Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Laver-kupát negyedszer megnyerő európaiak kiváltságosnak érzik magukat

Takács Márton

Frissítve 27/09/2021 - 15:51 GMT+2

Az európai válogatott egyértelmű, 14–1-es győzelmet aratott Bostonban a világválogatott ellen a férfi tenisz Laver-kupán. Björn Borg csapatának sikere után a főszereplők nyilatkozatai közül válogattunk.

Andrey Rublev, Alexander Zverev és a névadó Rod Laver a Laver-kupával

Fotó: Getty Images

A világválogatott tagjai is jól érezték magukat Bostonban.

Sorozatban negyedik alkalommal nyerte meg a Laver-kupát Európa. Pedig Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer és Dominic Thiem ott sem volt a tornán, így előzetesen arra is lehetett gondolni - Nick Kyrgios célzott erre -, hogy a világcsapat először múlhatja felül Európát. Nagyon nem jött be. Nélkülük is dominált a Borg-csapat.
Az eddigi három kiírást megnyerő európaiak között ott volt a friss US Open-bajnok Daniil Medvedev, mellette további öt top 10–es teniszező, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Andrey Rublev, Matteo Berrettini és Casper Ruud szerepeltek a csapatban, miközben Feliciano Lopez lett a tartalék.
A világválogatottat Diego Schwartzman, Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, John Isner, Nick Kyrgios, Reilly Opelka és tartalékként Jack Sock képviselték.
Az európai csapatot ismét Björn Borg vezette kapitányként, Thomas Enqvist segédletével. Borg szinte végig nyugodt lehetett a kispadon, saját bevallása szerint minden pillanatát élvezte a programnak.
"Nekem személy szerint kapitányként ez a legfontosabb hét az évben" - mondta Borg. "Azt hiszem, mindannyian nagyon boldogok vagyunk, hogy megvédhettük a címünket. Ez a hat srác a tenisz jövőjét jelentik. Hihetetlenül jól teniszeznek. Hihetetlen, amit csapatként összehoztunk, tényleg hihetetlen. Ezek a srácok nagyszerűen játszottak, még akkor is, ha néhány meccs nagyon szoros volt. De minden a mi akaratunk szerint alakult. Nagyon boldog vagyok."
picture

Ezek voltak a Laver Kupa legjobb labdamenetei

Erre a hétvégére riválisokból csapattársak lettek a touron hetente egymás ellen teniszezők. Erre célzott Tsitsipas is, a pályán mutatott képességeiknél is különlegesebb volt szerinte az, hogy milyen jól összeálltak csapatként.
"Szeretnék köszönetet mondani minden csapattársamnak. Mindannyian afféle riválisaim voltak, és jó látni, hogy most egy csapatban játszhattunk, és ugyanazokat a célokat határoztuk meg" – nyilatkozta a görög. "Több, mint öröm volt ezért a trófeáért küzdeni, és azt hiszem, a legfontosabbak azok az emlékek, amelyeket együtt építettünk és alakítottunk ki."
Hozzá hasonlóan a US Open-bajnok Medvedev és a tokiói olimpia aranyérmese, Zverev is hozzászokott már ahhoz, hogy egymás ellen küzdjenek a trófeákért. De ezen a hétvégén a TD Gardenben közösen, egymás oldalán domináltak.
"Ezért voltam a leghálásabb. Mindegyiküknek volt valami, amit fel tudott ajánlani. És ez az élmény annyira rendkívüli, két hihetetlen kapitánnyal és játékosokkal, akik hajlandóak mindent megadni ezért az eseményért. Kiváltságosnak érzem magam, hogy ott állhatok, ahol most vagyok, és hogy a legjobbaktól tanulhatok, és ők történetesen a csapattársaim." – zárta mondandóját a világranglista-3. Tsitsipas.
picture

Ilyen laza elkapást ritkán látni, mint a bírótól a Laver Kupán

Medvedev, Rublev, Berrettini és Ruud idén debütált a Laver-kupán. Gyorsan megszokták a környezetet, és nagyszerű emlékekkel távozhattak. Rublev azt mondta, hogy számára a trófea felemelése volt az év két legérzelmesebb pillanata közül az egyik.
Őt csak a negyedik helyen rangsorolták a csapatában, de hat pontot szerzett a Laver-kupán, miután az első napon Schwartzman ellen meccslabdát hárított, majd Tsitsipas és Zverev oldalán párosban is nyert.
"Idén két igazán érzelmes pillanatot éltem át. Az egyik az olimpiai aranyérem vegyes párosban, és ez a hét a második. Ez egy olyan dolog, ami örökre megmarad bennem, és mindig egy különleges pillanat lesz. Az biztos, hogy nagyon fog hiányozni ez az időszak. Természetesen a teniszpályán csodálatos légkör uralkodott, a pazar stadionban, nagyszerű emberekkel a lelátón, ami mindannyiunknak nagyon hiányzott, különösen egy ilyen nehéz időszak után."
picture

Andrey Rublev and Alexander Zverev öröme

Fotó: Getty Images

A korábbi európai sikereken a Nagy Hármas legalább két tagja is osztozott, idén viszont a világranglista 4. helyén álló Zverev volt az egyetlen olyan csapattag, aki mind a négy Laver-kupán részt vett. Ahogy Genfben is tette, amikor Milos Raonic ellen szerezte meg a döntő pontokat, most is ő hozta az eredményt, ezúttal Rublevvel osztozva a pályán.
A német teniszező, aki idén olimpiai aranyérmet szerzett egyesben, elmondta, hogy már előre tekint a 2022-es londoni tornára, az O2 Arénában, a 2018-as ATP-vb-s áttörésének helyszínén.
"A három legutóbbi világbajnok a londoni csapatban lesz, így azt hiszem, Stef, Daniil és jómagam is nagyon várjuk már, hogy abban a stadionban játszhassunk” - mondta Zverev. „Nagyon várjuk már, hogy ott is képviselhessük Európát."
A bostoni közönség értelemszerűen a Team World mögött állt, de a Team Europe sosem vette ezt magára, és a mérkőzések után gyakran megköszönte a szurkolók támogatását.
picture

Borg és Medvedev

Fotó: Getty Images

"Csodálatos hét volt számunkra, azt hiszem, kiváló csapatom van. Egyetlen egyéni meccset sem veszítettünk el, és háromból két párost megnyertünk. Annyira hálás vagyok, nem is tudom, mit mondjak" – említette Medvedev mosolyogva. "Elképesztő, elképesztő, elképesztő, elképesztő, elképesztő."
John McEnroe, a Team World kapitánya reméli, hogy ez lesz csapata utolsó veresége, és hogy együttese képes lesz becsatornázni néhai barátja, Vitas Gerulaitis szövegét, aki egyszer azt mondta: "Vitas Gerulaitist senki sem veri meg 17-szer egymás után!".
Az európai csapat 14-1-re győzött, ami papíron egyoldalú eredmény. Ez azonban nagyrészt annak köszönhető, hogy az európaiak a hat mérkőzésből ötöt megnyertek, köztük a vasárnapi döntő páros meccset is, amikor Andrey Rublev és Alexander Zverev 6:2, 6:7(4), 10:3-ra legyőzte Reilly Opalkát és Denis Shapovalovot.
"A legjobb tudásunk szerint küzdöttünk. Ezek a srácok nagyszerű csapatot alkotnak, nem kérdés, hihetetlen csapat. Jó volt a csapatszellemük. Nekünk is” - mondta McEnroe. "Nyilvánvalóan, ha egy-két más eredményt érünk el, mi nagyobb nyomást gyakorolhattunk volna rájuk, de azt hiszem, öt tie-breakben egyszerűen alulmaradtunk. Ha ezek felét megnyered, teljesen más a történet."
picture

John McEnroe

Fotó: Getty Images

A Team World egész hétvégén nagyszerű bajtársiasságról tett tanúbizonyságot, a kispadon való ünnepléstől kezdve az egymás edzésén át a szurkolók bevonásáig a mérkőzésekbe.
"Ezek a srácok mindent beleadtak. Csak remélem, hogy minden alkalommal tudok egy kis pozitív változást elérni. Ezt próbálom tenni. Jó lenne egy győztes csapat tagja lenni!
A csapat egyik játékosa, Nick Kyrgios már régebben kifejezte, mennyire szereti a Laver-kupát. Bár az ausztrál csalódott volt, hogy idén nem emelhette magasba a trófeát, mégis nagyon jól érezte magát a csapattársaival Bostonban.
"Nyilvánvalóan nem ezt az eredményt akartuk, de szerintem mindannyian jól éreztük magunkat. Az új fiúk, Reilly Opelka és Felix Auger-Aliassime szerintem remekül debütáltak, remek teljesítményt nyújtottak" - mondta Kyrgios.
"Ahogy John mondta, néhány pont itt vagy ott már korán megváltoztathatta volna a dolgok menetét. Így megy ez, és az emlékek, amiket magammal viszek, egy újabb nagyszerű hétről szólna. Nagyon jól éreztem magam."
picture

Nick Kyrgios

Fotó: Getty Images

Az európai csapat esélyesként vágott neki a versenynek, hiszen a FedEx ATP-ranglista első 10 helyezettje közül hatan is a csapat tagjai voltak idén, és meg is mutatták, hogy miért. A Team World veteránja, John Isner szerint azonban a vereség nem fogja megakadályozni csapatát abban, hogy jövőre a győzelemre törjön.
"A Team World folyamatosan úgy megy a Laver-kupára, hogy az esélytelenebb szerepében küzd, ami valójában nagyon különleges dolog" - véli Isner. "Azt hiszem, mindenki nevében beszélek, hogy játszom-e még vagy sem, ki tudja -, de a jövőbeli újoncok számára egyikünk sem szeretne szívesebben játszani McEnroe kapitánynál. Ahogy Reilly mondta, ő az egyik legnagyobb legenda, akit sportágunk valaha is látott, az egyik legnagyobb személyiség nagyon-nagyon jó értelemben."
via ATP, Laver Cup

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés