Francesca Schiavone június 23-án töltötte be a 40. életévét. Ünnepelni valója akad bőven, gondoljunk csak a tíz évvel ezelőtt aratott győzelmére a Roland Garroson, vagy arra, hogy most nyitotta meg Sifà névre keresztelt új éttermét Milánóban. 


Schiavone komoly utat járt be a Garros-trófeáig, de a visszavonulása után is kőkemény akadályokkal kellett megküzdenie. Előbb a rákkal vívott meg egy sikeres küzdelmet, majd az idén jött a koronavírus, mely súlyos csapást mért szülővárosára, Milánóra.
"Először egy héttel ezelőtt jutott eszembe a párizsi győzelmem tizedik évfordulója, de csak azért, mert valaki felhívta rá a figyelmem" - mondta Schiavone nem sokkal az étterme kapcsán rendezett szűkkörű összejövetel előtt. "Fú, basszus tényleg... Ekkor kezdtek előtörni belőlem az érzelmek."
Tokyo 2020
Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát
2 ÓRÁJA
"Aztán néhány nappal ezelőtt adtam egy interjút, amelyben megkérdezték, milyen érzelmek kavarognak most bennem. Egyre több minden jött elő, úgyhogy el is döntöttem, hogy az étterem megnyitóját összekötöm egy évfordulós bulival."
Schiavone néhány nappal a 30. szülinapja előtt játszotta a 2010-es Garros döntőjét Samantha Stosur ellen. Ez volt élete első major-döntője, melyben vakmerő megoldásokkal és csodálatos küzdőszellemmel végül két szettben, 6:4, 7:6 arányban legyőzte ausztrál ellenfelét. Családja és barátai elképesztő szurkolást produkáltak a Philippe Chatrier salakján. Pólójukkal azt hirdették, 'Semmi sem lehetetlen'. És igazuk lett, tényleg nem volt az.
"Nem néztem vissza túl sokszor a döntőt. A karantén alatt felhívtak a barátaim, hogy egy csomó meccset ismételnek. Flavia Pennettáét, Fabio Fogniniét, Roger Federerét és az enyémet is. Rengeteg üzenetet kaptam, hogy most jön a negyeddöntő, most jön az elődöntő... Nem jellemző, hogy visszanézzem a meccseim, de néha azért előfordul."
Schiavone befejezi | Eurosport
Francesca Schiavone, miután vereséget szenvedett a hobarti tenisztorna első fordulójában, bejelentette, hogy az idei lesz az utolsó szezonja a Tour-on. A Jana Fett ellen 6:3, 6:2 arányban elveszített meccs után Schiavone a következőket nyilatkozta: "Túl sokat hibáztam és nagyon nehezen találtam a ritmust." A Roland Garros 2010-es bajnoknője már húsz éve a mezőny egyik legkarizmatikusabb egyénisége.
Schiavone az olyan apró részletekre, mint a második szett rövidítésben bevállalt váratlan megoldásai nem igazán emlékszik. Sokkal inkább azokra érzelmekre, melyek a döntő előtt és után kerítették hatalmába.
"Megvan az a pillanat, mielőtt felmentem volna a pályára. Emlékszem arra, hogy megcsókoltam a salakot. Arra is emlékszem, hogy a döntő után odarohantam a csapatomhoz, hogy megöleljem őket. Ezek kitörölhetetlenül megvannak. Ezek olyan szép és maradandó emlékek, hogy testem-lelkem minden apró zugában őrzöm őket."
Nagyon gyakran a test és a lélek együttes ereje kellett ahhoz, hogy két vállra fektesse a legnagyobb ellenfeleit. Karrierje során valamennyi Grand Slam-tornán eljutott minimum a negyeddöntőig, a Garroson kétszer is döntőzött, a világranglistán pedig a negyedik hely volt a legjobbja. 2018-as visszavonulását követően remekül kezdődött az edzői pályafutása is, hisz Caroline Wozniacki az ő irányítása mellett jutott döntőbe Charlestonban, 2019-ben. Jött azonban a rák, mely, legalábbis egyelőre megálljt parancsolt ennek az új karriernek.
"Belefogtam valami újba, de aztán beteg lettem. Az az év rettenetesen nehéz volt. Hirtelen minden megváltozott, nem tudtam utazni, nem találkozhattam olyan emberekkel, akikkel kellett volna. Aztán, amikor jobban lettem, jött a COVID-19. Minden projektem teljesen új irányt vett."
Ahogy a járvány kezdett alábbhagyni Milánóban, egy új álom lehetősége villant föl előtte, amelyből végül megszületett a Sifà nevű étterem ötlete. 
"A párom és én úgy döntöttünk, hogy együtt vágunk bele. Előtte persze megkérdeztem tőle, hogy csinálná-e akkor is, ha én esetleg nem tudnám. Igent mondott, úgyhogy többé semmi sem tarthatott vissza. Az előbb épp takarítottam és ablakot mostam. Nagyon boldog vagyok. Boldoggá tesz, hogy itt lehetek, és tehetek valamit magunkért."
"Az élet megy tovább. Most egészséges vagyok. A jövőt persze nem ismerem, de tisztában vagyok vele, hogy ez a betegség bármikor újra támadhat. Ami történt, megtörtént. A lényeg, hogy most fantasztikusan érzem magam."
Francesca Schiavone legnehezebb csatáját vívta meg | Eurosport
Állítása szerint legyőzte a rákot Francesca Schiavone olasz teniszező, aki 2010-ben megnyerte a francia nyílt bajnokságot. A tavaly visszavonult, 39 éves ex-játékos a közösségi oldalán tudatta, azért nem jelentkezett 7-8 hónapig, mert daganatos betegséget diagnosztizáltak nála. "Ez volt a legnehezebb csatám, és nagy örömömre megnyertem.
Nem zárja ki, hogy visszatér az edzősködéshez, de most az a legfontosabb a számára, hogy élvezze az életet. Mert, mint mondja, az élet maga az ünnep.
"Mást sem csinálunk, csak rohanunk. Én azonban a velem történtekből megtanultam, hogy élveznünk kell az életet. Tíz éve annak, hogy megnyertem a Garrost. Azt hiszem, megérdemlem, hogy egy kicsit együtt legyek a barátaimmal, és kiélvezzem ezt a pillanatot. Most nagyon elöntöttek az érzelmek, sokkal jobban, mint arra számítottam..."
wtatennis
ATP Kitzbühel
Nemcsak az olimpián teniszeznek: Kitzbühelben máris búcsúzott az umagi tornagyőztes
16 ÓRÁJA
Tokyo 2020 women
Kiesett a Roland Garros címvédője Tokióban
21 ÓRÁJA