John McEnroe szerint Nick Kyrgios izgága, meg hisztis, ugyanakkor brutál nagy tehetség. Ezt eddig kábé tudtuk. Úgy tűnik azonban, hogy az amerikainak megoldóképlete is van az ausztrálhoz.
McEnroe vitathatatlanul a leghevesebb, leglobbanékonyabb játékos a sportág történetében. Tele volt indulattal, frusztrációval, amit bárkin levezetett, aki szembejött, beleértve saját magát is persze. A kitörései alapvetően határozták meg azt a karaktert, aki ma bennünk él róla.
Az amerikai egy dokumentumfilmben mesélt arról, hogy már általános első osztályban hihetetlenül pontos jellemzést írt róla egykori tanára.
Tenisz
Kyrgios az egyik balhéját pénzzel elintézte, a neheze azonban még csak ezután jön
06/11/2022 - 14:30
„Észre sem vettem, hogy tényleg olyan iszonyúan kemény vagyok magammal, mint amilyen valójában voltam” – mesélte McEnroe. „Egy maximalista családban nőttem fel, vagy mondjuk úgy, hogy mindig magasabbra vágytunk.”
„Ez hajtott is előre, segített is, ugyanakkor egy ponton túl már akadályozott. Az, hogy soha nem voltam elégedett azzal, bármit is csináltam, nagyon jó drive volt, de azért meg is viselt rendesen.”

John McEnroe

Fotó: Eurosport

„Lenyűgözve láttam, hogy Rafa, Roger és Novak mennyire elszántak, mennyire odaadóak a sportág iránt. Rettenetesen nehéz ilyen kiegyensúlyozottan magas színvonalon játszani, meg lennék lepve, ha bárki mástól, akár csak közel ilyet látnánk a következő 50 évben."
McEnroe elégedett az elkészült dokumentumfilmmel. Büszke arra, hogy sikerült hitelesen bemutatni az útját.
„Az emberek remek betekintést kapnak abba, hogy hogyan érezhettem magam akkoriban, milyen volt az utazás, és hol tartok most. Sokkal érdekesebb, mintha meccseket kezdtünk volna el újra elemezgetni.”
„Sok minden van, amihez az emberek tudnak kapcsolódni. Ott van például az apaság, vagy egyáltalán, hogy mennyire nehéz dolog egy házasság. Túlvagyok egy kemény váláson, de szerencsére kaptam egy második esélyt. Az ilyesmit értik az emberek, át tudják érezni.”

Nick Kyrgios, John McEnroe,

Fotó: Eurosport

McEnroe-t sokan hasonlítják Nick Kyrgioshoz, nem véletlenül. Az ausztrál is éppoly gyakran elveszti a fejét, éppoly labilis, mint amilyen az amerikai volt, ugyanakkor a tehetsége is épp annyira megkérdőjelezhetetlen.
A hétszeres GS-bajnok együtt érez Kyrgiosszal, sőt, a megoldást is látni véli.
„A tenisz egy olyan sport, amely karaktert épít. Néha nem a legjobbat. Ott vagy kinn a pályán egyedül, ami, véleményem szerint, segít az embernek felnőni.”
„A játékosok manapság sokszor eléggé elkényeztetettek. Ütnek egyet a labdába, majd azonnal kinéznek az edzőjükre. Vagy valami történik hirtelen, és már rögtön sportpszichológusra van szükségük. Nem gondolom, hogy egy szakember rossz dolog, de azt sem, hogy már 10-12 évesen járnod kellene hozzájuk.”
„Nick esetében látni kell, hogy nagyon sokan miatta néznek most teniszt, ami jó dolog, hisz új energiákat hoz a sportágba. Valami ilyesmi volt velem is, amikor én megérkeztem.”

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

McEnroe azt mondja, Kyrgios alapvető félelme, hogy retteg kihozni magából a maximumot, mert mi van, ha még úgy is kikap?! Ha a legjobbját nyújtja, és mégsem sikerül nyernie. Szerinte, ha képes lesz vállalni azt, hogy ledobja magáról a bukástól való félelmet, ha egészséges marad, és ha olyan fegyelmezett lesz, mint idén Wimbledonban, lehet belőle Grand Slam-bajnok.
„Mindannyian félünk a kudarctól, és ezt a félelmet próbáljuk a tőlünk telhető legjobban kezelni. Ennek az a legjobb módja, hogy kimész a pályára, és próbálod az akkor lehetséges maximumot kihozni magadból. Nicknek azonban gondjai vannak ezzel.”
„A félelme és a szorongása letéríti őt a megfelelő útról. Úgy érzi, ha kimegy a pályára, és nem képes a legjobbját nyújtani bizonyos játékosok ellen, attól ő rossz ember lesz. Én is megküzdöttem ezzel, úgyhogy pontosan tudom, min megy keresztül.

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

„A létező legkülönbözőbb dolgokkal zavartam én is össze magam, és vontam el a saját figyelmem. Szóval ki vagyok én, hogy megmondjam, mit kellene neki csinálnia? Én inkább úgy viszonyulnék hozzá, mint aki tudja, hogy ő mennyire jót tesz a sportágnak, úgy, mintha a saját gyerekem volna.”
„Ő az a srác, akihez engem a legtöbbet hasonlítanak. Ha fogja magát, és elkötelezi magát a tenisz mellett a következő néhány évben, akkor nagyon sok jó dolgot adhat ennek a sportágnak.”
via részben 7news.com.au
Tenisz
Izgalmas évkezdetet ígér a tenisz vadonatúj vegyes csapatversenye
01/11/2022 - 09:11
Tenisz
Agassi, Sharapova, Wilander – Sztárteniszezők, akik doppingügybe keveredtek
22/10/2022 - 15:39