Mindössze egyetlen, a megújult formátumban lejátszott eseményt követően máris változtat a Davis Kupa lebonyolításán a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a kereskedelmi jogokat birtokló Kosmos Group. A minapi bejelentés szerint 2021-ben Madrid mellé bekapcsolódik két másik, egyelőre még ismeretlen helyszín, 2022-től pedig a létszámba is belenyúlnak.


2019-ben új korszak köszöntött a több mint százéves tenisz Davis Kupára, a korábbi, egész éven át egyenes kieséses rendszerben zajló, majd november magasságában egy döntő párharcban kicsúcsosodó sorozat ugyanis átállt egy új rendszerre. Az új formátum kitalálói egyetlen év eleji selejtezőt követően, megtartva a hagyományos novemberi dátumot, egy tizennyolc csapatos, csoportkörrel és kieséses szakasszal tarkított zárótornát álmodtak meg, amelynek Madrid adott otthont. Hazai szempontból a történet kerek és egész lett, hiszen a Rafael Nadal vezette hazaiak végül megnyerték az első ebben a rendszerben lejátszott kiírást.

000_1MJ89Y.jpg

Fotó: Eurosport

Wimbledon
Nadal már 18/18-nál jár, 47. Grand Slam-negyeddöntőjére készülhet Wimbledonban
EGY ÓRÁJA
2020 márciusában nagy örömünkre a magyar válogatott is biztosította a helyét a döntőben, a debreceni selejtezőn ugyanis egy végletekig kiélezett párharcot követően Fucsovics Márton és Balázs Attila vezérletével 3-2-re legyőzte Belgiumot. Pechünkre ekkor robbant be csak igazán a koronavírus-járvány, amelynek következtében az előző év nyarán hivatalossá vált, hogy a 2020-as torna elmarad.
Az ITF minapi bejelentésének értelmében azonban a 2021-es rendezés eltér majd a két évvel ezelőttitől. A tervek szerint Madrid megosztja a csoportkör lebonyolítását két másik várossal, amelyek egy-egy negyeddöntőt is vendégül láthatnak. A fennmaradó két csoport, további két negyeddöntő, valamint az elődöntők és a döntők helyszíne továbbra is a spanyol főváros marad. A közlemény kitér arra is, hogy 2022-től tizenhatra csökkentik a döntőre kvalifikáló csapatok létszámát.
Három helyszín, tizenegy nap - Így tennék jobbá Piqué Davis-kupáját | Eurosport
Hét helyett 11 napos lesz a Davis Kupa idei döntő tornája - amelynek a magyar válogatott is résztvevője -, és nagy valószínűséggel három városban bonyolítják majd le - közölte hétfőn a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF). A változtatást a spanyol központú befektetési csoport, a finanszírozó Kosmos Tennis kezdeményezte, az ITF vezető testülete pedig jóváhagyta.
Az Eurosport állandó szakértője, a magyar Davis Kupa-válogatott szövetségi kapitánya, Köves Gábor bizakodó az új lebonyolítással kapcsolatban:
„A szervezők felismerték, hogy ennyi csapatot egy helyszínen egyetlen hét alatt játszatni nem jó ötlet, ezért idén, nyilván a járványhelyzet miatt is, két másik várossal osztanák meg a rendezést. Az lenne a logikus, ha ez a két város szintén Európából kerülne ki. Mi Ausztráliával és Horvátországgal kerültünk egy csoportba, a mi águnkon van még az E-csoport (USA, Kolumbia, Olaszország), így szerencsés esetben akár még rendezőként is szóba jöhetnénk. Utóbbi kérdésben én csak egy vágyat tolmácsolok, egészen biztosan fantasztikus lenne egy ilyen eseményt, remélhetőleg a novemberre már rendeződő helyzet mellett, immáron nézők előtt megrendezni. A csapat egészen biztosan nagyon örülne.”

Köves Gábor a válogatott tagjainak körében

Fotó: Eurosport

Már önmagában az a tény, hogy a magyar válogatott kivívta a döntőn való szereplés jogát, óriási bravúr, hiszen a Davis Kupa a tenisz nemzetek közötti versengésének csúcsa, presztizse pedig minimum vetekszik más sportágak hagyományos versengéseivel. Elég csak belegondolni, hogy a magyar srácok jó eséllyel Alex de Minaur és Nick Kyrgios, vagy épp Marin Cilic és Borna Coric ellen lépnek majd pályára, felemelő érzés lenne adott esetben mindezt itthon, lehetőleg már nézők előtt átélni. Ezzel együtt persze a bejelentés másnapján még nagyon korai az esetleges rendezést pedzegetni, hiszen nagyon friss még a hír. Magyarországnak a nemzetközi teniszben betöltött poziíciója okán, valamint a Billie Jean King Kupa (korábbi nevén Fed-kupa) végjátékának budapesti lebonyolítása kapcsán azonban akár elkezdhetünk reménykedni.
Köves Gáborral készített rövid interjúnk végén megragadtuk az alkalmat, és arra kértük DK-kapitányunkat, hogy tippelje meg, kik lehetnek a közelgő Ausztrál Open esélyesei a férfi- és a női egyesben.
„A férfi mezőnyben nagy eséllyel a Medvedev, Djokovic, Nadal, Thiem négyes közül kerülhet ki a végső győztes. A legnagyobb esélyes a címvédő Novak Djokovic, aki már nyolcszor nyert Melbourne-ben, nagyon kedveli ezt a helyszínt. A világbajnok Medvedev Londonban is megmutatta, hogy mindenkire veszélyes, Thiem szintén jó formában van, Nadalt pedig soha nem lehet leírni. Ha mindannyian egészségesek, nagy meglepetés lenne, ha nem egyikük nyerné meg a tornát.
A női mezőny teljesen nyitott. A címvédő Kenin biztosan igyekezni fog, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy meg tudja védeni a címét. Halep visszatérőben van, de nem Ausztrália a legerősebb helyszíne, Serena Williamsnek, már ha játszik, rettentő nehéz dolga lesz, látszik rajta, hogy nagyon nehéz megnyerni a 24. Grand Slamet.”

000_1OL9Q9.jpg

Fotó: Eurosport

„Ami pedig a magyar esélyeket illeti, a legtovább egyesben Fucsovics Marci juthat, főleg ha ebben a sorsolás is a segítségére lesz. Balázs Attila a Roland Garros után ismét alanyi jogon főtáblás egy GS-en, Babos Timi pedig amellett, hogy párosban címet védene, örömteli, hogy egyesben is feljutott a főtáblára. A fiúk kapcsán nagyon örülök neki, hogy egymás oldalán párosban is elindulnak, nagyon jó dolog, hogy ilyen mezőnyben együtt tudnak játszani.”
A Davis Kupa döntőjére a tervek szerint november 25-december 5 között kerül sor tehát Madridban, valamint két további, egyelőre ismeretlen városban. Az az esemény zárja majd tenisz szempontból 2021-et, a kisebb tornákkal ugyan már zajló szezont azonban az Ausztrál Open nyitja meg igazán, amelyet február 8-21 között rendeznek meg Melbourne-ben.
Wimbledon
Wimbledon: A 2019-es bajnok Halep lemosta a pályáról a 4. kiemelt Badosát
3 ÓRÁJA
Wimbledon
Kyrgios a vállsérülését és Nakashimát is leküzdötte, negyeddöntős Wimbledonban
4 ÓRÁJA