Le Buzz

Lehet-e még világelső Roger Federerből?

Lehet-e még világelső Roger Federerből?
By Eurosport

The 20/03/2017 at 16:42Updated The 20/03/2017 at 16:48

Nagyot változott a világ három hónap alatt!

Fontos leszögezni, hogy ez az írás nem szigorúan a címben feltett kérdésről szól. Már csak azért sem, mert Fed megnyerte az év két legfontosabb tornáját, fölényesen vezeti az ATP Race-t – majdnem kétszer annyi pontja van, mint a második Nadalnak (mellékszál, de azért ideírom: Murray 10., Djokovic 18.) -, tehát a címben feltett kérdésre nem nagyon lehet mást válaszolni pillanatnyilag, mint azt, hogy:

Persze, már miért ne lehetne világelső az év végére Roger Federerből?

Nem gondolnám, hogy ez az év feltétlen ilyen diadalmenet lesz Roger számára, mint amilyen eddig volt, de az első három hónapban az teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy adott esetben még a világelsőségre is lehet esélye. Az adott esetbent viszont nem véletlen írtam dőlt betűvel, mert azt hiszem, ez volna az igazi téma, nem pedig a lehet-e.

Roger Federer (SUI) celebrates as confetti falls after he defeated Stan Wawrinka (not pictured) 7-6, 6-4 in the men's final in the BNP Paribas Open

Roger Federer (SUI) celebrates as confetti falls after he defeated Stan Wawrinka (not pictured) 7-6, 6-4 in the men's final in the BNP Paribas OpenReuters

Bár azért azt halkan tegyük hozzá, hogy szerintem még Indian Wells előtt is kevesen gondolták volna, hogy a címben feltett kérdésnek lehet relevanciája – én magam legalábbis biztosan nem -, ma pedig tök egyértelműen kell megnyomnunk az igen gombot.

Most viszont az látszik körvonalazódni, hogy adott körülmények között tényleg minden lehetséges. És ez nem Federer érdemeinek csökkentése, mielőtt bárki félreértené azt, amit írni szeretnék – ki az az állat, aki manapság Federer érdemeit csökkenteni merné – hanem kihangsúlyozása annak, hogy azért nem minden feltétlen csak rajta múlik. Jó, tudom, önmagában már ez a félmondat – hogy nem minden csak rajta múlik – is kiveri majd néhányaknál a biztosítékot, de ezzel már végképp nem tudok mit kezdeni.

Roger Federer

Roger FedererAFP