Iga Swiatek nyerte az Adelaide-ben megrendezett WTA 500-as versenyt, miután a szombati döntőben két szettben legyőzte a verseny második kiemeltjét, a svájci Belinda Bencic-et. Az immáron a világranglista 

TOP 10

 felé kacsintgató lengyel tinédzser győzelmét követően a WTA Insider podcast aktuális adásának vendégeként vallott arról, mennyire ismeri ő maga a saját játékát, mivel helyettesíti a sikeres érettségi miatt kieső matek házikat, illetve, hogy mennyire érzi játékát fenyegetőnek az egyes borításokon.


A teljes tenisz közvélemény, nézők, szakértők és maguk a játékosok is a csodájára jártak Iga Swiatek-nak, aki tulajdonképpen a semmiből előbukkanva nyerte meg a 2020-as Roland Garros-t. Nem is annyira a győzelem ténye keltett felűnést, hiszen a korábbi bíztató ifi- és junior eredmények (ifjúsági olimpiai bajnoki cím, junior Wimbledon győzelem) azért előrevetítették egy sikeres felnőttkarrier lehetőségét, hanem sokkal inkább a mód hökkentett meg mindenkit. A még mindig csak tizenkilenc esztendős varsói játékos ugyanis szettveszteség nélkül, lehengerlő játékkal masírozott végig egy olyan mezőnyön, ahol korábbi Grand Slam döntősök (Marketa Vondrousova, Eugenie Bouchard), valamint korábbi Garros-bajnok és világelső (Simona Halep) is szembejött. Az idei Ausztrál Open első három köre kísértetiesen hasonlított a párizsi performanszra, a nyolcaddöntőben azonban Simona Halep visszavágott a franciaországi vereségért, és megállította a fiatalt lengyelt. Swiateknek azonban cseppet sem szegte kedvét ez a vereség, sőt, így a későbbiek ismeretében, inkább csak méginkább felpörgette.
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság után ugyanis maradt Ausztráliában, Melbourne-ből Adelaide-be átutazva pedig elindult a helyi WTA 500-as tornán. Itt aztán elővette az egyszer már sikerrel alkalmazott „Garros-módszert”, és öt lehengerlő sikert követően megszerezte karrierje második felnőtt tornagyőzelmét. Teljesítményéről sokat elmond, hogy a Madison Brengle elleni első körös 6-3, 6-4-re végződő mérkőzése volt a legszorosabb...
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
4 ÓRÁJA

000_93W3MQ.jpg

Fotó: Eurosport

Ausztráliai sikerét követően Swiatek a WTA Insider podcast vendége volt, ahol szorosan a játékát illető kérdéseken túlmenően pályán kívüli témákat is érintve nyilatkozott.

Rend a lelke mindennek


„Csak a szokásos, minden egyes mérkőzést és labdamenetet ugyanúgy kell kezelnem, odafigyelve a legapróbb részletekre is.” ─ válaszolta az immáron kétszeres WTA tornagyőztes lengyel játékos azt a kérdést firtatva, vajon mi lehetett adelaide-i sikerének kulcsa. Saját elmondása szerint napról napra jobban érezte magát az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt, ez pedig sikeresen ki is csúcsosodott az elért eredményben. A fiatal kora ellenére már most láthatóan óriási alázattal és koncentráltsággal játszó Swiatek a döntőt követően még a pályán elmondta, hogy úgy érzi, vannak hetek, amikor jó értelemben bekattan valami, és olyankor minden jól sül el. Ezt a fajta kattanást azonban egyértelműen az elvégzett munka eredményének tekinti, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy az ilyen ihletett állapotot egy teljes szezonon keresztül lehetetlen fenntartani.

000_93T9MV.jpg

Fotó: Eurosport

Valós veszély valamennyi borításon


Iga Swiatek játékát korábban szokás volt leginkább salakra valónak tekinteni, adelaide-i sikerével azonban immáron keménypályán is fel tud mutatni komolyabb győzelmeket. Ha ehhez hozátesszük, hogy juniorként Wimbledonban is nyerni tudott, borítások tekintetében nem találunk olyat, ahol a fiatal lengyel teniszező ne lenne veszélyes aktuális ellenfelére. A múlt heti ausztráliai produkciót megelőzően Swiatek negyeddöntőbe sem tudott jutni keménypályán, Adelaide-ben azonban meg sem állt a végső sikerig.
„Nem hiszem, hogy a borítás különösebben befolyásoló tényező lenne ─ ha mentálisan és fizikálisan is rendben vagyok, bárhol nyerhetek. Szerencsésnek érzem magam, hogy tulajdonképpen bárhol képes vagyok a játékomat az aktuális borításhoz igazítani. Nagyon remélem, hogy ez így marad a jövőben is.”
„Füvön ugyanakkor még bőven van mit fejlődnöm, idén és jövőre szeretnék is ezen dolgozni.”


Kiszámíthatatlanságból fakadó dominancia


Az Adelaide-ben a fináléban legyőzött Belinda Bencic nyilatkozta Swiatekkel kapcsolatban, hogy a legnehezebb az, hogy egyszerűen nem lehet felkészülni arra, amit játszani fog. A lengyel játékos nem követ sztenderdeket, nincsenek bevált kombinációi, ez az ösztönből jövő kiszámíthatatlanság pedig teljesen felemészti a háló másik oldalán boldogulni próbáló ellenfelet.
„Azt hiszem a kiszámíthatatlanságom abból fakad, hogy sokszor játszom ösztönből. Próbálunk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a taktikára, ebben érzem, hogy fejlődnöm kell. Amikor ösztönből játszom, akkor valóban nehéz bármire is felkészülni, sőt olyankor még önmagamat is meg tudom lepni egy-egy megoldással.”

000_93W3P3.jpg

Fotó: Eurosport


Matekházi helyett legózás


Swiatek felkészülésének hangsúlyos részét teszi ki a mentális erőnlét komoly szinten tartása. A korábbi vitorlázó, manapság sportpszichológusként dolgozó Daria Abramowicz központi tagja a lengyel tini stábjának, egy korábbi interjúban mesélt arról, hogy a tehetséges játékos rendszerint a matekházijának megoldásával melegített egy-egy mérkőzésére. A szakember szerint Swiatek ugyanis kedveli a szabályokon alapuló rendszereket, egy-egy logikai feladat megoldása pedig ennélfogva kellőképpen felpörgette az aktuális tenisz mérkőzésére. Mivel azonban az időközben sikeresen teljesített érettségi miatt matekházival ezentúl nem kell foglalkoznia, új agytorna módszert kellett keresni.
„Daria ötlete volt, hogy kezdjek el legózni. A dolog tökéletesen bevált, hiszen én eleve nagyon szeretek logikus rendszerekben gondolkodni és építeni. Korábban a matek is azért működött, mert mindent képletek és szabályok, tehát rögzített keretek között kellett megoldani. Ha belegondolsz, maga a teniszpálya is egy rögzített terep, világos szabályokkal.”
„A legózás azért is jó, mert képes kizökkenteni azokból az időszakokból, amikor nem megy a játék. Amikor egy labdamenetet sem vagyok képes megfelelően felépíteni, ott van nekem a lego, ahol kiélhetem az építési vágyaimat.”

A „világ végén” is otthon


Az Adelaidet is magában foglaló Dél Ausztrália állam, a legutóbbi kimutatások szerint, mintegy ötezer lengyel bevándorló otthona – ez a harmadik legnépesebb lengyel kolónia Ausztráliában. A podcast-interjú végén az immáron a világranglista 15. helyén jegyzett teniszezőt azzal kapcsolatban is kérdezték, milyen érzés volt a mérkőzésről-mérkőzésre növekvő lengyel kolónia előtt játszani?
„Elképesztő volt. Nem is tudtam, hogy ennyi lengyel él errefelé, de most már megjegyzem, és eszemben lesz, amikor visszatérek ide jövőre. Óriási lökést adott a közönség jelenléte, hiszen amikor labdamenetek között hallod a sikítást és a tapsot, érzed, hogy valamit jól csinálsz. Úgyhogy nagyon örülök, hogy itt lehettek.”
via WTA
Davis Cup
Így szerzett vezetést Kanada a Davis-kupa-döntőben
20 ÓRÁJA
Davis Cup
Auger-Aliassime biztosította be Kanada első Davis-kupa-győzelmét
20 ÓRÁJA