Ez derült ki abból a levélből, amelyet a szervezet első embere, Andrea Gaudenzi küldött a játékosoknak.

Az idei évtől mind a WTA, mind az ATP egységes módon jelöli az egyes szervezetek által rendezett tenisztornákat annak függvényében, hogy a győztes végül hány ranglistaponttal gazdagodik. Ebben a hierarchiában az egyaránt 2000 pontot termelő Grand Slamek, valamint a férfiak esetében, az ATP világbajnokságot követően, presztizsben, ranglistapontban és pénzdíjban is a kilenc Masters-torna következik a sorban.
Az ATP azzal is elkülöníti ezeket a tornákat, hogy azok időtartama alatt sem 500-as, sem pedig 250-es szinten nem zajlik párhuzamosan másik verseny. A kilencből hét verseny időtartama jelen pillanatban nem haladja meg a szokásos egy hetet, így ez a luxus tulajdonképpen könnyen kivitelezhető. Igaz, idén arra is láthattunk példát, hogy ugyanaznap még Madridban döntőt játszott Alexander Zverev és Matteo Berrettini, míg Rómában már nekikezdtek az ottani verseny első fordulójának.
Australian Open
Egyik legnagyobb riválisa Djokovic mellé állt vakcinaügyben
23/10/2021 09:58
A két kivételezett torna két nagyon népszerű észak-amerikai verseny, az úgynevezett Sunshine Double-t alkotó Indian Wells és Miami párosa. Ez a két verseny alapesetben egymást követi a naptárban, 2020-ra, és némiképp 2021-re azonban ritkán mondhatjuk azt, hogy ez az alapeset. Egy évvel ezelőtt mindkét versenyt elsöpörte a COVID-járvány, idén pedig Miamiban megrendezték a maguk versenyét a szokásos márciusi időpontban, Indian Wellsben azonban egy teljesen ismeretlen időpontban, október 7-én rajtol az idei verseny.
A tornát övező körítés miatt Indian Wellst nemes egyszerűséggel csak az “ötödik GS”-nek szokás nevezni, és mi tagadás, az immáron a Miami Dolphins NFL-csapat arénájában zajló helyi torna is közel áll a major színvonalhoz. Andrea Gaudenzi, az ATP elnöke a minap levélben értesítette a játékosokat, hogy a szervezet elnöksége támogatott egy intézkedéscsomagot, amely konkrét változtatásokat vezet be néhány 1000-es torna lebonyolításában.
Az olasz sportdiplomata tájékoztatása szerint napirenden van, hogy Miami és Indian Wells mintájára további öt Masters-torna (Madrid, Róma, Cincinnatti, Montreal/Toronto, Shanghai) időtartamát is tizenkét napra növeljék a mostani egy hétről. Az ATP ezzel együtt felhagyna azzal a gyakorlatával, hogy Masters-ek idején nem folyhat másik verseny, jellemzően a 250-es kategóriából. Az ötlet közel sem annyira elvetendő, mint amennyire elsőnek hangzik, hiszen a 250-es tornák mezőnye általában nem azokból a játékosokból kerül ki, akik 1000-es tornákon a legjobb nyolcig, vagy annál is tovább jutnának. Ráadásul, a figyelem elterelése miatt a Mastersek árnyékában zajló 250-esek egy kis anyagi támogatásra is számíthatnának négyszer annyi ponttal kecsegtető társaiktól.
Gaudenzi levele nem tesz említést egy esetleges tizedik torna létesítéséről a Grand Slamek mögötti szinten, pedig a nyár folyamán ez a lehetőség komolyan felvetődött. A jelenlegi kilenc torna ugyanis csak a salakot és a keménypályát fedi le a borítások közül, a füvespálya így egyelőre “csak” Grand Slammel rendelkezik. A terv megvalósítását jelentősen nehezíti a nagyon rövid füves szezon (ami ráadásul idén egy héttel még rövidebb is volt), valamint a szóba jöhető rendezők szűk köre. Utóbbi kapcsán reálisan továbbra is a jelenleg 500-as licensszel bíró Halle és London (Queen’s Club) jöhet szóba.
Az ATP első emberének levele egyébként annak a Stratégiai Megállapodásnak az első körvonalazódó döntéseiről számol be, amellyel a Novak Djokovic és Vasek Pospisil vezette Professional Tennis Players Association (PTPA) nevű szervezet élesen szembehelyezte magát. Djokovicék akkor leginkább azt sérelmezték, hogy az ATP a játékosok megkérdezése nélkül akar 10-20 évre hatályos döntéseket hozni, ezzel szemben a mostani levél világosan kiköti, hogy minden egyes ötlet döntési erőre emelkedése további megbeszélések után történhet. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az ATP a tárgyalóasztalhoz még véletlenül sem a PTPA-t fogja meghívni, hanem a saját játékostanácsát, amelyet egykoron épp Djokovic vezetett.
Az 1000-es versenyek időtartama mellett szó van arról is, hogy belenyúljanak a pénzdíjakba is. Egyrészt mintegy 2,5%-kal emelnék az alapdíjazást, ez jó eséllyel aligha nyugtatja meg a korábbiakban a csökkenő pénzdíjak miatt kesergők közül például John Isnert. Ami inkább felvillanyozhatja viszont, hogy bevezetnének egy bónuszkeretet, ami az egész torna profitjának felét osztaná vissza a játékosoknak.
Andrea Gaudenzi érthetően lelkesen értékelte az általa jegyzett levélben foglaltakat, egyértelmű sikerként elkönyvelve az irányt:
Ezek a reformok előrébb viszik a sportágunkat és hozzájárulnak, hogy a játékosok és a tornák szervezői egyenlő partnerségben legyenek az ATP-vel. A fentiekkel újabb lépéseket teszünk a teljes transzparencia irányába, amelyet érdekeink maximális egyesítésével is erősíthetünk.
A hétvégi Laver Kupát követően 2021-ben még Indian Wellsben (okt. 7-17), valamint Párizsban (nov. 1-7) rendeznek ATP Masters 1000 besorolású versenyt.
ATP Tornák

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Djokovic szája íze szerint csavarhatnak egyet az ausztrál járványügyi intézkedéseken
22/10/2021 15:38
Tenisz
Fucsovics a top 30, a magyar lányok a top 100 felé tehetnek nagy lépést
21/10/2021 12:49