Üdvözlet minden kedves salakblogosnak, ezennel kaptok még egy Gábort.
(Ezt még a podcast megpodcastelése előtt írtam.)
Federer rajongói repesnek a boldogságtól, hiszen kedvencük idén remekel: három döntő plusz a melbourne-i elődöntő, valamint Djokovic legyőzése elég okot ad az optimizmusra.
Tenisz
Fucsovics egy helyet rontott, Rublev megelőzte Federert
4 ÓRA
Még akkor is, ha összességében „csak” egy tornagyőzelmet tud felmutatni. Érthető az öröm, mert ugye tavaly a hallei duplavén kívül két elbukott döntője volt, a Grand Slameken pedig mindössze egy elődöntőre futotta.
Ezekhez képest az idei szezonkezdet tényleg bíztató, de erősen kérdéses, hogy sikerülhet-e nyernie még egy utolsó (?) Grand Slam trófeát. Szerintem nem. Egyszerűen kevésnek érzem már az erejét. Két nyert szettes meccseken még nagyon jó tud lenni, de a Grand Slameken ez nem lesz elég. Mert hiába kerül 2-1-es szettelőnybe Nadal, Djokovic vagy Murray ellen, nekik sokkal nagyobb mentális erejük van. Jobban akarják a sikert, és ha működik a testük, akkor fizikailag is erősebbek, mint a svájci. Federernek elég nagy pechje van olyan szempontból, hogy a pályafutása végén három akarat- és szívósságbajnokkal kell megküzdenie.
Másrészt ott van Wawrinka, akinek bizonyítania kellene, hogy nem one-hit wonder. Hogy képes hosszú távon olyan csodásan játszani, mint januárban. De vajon tényleg képes erre? Vagy az is kellett a sikeréhez, hogy a többiek ne játsszanak különösebben jól? Meg az is, hogy minden kockázatvállalása maximálisan bejöjjön?
Persze mindig mindennek az ellenkezője is lehetséges. Előfordulhat, hogy Federer bitang formában játszik, plusz még szerencséje is van és a többi favorit közül néhány kiesik korábban, mások megsérülnek, és akkor esetleg nyerhet még valamit. Leginkább Wimbledont. De ehhez annyi mindennek kell összejönnie, hogy ha fogadni kellene, akkor ellene tennék. Bár aligha kapnék rá értelmes oddsot.
Ahhoz, hogy Federernek komoly sansza legyen megszerezni a 18-dikat, arra van szükség, amit elkezdett, tehát gyors labdamenetekre, rövid játékokra. De alighanem későn kezdte meg a tenisze drasztikus átalakítását. És ezzel a játékkal sem ő a favorit, csak éppen kissé meg tudja növelni az esélyeit. A szinte teljes esélytelenséghez képest. Alighanem a tavalyi, GS-döntő nélküli szezon most már a realitás, és a döntő a meglepetés. Hát még a trófeaemelés!
Wawrinka pedig, bármennyire örülök annak, hogy végre valaki más nyert, mégsem gondolom, hogy többszörös Grand Slam bajnok lesz. Arra tippelek, hogy ez volt az egyetlen Grand Slam, ahol minden sikerült neki, ahol tökéletesen kijött a lépés. Djokovicnak három évig tartott az első után még egy Grand Slam megnyerése. Csakhogy ő 20 évesen lett GS-bajnok, Wawrinka viszont már 28. Attól tartok, nem lesz elég ideje a duplázásra.
Mindezt úgy írom, hogy adja az ég, hogy ne legyen igazam. Nem akarom, hogy három ember dominálja a következő éveket. Legyen minél több esélyes, legyenek új bajnokok. Csak épp nem hiszem, hogy a jelenlegi svájci gárda lesz a megoldás.
Tenisz
Roger Federer fontos bejelentést tett salakszezonjáról
5 ÓRA
Tenisz
Első 1000-es győzelmével Tsitsipas bejelentkezett a Roland Garrosra
16 ÓRA