Rafael Nadal ez előzetes terveivel ellentétben mégsem indul a rotterdami tenisztornán, ami azt jelenti, hogy a friss Ausztrál Open-döntős Daniil Medvedev megelőzheti őt a világranglistán. Ehhez az orosz teniszezőnek minimum döntőt kellene játszania a fedett pályás versenyen, ami a mezőny összetételét és a formáját figyelembe véve nem lehetetlen feladat.


Medvedev esélyeshez méltó módon kezdte az idényt: az ATP-kupán győzelemre vezette az orosz válogatottat, majd az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon is egészen a döntőig menetelt. Ott ugyan simán kikapott Novak Djokovictól, elégedett lehet a teljesítményével, ráadásul a világranglistán is nagyot lépett előre: jelenleg a karriercsúcsot jelentő 3. helyen jegyzik, és nagyon közel került Nadalhoz, csupán 115 pont a lemaradása. Ezt a jövő héten kezdődő rotterdami fedett pályás versenyen akár be is hozhatja.
Mivel a hátsérüléssel bajlódó 20-szoros Grand Slam-győztes visszalépett a tornától, Medvedevnek a saját kezében van a sorsa: amennyiben legalább a döntőig eljut, megelőzi Nadalt a sorban. Bár az 500-as versenyeken már az elődöntőért 180 pontot osztanak szét, ez nem lenne elegendő, mivel a pontszámítás során csak a négy legerősebbet veszik figyelembe az 500-as kategóriából. Vagyis a bécsi negyeddöntőjével megszerzett 90 pontja kikerülne a rendszerből, amely hiányt le kell dolgoznia az előzéshez.
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
EGY ÓRÁJA
Nadal 2009 óta nem szerepelt a rotterdami tornán, akkor a döntőben állította meg Andy Murray. Ezúttal a fizikai állapota miatt nem tud rajthoz állni: ugyanaz a sérülés gyötri, ami miatt kihagyta az ATP-kupát, és ami miatt heteken át csak limitáltan tudott edzeni. Az Ausztrál Openen azért így is jól ment neki a játék, végül a negyeddöntőben kapott ki a 0-2-ről felálló Stefanos Tsitsipastól. Nadal neve egyelőre szerepel a Miami Open indulói között, ám nem lenne nagy meglepetést, ha innentől inkább a salakos versenyekre fókuszálna.
Medvedev igazából már az Australian Openen megszerezhette volna a második helyet, ám ahhoz le kellett volna győznie Djokovicot a döntőben. Ez végül nem sikerült, de az orosz így elit társaságba került a maga harmadik helyével: 2005 júliusa óta ő a 19. játékos, akinek sikerült a top 3-ba kerülnie. Az első két helyen még kevesebben jártak: egészen pontosan csak Federer, Nadal, Djokovic és Murray. Rajtuk kívül legutóbb Lleyton Hewitt volt világranglista-2., vagyis ez a négyes 15 éve dominálja a mezőnyt.
Amennyiben az orosznak sikerül maga mögé utasítani spanyolt, az érdekes helyzetet hozhat a világranglistára nézve is, ugyanis Djokovic és Nadal akár már a döntőt megelőzően összefuthatna nagyobb versenyeken. Ehhez viszont arra is szükség lesz, hogy Medvedev legalább úgy teljesítsen a salakos tornákon, ahogyan azt 2019-ben tette: akkor elődöntőt játszott Monte-Carlóban és döntős volt Barcelonában. Összességében 680 pontot véd, amely önmagában nem sok, csakhogy az orosznak nem sok sikerélménye volt ezen a borításon.
via Tennis Majors
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
17 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
17 ÓRÁJA