martina-navratilova-240

Fotó: Eurosport

Mellrákot diagnosztizáltak Martina Navratilovánál. Mindamellett, hogy ez rossz hír, és reméljük, mielőbb felépül, sok fontos tanulsága is van az ő történetének. Ezek a dolgok nem kapcsolhatók szorosan a teniszhez, de mivel a világ legtöbb GS bajnoki címével rendelkező teniszezőnőjéről van szó, nem árt, ha ezen a blogon is foglalkozunk  a témával rajta keresztül. Mert vannak dolgok, amiket már jóval fiatalabban is jól az eszünkbe kell vésnünk.
Az 53 éves Navratilova esetében feburárban derült ki, hogy valami nincs rendben, amikor egy rutin vizsgálat (mammográfia) biopsziás vizsgálata bizonyult pozitívnak. Navratilovánál az orvosok a mellrák DCIS formáját állapították meg, ami szerencsére nem a legsúlyosabb eset, ráadásul nagyon korán vették észre, így kiváló esélyei vannak a gyógyulásra. Orvosa egyenesen azt mondta, hogy az ő betegsége a mellrák diagnosztika lehető legjobb változata.
ATP Eastbourne
Fucsovics hatalmas csatában jutott tovább Eastbourne-ban
10 ÓRÁJA
Lumpektómiát végeztek rajta, azaz a rákos sejteket, vagy a csomót eltávolították, így nem veszítette el a mellét. Májusban hathetes sugárterápián vesz részt, utána pedig várhatóan megggyógyul. A korán diagnosztizált DCIS túlélési esélye 99%.
A legfontosabb tanulság azonban az, amit maga Navratilova mondott:  "Sírtam, amikor megtudtam. Fejbe kólintott a hír, hiszen úgy éreztem, hogy teljes mértékben én irányítom az életemet és a testemet. Aztán hirtelen jött ez, és rájöttem, hogy ezzel szemben tehetetlen vagyok. Volt, hogy 4  évet is kihagytam két mammográfia között. Évről-évre tologattam. Mindenki elfoglalt, de ez nem lehet kifogás. 53 évesen is formában vagyok és helyesen táplálkozom, mégis rákos lettem. Ha még egy évet halogattam volna a vizsgálat elvégzését, nagy bajba kerülhettem volna."
Édesapám radiológus, az ő osztályáról minden második évben küldenek mammográfiás behívót minden 45-65 év közötti nőnek a megyében, időponttal, ingyenes vizsgálatra. Minden második nő szokott csak eljönni, pedig a korán felfedezett betegségnél kiválóak a gyógyulási esélyek.
Vannak dolgok, ahol nem kereshetünk kifogásokat.
ATP Santa Ponsa
Medvedev idén először nyert meccset füvön, Thiem előnyből adta fel
10 ÓRÁJA
Tenisz
Pozitív doppingtesztet produkált, de megúszta az eltiltást az ukrán teniszező
11 ÓRÁJA