Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem is kell a Nagy Hármas, a Laver Kupa már egy intézmény

Nánási Antal

Frissítve 21/09/2021 - 11:02 GMT+2

Miután kellőképpen kialudhattuk magunkat a kétheti folyamatos éjszakázás után, a sportág férfi mezőnye furcsa időszakba lép.

Laver Kupa 2022 London

Fotó: SID

Bő egy héttel a US Opent követően az elmúlt hét teljes csenddel telt a tenisz világában, hiszen egyetlen tornát sem rendeztek ATP szinten Daniil Medvedev karrierje első GS-győzelmének megszerzése után.


Az október 7-én rajtoló Indian Wells Mastersig csak és kizárólag a legalsó szinten rendeznek tornákat, hiszen Nur Sultan, Metz, San Diego és Szófia egyaránt 250-es versenyeknek ad otthont a következő napokban. Lesz azért egy nagy durranás még az “ötödik Grand Slam”-nek is nevezett Indian Wells előtt, az előttünk álló hétvégén rendezik ugyanis Bostonban a Laver Kupát.
A negyedik kiadását élő, ennélfogva most már hagyományosnak nevezhető verseny egy évvel ezelőtt, sok társával együtt, a COVID-járvány áldozata lett, 2021-ben a jelek szerint azonban már semmi állhat a verseny útjába. Roger Federer a golfozók Ryder Kupájának mintájára életre hívott Európa és a Világ teniszpárbaját jelentő tornája a 2017-es prágai első verseny óta töretlen népszerűségnek örvend, nem csoda, hogy két évvel ezelőtt az ATP annak ellenére emelte be a hivatalos versenynaptárába, hogy sem pénzdíj, sem pedig ranglistapont nem jár érte. A dedikált hellyel ellenben biztosítottá vált, hogy az esemény ne essen egybe más nagy tornával, hogy a két csapatot képviselő 6-6 játékos zavartalanul odakoncentrálhasson a hétvége történéseire.
picture

Rafael Nadal and Roger Federer of Team Europe celebrate in the locker room after winning the Laver Cup during Day Three of the Laver Cup 2019 at Palexpo on September 22, 2019 in Geneva, Switzerland

Fotó: Getty Images

Az eddigi három tornán eddig a svájci ötletgazda képviselte az állandóságot, míg Rafael Nadal csak 2018-ban hiányzott. A 2017-es prágai esemény kis túlzással arra volt felhúzva, hogy a két legenda egymás oldalán párosozott, amire máshol aligha lehetett volna példa. Novak Djokovic 2018 kivételével eddig távol maradt ettől az eseménytől, és nem lesz ez másképpen idén sem, a világelső ugyanis legközelebb jó eséllyel csak Indian Wellsben lép pályára. Mivel Nadal és Federer számára sérülés miatt már korábban véget ért a szezon, először rendeznek Laver Kupát a Nagy Hármas tagjai nélkül. Ez pedig merőben új helyzetet teremt a csapatversenyt megelőzően.
“A mostani esemény nagy teszt lesz a számunkra így, hogy a Nagy Hármas egyáltalán nem képviselteti magát.” - mondta Tony Godsick, a Laver Kupa elnöke, aki civilben Roger Federer ügynöke és egyik legfőbb bizalmasa. A játékosügynök ugyanakkor hozzátette:
“Ugyanakkor szilárd a meggyőződésem, hogy a torna különlegességét nem annyira a játékosok, mint a lebonyolítási formátum adja.”
picture

La joie de Roger Federer et Rafael Nadal, vainqueurs en double lors de la Laver Cup

Fotó: Getty Images

Való igaz, a lebonyolítási rendszer minden emberi számítás szerint garantálja, hogy még a zárónap előtt is nyitott legyen a győzelem kérdése. De képes lehet-e az esemény arra, hogy három napon keresztül megtöltsön egy majd húszezres csarnokot egy olyan sportág eseményeire, amelynek egyrészt nincs komoly beágyazottsága a rendező városban, másrészt az eseményről hiányoznak a sportág élő legendái?
Godsick szerint nincs mitől tartani, a jegyeladási adatok ugyanis kedvező tendenciát mutatnak. A jegyek döntő többsége már a 2020-ra tervezett eseményre elkelt, akkor azonban a járvány közbeszólt, a rendezés pedig meghiusult. A szervezők adatai szerint, a felkínált teljes jegyár-visszatérítési lehetőség ellenére, a jeggyel rendelkezők mintegy 95%-a inkább eltette a 2020-as jegyét 2021-re, és Federerék távollétében is határozott célja, hogy a helyszínen szurkoljon az eseményen.
picture

Nadal levanta el trofeo de la Laver Cup 2019

Fotó: Getty Images

Mire számíthatunk a hétvégén?

Legfőképpen nagyon magas színvonalú, tétmeccseknek is beillő találkozókra, ahol biztos, hogy minden egyes játékos a maximumot fogja hozni. Az Európai csapatot a friss US Open-győztes Daniil Medvedev vezeti, rajta kívül pedig csakis TOP 10-es játékosok (Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev, Matteo Berrettini, Casper Ruud, Alexander Zverev) próbálkoznak meg azzal, hogy negyedik nekifutásra is a kék csapat vigye haza a kupát. A csapat esélyei ellen szólhat ugyanakkor, hogy a Rublev-Berrettini-Ruud trio először mutathatja meg magát ezen a különleges versenyen, a meccsrutin pedig itt, főleg egy döntő tie-break esetén, a szokásosnál is többet számíthat.
Matteo Berrettini og Casper Ruud
A Világ csapat, soraiban ugyancsak három újonccal (Diego Schwartzman, Felix Auger-Aliassime, Reilly Opelka) ellenben negyedjére is megpróbálkozik azzal, hogy a torna történetében először megnyerje a Laver Kupát. Az utóbbi években már megtapasztalhattuk, hogy Nick Kyrgiosból ez a torna a lehető legjobbat hozza ki emberileg, hiszen öröm nézni, ahogyan a sokszor nagyképű és flegma ausztrál igazi csapatemberként küzd és hajtja a többieket a győzelemért. Az ő szempontjából pedig csak hab a tortán, hogy Bostonban a TD Garden lesz a verseny házigazdája – az a csarnok, amelyben az ausztrál kedvenc NBA-csapata, a Boston Celtics is játsza a hazai mérkőzéseit. Személyes véleményünk szerint a 2021-es Laver Kupa lehet a Team World nagy esélye a végső győzelemre.
picture

Nick Kyrgios (L) and Jack Sock at the Laver Cup

Fotó: Getty Images

A Laver Kupa eseményeit természetesen a torna mindhárom napja során kiemelt figyelemmel kísérjük az Eurosport felületein.
Forrás (részben): forbes.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés