Katar Open, korábban ugyanis nyolc alkalommal pályára lépett itt, háromszor pedig meg is nyerte a tornát. 2005-ös győzelme alkalmával például a döntőben azt az Ivan Ljubicicet győzte le, aki manapság edzői stábjának Severin Lüthi melletti oszlopos tagjaként immáron hosszú évek óta az ő sikereiért küzd. A svájci egyébként magával szemben különösebb elvárásokat nem támaszt, mint elmondta, valóban erőfelmérőnek tekinti a dohai, majd a jövő heti dubaji versenyt is, eredménykényszer egyik helyszín esetében sem merülhet fel. Utóbbit igazolja az a tény is, hogy az arab világban teljesített tornákat követően Federer nem lesz ott Miamiban, helyette inkább ismét az edzőpályák felé veszi az irányt, készülve a nagy célra, azaz a wimbledoni tornára.
Federer: "Tudom, hogyan kell teniszezni. Ha van valami, ami miatt aggódom, az a térdem." | Eurosport
Most már tényleg nem kell sokat várni, hogy Roger Federert ismét teniszpályán láthassuk - technikailag ez meg is történt, hiszen a közösségi oldalain igencsak aktív volt az előző napokban. Bár a visszatérésig vezető út hosszabb volt a tervezettnél, a svájci a dohai 250-es verseny előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: nem igazán gondolkodott el a visszavonuláson.
A közel sem sablonkérdések sorában Federert arról is faggatták, melyik a kedvenc borítása. A svájci válaszában nem hazudtolta meg magát, kedvencként ugyanis a füvespályát jelölte meg, nagyban köszönhetően nyolc wimbledoni sikerének. Mint elmondta, gyerekkorában a fű volt a domináns borítás, amely csak később, a keménypályák megjelenésével szorult háttérbe, klasszikus jellegét azonban megőrizte, a wimbledoni tornának köszönhetően pedig presztízsben is az élen jár. Elmondása szerint szintén a füvespályás Grand Slamhez köti élete leginkább meghatározó teniszélménye, amelyként élete első Grand Slam-győzelmét jelölte meg, amelyet 2003-ban aratott Wimbledonban.

000_PAR2003070625295.jpg

Fotó: Eurosport

Roger Federer, második kiemeltként, az első körben erőnyerő, a második fordulóban pedig az utóbbi hetekben jó formát mutató Jeremy Chardy, valamint az Ausztrál Open egyik felvezető versenyét megnyerő Daniel Evans mérkőzésének győztesével találkozik. Egy körrel később a grúz Nikoloz Basilashvili lehet az ellenfél, míg az elődöntőben jó eséllyel Denis Shapovalov vagy David Goffin jöhet szembe. Ha Federer eljut a döntőig, a papírforma szerint a verseny első kiemeltje, Dominic Thiem várhat rá, aki azonban nem mehet biztosra, hiszen az ő ágán szerepel a friss rotterdami bajnok Andrey Rublev is. Ugyancsak a Thiem vezette felső ágra kapott besorolást Fucsovics Márton is, aki a keddi versenynap harmadik mérkőzésén találkozik a Rotterdamban Daniil Medvedevet legyőző Dusan Lajoviccsal. 
via Tennis Majors
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
17 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
17 ÓRÁJA